Κυριακή, 13 Οκτωβρίου, 2024

Το Βερολίνο θα επενδύει 2 δις ευρώ το χρόνο για την βελτίωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς

Share

    Στην ανακοίνωση ενός masterplan για την βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών προχώρησε πριν από λίγες μέρες η πόλη του Βερολίνου. Με ορίζοντα το 2035, και ενδιάμεσο σταθμό το 2023, η γερμανική πρωτεύουσα πρόκειται να δαπανήσει το ποσό των 28,1 δις ευρώ για να επεκτείνει και να βελτιώσει τα δίκτυα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

    Το μέγεθος της επένδυσης είναι μεγάλο ακόμα και για τα δεδομένα της δυτικής Ευρώπης αφού ξεπερνά τόσο τη σιδηροδρομική γραμμή Crossrail του Λονδίνου (αρχικό budget 17,6 δις ευρώ) και την επέκταση του Μετρό του Παρισιού (Grand Paris Express) με 65 νέους σταθμούς και κόστος 24,5 δις ευρώ.

    Στο επίκεντρο του masterplan για το Βερολίνο βρίσκεται μία τεράστια επέκταση του δικτύου Τραμ. Μέχρι το 2035, οι γραμμές του Τραμ που σήμερα εκτείνονται κυρίως στο ανατολικό Βερολίνο (αφού η κυβέρνηση της δυτικής Γερμανίας είχε ξηλώσει μεγάλο μέρος του δικτύου), πρόκειται να αυξηθούν σε μήκος από τα 194 χιλιόμετρα σήμερα σε 267 χιλιόμετρα, μία αύξηση που θα φτάσει το 28%. Τα δρομολόγια θα είναι επίσης πυκνότερα αφού θα χρηματοδοτηθεί η αγορά νέων συρμών Τραμ με το στόλο να αυξάνεται κατά 38%. 

    Σημαντική επέκταση θα δει και το S-Bahn, ένα από τα δύο συστήματα προαστιακού σιδηρόδρομου της γερμανικής πρωτεύουσας. Οι νέες γραμμές θα έχουν προσανατολισμό από βορρά προς νότο ενώ τα έργα θα γίνουν πάνω σε ίχνη παλιών σιδηροδρομικών γραμμών που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και δεκαετίες. 

    Και τα Λεωφορεία του Βερολίνου περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό με στόχο ολόκληρος ο στόλος να αποτελείται από ηλεκτρικά οχήματα ως το 2030. Παράλληλα, σε πολλές γραμμές θα αυξηθούν τα δρομολόγια ώστε ένα λεωφορείο να διέρχεται ανά 10 λεπτά. Για τα πιο απομακρυσμένα σημεία της πόλης, θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά ένα σύστημα δρομολογίων on demand. Οι επιβάτες θα μπορούν να καλούν ένα mini bus όποτε εκείνοι θέλουν ενώ μέσω εφαρμογής θα βλέπουν πότε θα βρίσκεται στην στάση. 

    Στο masterplan του Βερολίνου περιλαμβάνονται και έργα για τα οποία θα πραγματοποιηθούν μελέτες σκοπιμότητας πριν οριστικοποιηθούν. Ανάμεσα σε αυτά, 4 επεκτάσεις του Μετρό, περιλαμβανομένων επεκτάσεων του προαστιακού προς το νέο αεροδρόμιο του Βερολίνου, όπως και στο παλιό αεροδρόμιο Tegel το οποίο θα μετατραπεί σε τεχνολογικό πάρκο. Επίσης θα διερευνηθεί η δυνατότητα πραγματοποίησης εμπορευματικών δρομολογίων στο δίκτυο του Τραμ. 

    Για την χρηματοδότηση των σχεδίων αυτών, αναμένεται αύξηση της τιμής των εισιτηρίων κατά 1,4% ενώ αναμένεται αύξηση των εσόδων λόγω και της αύξησης και επέκτασης των δρομολογίων αλλά και γενικότερα της αύξησης του πληθυσμού της πόλης. Ως το 2030 ο πληθυσμός του Βερολίνου αναμένεται να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, από 3,53 εκατομμύρια σήμερα. 

    Το σχέδιο ανάπτυξης των μέσων μαζικής μεταφοράς του Βερολίνου υποστηρίζεται ιδιαίτερα από το κόμμα των Πρασίνων το οποίο αποτελεί μέρος της συμπολίτευσης στην τοπική κυβέρνηση μαζί με το κεντροαριστερό SPD και το αριστερό Die Linke. Οι Πράσινοι, που έχουν στο επίκεντρο των πολιτικών τους την προώθηση των αστικών συγκοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος στοχεύουν να συμπεριλάβουν το masterplan στο νέο συμβόλαιο που θα υπογραφεί ανάμεσα στην πόλη και τον συγκοινωνιακό φορέα BVG προκειμένου να είναι ακολουθηθεί κατά γράμμα και να μην κινδυνεύσει σε περίπτωση μελλοντικής εκλογής άλλων κομμάτων. Κίνδυνος που ίσως και να είναι υπερβολικός δεδομένου ότι το Βερολίνο διαθέτει ήδη υποδειγματικές αστικές συγκοινωνίες ενώ οι κάτοικοί του διαχρονικά υποστηρίζουν προοδευτικές πολιτικές. 

    Πηγή: citylab.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα