Υπάρχει χώρος για την ‘απελευθέρωση’ του συστήματος πληρωμής κομίστρου στις συγκοινωνίες;

Αν μιλάμε για το Λονδίνο, η απάντηση είναι ναι. Εκεί, μία υπηρεσία παροχής πληροφοριών για τις αστικές συγκοινωνίες και γενικότερα τις μετακινήσεις στην πόλη ετοιμάζεται να διαθέσει ένα συνδρομητικό πακέτο που θα περιλαμβάνει μετακινήσεις με τις συγκοινωνίες, ταξί, ενοικίαση ποδηλάτων και άλλες υπηρεσίες.

Πρόκειται για την εφαρμογή Citymapper η οποία από το 2011 λειτουργεί ως ανταγωνίστρια του Google Maps, παρέχοντας χάρτες, υπηρεσία εύρεσης τρόπων μετακίνησης από σημείο σε σημείο, ζωντανές πληροφορίες για τα δρομολόγια των μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά. 

Η νέα υπηρεσία θα ονομάζεται Citymapper Pass. Αν και εμφανισιακά θα μοιάζει με τη γνωστή Oyster Card, η λειτουργία της κάρτας αυτής θα είναι αρκετά διαφορετική. Οι κάτοχοι της θα πληρώνουν μόνο μία εβδομαδιαία συνδρομή και δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για την επαναφόρτιση, το υπόλοιπό της ή την αναμονή σε ουρές.

Οι κάτοχοι τις κάρτας, που αναμένεται να κυκλοφορήσει ως τον Απρίλιο, πέρα από τις μετακινήσεις με τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα έχουν πρόσβαση σε ταξί (υπηρεσία Citimapper Ride) καθώς και την υπηρεσία ενοικίασης ποδηλάτων Santander Cycles. Σταδιακά, αναμένεται η σύναψη συνεργασιών με περισσότερες υπηρεσίες ταξί, car sharing αλλά και ενοικίασης scooter. 

Για όσους προτιμούν να χρησιμοποιούν e-πληρωμές, η υπηρεσία Citymapper Pass θα είναι πλήρως συμβατή με τα Google Play και Apple Play ώστε να μην είναι απαραίτητη η χρήση της κάρτας. Το κόστος, είναι 39 λίρες τη βδομάδα για όλες τις μετακινήσεις ή 31 λίρες για μετακινήσεις μόνο με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ζώνες 1 και 2). Το αντίστοιχο κόστος για ένα εβδομαδιαίο εισιτήριο είναι 35,10 λίρες. 

Πίσω από τη δημιουργία της νέας συνδρομητικής υπηρεσίας βρίσκεται η πεποίθηση πως η ευκολία της χρήσης ενός συστήματος κομίστρου είναι κλειδί για την προώθηση των μέσων μαζικής μεταφοράς στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η είσοδος νέων υπηρεσιών (car sharing κλπ). Όπως δήλωσε ο διευθύνον σύμβουλος της Citymapper Azmat Yusuf, «η ιδέα είναι οι μετακινήσεις να γίνουν αβίαστες. Με την εφαρμογή μας είναι ήδη εύκολος ο σχεδιασμός μίας μετακίνησης. Θέλουμε να κάνουμε το ίδιο και με την πληρωμή της».

Πηγή: intelligenttransport.com

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*