Προς Πειραιά οδεύει το σιδηροδρομικό μουσείο του ΟΣΕ

Φωτογραφία: ΟΣΕ

Μία σημαντική νέα αρχή ενδεχομένως να κάνει το Σιδηροδρομικό Μουσείο του ΟΣΕ αφού αποφασίστηκε να εξεταστεί η άμεση μεταφορά του από τα Σεπόλια στη Λεύκα του Πειραιά και συγκεκριμένα στους χώρους του «Κεντρικού Εργοστασίου Πειραιώς».

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στα γραφεία του Συλλόγου Φίλων Σιδηροδρόμου Αθηνών, και στην οποία παρευρέθηκαν ο πρόεδρος και μέλη της διοίκησης του οργανισμού και ο  καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Μπελαβίλας συμφωνήθηκε να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να γίνει η μεταφορά του μουσείου άμεσα στο χώρο της «ροτόντας» ένα ημικυκλικό υπόστεγο που κατασκευάστηκε το 19ο αιώνα για την απόθεση των τότε ατμοκίνητων μηχανών.

Το πρώτο βήμα θα είναι η κοστολόγηση των εργασιών που απαιτούνται για τον καθαρισμό και τις επισκευές μικρής κλίμακας του χώρου που εφόσον είναι σε λογικά επίπεδα θα επιτρέψουν την άμεση μεταφορά του μουσείου. Παράλληλα, θα ετοιμαστούν οι μελέτες για τη χρηματοδότηση των εργασιών αναπαλαίωσης και ανακατασκευής της ροτόντας και των λοιπών κτηρίων που θα αναδείξουν τον ιστορικό αυτό χώρο.

Εφόσον το εγχείρημα πραγματοποιηθεί, η Αθήνα θα αποκτήσει ένα σιδηροδρομικό μουσείο αντάξιο της ιστορίας των ελληνικών σιδηροδρόμων. Ο χώρος όπου στεγάζεται σήμερα το μουσείο στα Σεπόλια είναι πολύ μικρός για το σκοπό τον οποίο λειτουργεί (1.200 τ.μ.) και χωρίς δυνατότητα επέκτασης ώστε να αυξηθούν και τα εκθέματα. Την ίδια στιγμή ο νέος χώρος θα είναι σε θέση να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών εφόσον βρίσκεται σε απόσταση 5 λεπτών (οδικώς ή σιδηροδρομικώς) από το λιμάνι του Πειραιά και δίπλα σε στάση του Προαστιακού (Λεύκα)

Φωτο: ΟΣΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*