Σε δημόσια διαβούλευση οι προδιαγραφές για την προμήθεια λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Με τους χαρακτηριστικούς ρυθμούς χελώνας του ελληνικού δημοσίου συνεχίζεται η διαδικασία για την προμήθεια νέων αστικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Ενώ η προμήθεια 92 λεωφορείων μέσω χρηματοδότησης από την Περιφέρεια Αττικής ανακοινώθηκε από το Μάιο του 2017, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά σήμερα, 1μιση χρόνο αργότερα, στην έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τις τεχνικές προδιαγραφές των λεωφορείων.

Οι τεχνικές προδιαγραφές αφορούν σε λεωφορεία 12 μέτρων Ηλεκτροκίνητα, 12 μέτρων κινητήρα Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου και 18 μέτρων πετρελαιοκίνητα Euro VΙ.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2018, ώστε μετά την αξιολόγηση των παρατηρήσεων που θα υποβληθούν, να προχωρήσει η δημοπράτηση του Έργου της Προμήθειας των Αστικών Λεωφορείων.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό πόσοι διαγωνισμοί θα πραγματοποιηθούν (για την απόκτηση των 92 λεωφορείων θα γίνουν από 1 έως 3 διαγωνισμοί) και πόσα λεωφορεία θα περιλαμβάνει ο κάθε διαγωνισμός, αλλά είναι πολύ πιθανό να δούμε στους ίδιους διαγωνισμούς να περιλαμβάνονται λεωφορεία τόσο για την Αθήνα όσο και για τη Θεσσαλονίκη αφού οι προδιαγραφές τους θα είναι κοινές.

Τον Μάιο του 2017, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε την εξασφάλιση 30.000.000 ευρώ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Αττική 2014-2020». Συγκεκριμένα, η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου υπέγραψε την Πρόσκληση με τίτλο «Μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του στόλου λεωφορείων του ΟΑΣΑ και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών των δημοσίων συγκοινωνιών στη Μητροπολιτική Αθήνα», που απευθύνεται στον Οργανισμό για την υποβολή προτάσεων για χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014 – 2020».

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, αναμένεται η προμήθεια 92 νέων αστικών λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας που θα παρέχουν υψηλό επίπεδο ασφάλειας και άνεσης στους πολίτες. Αναλυτικότερα, περιλαμβάνονται 20 οχήματα μεσαίου μεγέθους, 60 οχήματα μεγάλου μεγέθους (αρθρωτά) καθώς και 12 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας που θα διαθέτουν αυτονομία κίνησης.

Επίσης, νωρίτερα φέτος ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ Τάσος Ταστάνης δήλωσε πως; ο ΟΑΣΑ έχει προτείνει για ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014- 2020 χρηματοδότηση ύψους 120 εκατ. ευρώ για την προμήθεια 400 Λεωφορείων και Τρόλεϊ. Συγκεκριμένα ο ΟΑΣΑ θέλει να αγοράσει 160 αρθρωτά (διπλά) λεωφορεία, 200 τυπικά λεωφορεία και 40 αρθρωτά τρόλεϊ. Όπως όλα δείχνουν δεν έχει ακόμα εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την προμήθεια αυτή.

Σε κάθε περίπτωση η προμήθεια ο πρώτος διαγωνισμός για την προμήθεια των νέων λεωφορείων δεν είναι δυνατό να ξεκινήσει πριν τις αρχές του 2019 που σημαίνει πως μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 2 χρόνια μέχρι η Αθήνα να αποκτήσει τα πρώτα νέα λεωφορεία.

 

Δείτε επίσης:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*