Παρασκευή 19 Οκτωβρίου: Παράνομη η στάση εργασίας στο Μετρό

Ενημέρωση 26 Οκτωβρίου:

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ.ΣΥ

Πέμπτη , 25/10/2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η κυβερνητική προσπάθεια να κηρυχτεί παράνομη η στάση εργασίας, που είχε αποφασιστεί να γίνει, την περασμένη Παρασκευή 19/10/2018, στις Γραμμές 2 και 3 του ΜΕΤΡΟ, διαλύει και τα τελευταία προσχήματα φιλεργατικής πολιτικής και «ευαισθησίας», βάζει οριστικό τέλος στο περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα».

Αυτή η πολιτική παίρνει, μάλιστα, διαστάσεις ανοιχτής πρόκλησης απέναντι στους εργαζόμενους στη ΣΤΑ.ΣΥ, καθώς οι κινητοποιήσεις, που είχαν εξαγγελθεί και αποτελούσαν την κλιμάκωση αγωνιστικών δράσεων, δεν γίνονταν με κάποια συντεχνιακά αιτήματα, αλλά αφορούσαν την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών με τα μέσα σταθερής τροχιάς.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά τις δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, αρνούμενη τον διάλογο για την κάλυψη των ελλείψεων σε προσωπικό και υλικά συντήρησης συρμών και εγκαταστάσεων καθώς επίσης και την έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.

Αντί του διαλόγου η κυβέρνηση επιλέγει να καταναλώνεται σε μάταιες προσπάθειες, να κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζόμενων, με προσπάθειες ποινικοποίησης των αγώνων, με τακτικές που υιοθετούν απολυταρχικά καθεστώτα, με συστηματικές ανακολουθίες και λασπολογίες.

Οι σημερινοί κυβερνώντες ήταν αυτοί που:

  • Επένδυσαν πολιτικά με το λόγο τους και την παρουσία τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου του 2013.
  • Είχαν στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους, την αποκατάσταση των αδικιών, που έχει υποστεί, από τα μνημόνια, η εργατική τάξη.
  • Επεδίωξαν να αναζητήσουν ψήφους, εμφανίζοντας τις εργατικές διεκδικήσεις ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής τους.

Τώρα, πια, οι μάσκες έπεσαν! Η κυβερνητική πολιτική του αυταρχισμού, της υπονόμευσης των εργατικών δικαιωμάτων και αγώνων, της διάλυσης των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών, έχει αποκαλυφθεί!

Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο αποφασιστικά, πιο δυναμικά, ενωτικά:

  • Για προσλήψεις προσωπικού και τη προμήθεια των αναγκαίων υλικών συντήρησης συρμών και εγκαταστάσεων και μέσων ατομικής προστασίας.
  • Για ασφαλείς, δημόσιες μεταφορές με τα μέσα σταθερής τροχιάς

Οι Διοικήσεις


Ενημέρωση 20 Οκτωβρίου:

Ανακοίνωσε εξέδωσε σήμερα το ΣΕΛΜΑ με αφορμή την προσπάθεια ανατροπής των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Μετρό από την ΣΤΑΣΥ:

Με τη χθεσινή προσπάθεια της κυβέρνησης να ποινικοποιήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΜΕΤΡΟ έλαβε οριστικά τέλος το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς κάνοντας περισσότερο κρότο και από χρηματιστηριακό κραχ.

Αυτοί που είχαν επενδύσει πολιτικά με το λόγο τους και την παρουσία τους στις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν λάβει χώρα τον Ιανουάριο του 2013 στο ΜΕΤΡΟ, αυτοί που είχαν στην προμετωπίδα των αιτημάτων τους την αποκατάσταση των αδικιών που έχει υποστεί η εργατική τάξη, αυτοί που σε αναζήτηση ψήφων προτάσσουν τις εργατικές διεκδικήσεις ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτικής τους, αυτοί που υποτίθεται πως στηρίζουν και ενισχύουν το εργατικό κίνημα είναι οι ίδιοι άνθρωποι που σύρουν τους εργαζόμενους στις δικαστικές αίθουσες. Σαν να μην έφτανε αυτό προσπάθησαν να αποτρέψουν, τη βραδινή στάση εργασίας (23:00-λήξη λειτουργίας) που είχε προκηρυχτεί και από το Ε.Κ.Α, με τακτικές που υιοθετούν απολυταρχικά καθεστώτα, με ενέργειες που δε συναντώνται σε δημοκρατικές κοινωνίες.

Ενημερώνουμε τους κοινωνικά χρεωκοπημένους θιασώτες των παραπάνω ενεργειών ό,τι το μόνο που πέτυχαν ήταν να μας ενισχύσουν και να αποδομηθούν πλήρως και ολοσχερώς στα μάτια των πολιτών.

