Αποποινικοποιήθηκε η εισιτηριοδιαφυγή στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ

Την αποποινικοποίηση της εισιτηριοδιαφυγής στις αστικές συγκοινωνίες αποφάσισε αυτή την εβδομάδα το δημοτικό συμβούλιο της Ουάσινγκτον. Συγκεκριμένα, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την ανατροπή του βέτο που είχε ασκήσει ο δήμαρχος της πρωτεύουσας των ΗΠΑ σε νομοσχέδιο το οποίο μετέτρεπε την εισιτηριοδιαφυγή από ποινικό σε αστικό αδίκημα.

Πλέον, οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 50 δολαρίων αντί για σύλληψη και φυλάκιση. Στο νομοσχέδιο είχε αντιδράσει η Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών της Ουάσινγκτον λέγοντας ότι χάνει 25 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο εξαιτίας της εισιτηριοδιαφυγής στα λεωφορεία και άλλα 25 εκατομμύρια από την εισιτηριοδιαφυγή στο μετρό.

Από το 1978 η εισιτηριοδιαφυγή αποτελούσε ποινικό αδίκημα, το οποίο τιμωρούνταν με πρόστιμο έως 300 δολαρίων ή ως 10 ημερών φυλάκιση. Μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2016 και 5 Φεβρουαρίου 2018, 2.000 επιβάτες είχαν συλληφθεί για εισιτηριοδιαφυγή ενώ πολλοί περισσότεροι έλαβαν κλήτευση για να εμφανιστούν στο δικαστήριο.

Οι υποστηρίζοντες την αποποινικοποίηση είχαν ως βασικό επιχείρημα πως οι έλεγχοι εισιτηρίων έχουν ρατσιστικό χαρακτήρα αφού από τους 30.000 επιβάτες που ελέγχθησαν το παραπάνω διάστημα, το 91% ήταν μαύροι [σύμφωνα με δεδομένα του 2017, το 47,1% των κατοίκων της Ουάσινγκτον είναι μαύροι].

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ προχωρούν στην αποποινικοποίηση της εισιτηριοδιαφυγής καθώς γίνεται προφανές πως με αυτό τον τρόπο δεν αυξάνονται τα έσοδα των συγκοινωνιών αλλά αντίθετα το σύστημα δρα τιμωρητικά προς τους πιο αδύναμους πολίτες.

Πηγές: fox5dc.com, theappeal.org

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*