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γενικός Γραμματέας
Σπύρος Ρεβύθης                                             Θανάσης Τζίνης

 


Ενημέρωση:

Επιχείρηση λοκ άουτ για την ΣΤΑΣΥ: Μετά την επαναπροκήρυξη της βραδινής στάσης εργασίας στο Μετρό, αυτή τη φορά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, η ΣΤΑΣΥ ανακοίνωσε πως το Μετρό δεν θα λειτουργήσει από τις 23:00 «για λόγους ασφαλείας του επιβατικού κοινού». Η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

«H Διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ για λόγους ασφάλειας του επιβατικού κοινού και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση- ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθηνών (ΕΚΑ), να επαναπροκηρύξει (με τα ίδια κατ΄ ουσίαν αιτήματα) την κριθείσα ως παράνομη στάση εργασίας στο Μετρό, αποφάσισε να σταματήσει τη λειτουργία στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, σήμερα 19 Οκτωβρίου 2018 στις 23:00»


Ενημέρωση ώρα 19:50

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) προκήρυξε νέα στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στην ΣΤΑΣΥ- μέλη του ΣΕΛΜΑ (εργαζόμενοι στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό) από τις 23:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας σήμερα Παρασκευή 19 Οκτωβρίου.

Απ’ ότι φαίνεται υπάρχει πρόθεση η στάση εργασίας να πραγματοποιηθεί κανονικά.


 

Ενημέρωση ώρα 19:00

Με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στο οποίο προσέφυγε η ΣΤΑΣΥ, οι σημερινές στάσεις εργασίας στο Μετρό κρίθηκαν ως παράνομες. Κατόπιν αυτού, η ΣΤΑΣΥ ζητά με ανακοίνωσή της από τους εργαζόμενους να εργαστούν κατά τη διάρκεια της βραδινής στάσης εργασίας (23:00 έως λήξη της βάρδιας), διαφορετικά η απεργία θα καταγραφεί ως αδικαιολόγητη απουσία.

Αναμένεται η αντίδραση του ΣΕΛΜΑ.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ:

Με την υπ΄ αρίθμ. 1954/2018 ΜΠΑ απόφαση αναγνωρίστηκε ο παράνομος χαρακτήρας των δύο στάσεων εργασίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό της Αθήνας σήμερα Παρασκευή, 19-10-2018, από την έναρξη λειτουργίας του Μετρό έως τις 09.00 π.μ. και από τις 23.00 μ.μ. έως την λήξη της λειτουργίας του μέσου.

Ως εκ τούτου, τυχόν συμμετοχή στην ως άνω παράνομη στάση εργασίας από τις 23.00 μ.μ. έως την λήξη της λειτουργίας του μέσου, συνιστά αδικαιολόγητη απουσία.

Κατά συνέπεια, για τη ζημία που θα προκληθεί στην εταιρεία και στο επιβατικό κοινό από την τυχόν πραγματοποίηση της εν λόγω στάσης εργασίας, αυτή θα οφείλεται αποκλειστικά στην παράνομη συμπεριφορά των συμμετεχόντων.

Η εταιρεία, επιφυλασσόμενη παντός νομίμου δικαιώματός της, καλεί όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στη βραδινή βάρδια να αναλάβουν υπηρεσία.


Αρχικό άρθρο:

 

Στάσεις εργασίας θα πραγματοποιηθούν στο Μετρό (γραμμές 2 & 3) την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2018 από την έναρξη της κυκλοφορίας ως 9:00 π.μ. και από τις 23:00 ως τη λήξη της κυκλοφορίας. (Το Μετρό θα κυκλοφορεί μεταξύ 9:00 π.μ. – 23:00).

Την προειδοποιητική στάση εργασίας εξήγγειλε το Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών το οποίο μεταξύ άλλων διαμαρτύρεται για τις ελλείψεις σε ανταλλακτικά και προσωπικό και τις ουρές στα εκδοτήρια εισιτηρίων.

Η γραμμή 1 του Μετρό (ηλεκτρικός) και τα υπόλοιπα μέσα αναμένεται να κινούνται κανονικά.

Η ανακοίνωση του ΣΕΛΜΑ:

Επανερχόμαστε με προειδοποιητικές κινητοποιήσεις και στάση εργασίας την Παρασκευή 19/10/18 από την έναρξη λειτουργιάς έως 09:00 το πρωί και από 23:00 έως την λήξη της λειτουργιάς μιας και τα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τα μέσα σταθερής τροχιάς δεν επιλύονται.

  • Τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά συντήρησης συρμών και εγκαταστάσεων.
  • Έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας.
  • Ταλαιπωρία επιβατικού κοινού με τεράστιες ουρές και αναμονές.
  • Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό που έχει απομείνει.
  • Αυθαιρεσία της διοίκησης στην διαδικασία εξέλιξης προσωπικού, καταστρατηγώντας, κάθε έννοια του κανονισμού εργασίας.
  • Γενική απαξίωση του φορέα.
  • Στοχοποίηση εργαζομένων με μονομερείς βλαπτικές μεταβολές.

Για το ∆Σ
Ο Πρόεδρος                                                                     Ο Γ. Γραμματέας
Σπύρος Ρεβύθης                                                              Θανάσης Τζίνης

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*