Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου, 2024
Alexandros Michailidis/Shutterstock.com

Σε τροχιά σύγκρουσης δύο συρμοί του Προαστιακού – Σε αργία σταθμάρχης του ΟΣΕ και εισασγγελική έρευνα

0
Ένα δυνητικά επικίνδυνο περιστατικό το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οφείλεται σε λάθος ενός σταθμάρχη, συνέβη το πρωί της Παρασκευής στον Προαστιακό της Αθήνας. Ο σταθμάρχης του ΣΚΑ τέθηκε ήδη σε αργία από τον ΟΣΕ και παραπέμφθηκε στο πειθαρχικό συμβούλιο του οργανισμού. Το απόγευμα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών...

Ξεκινά μέσα στη χρονιά η αναζήτηση του ιδιώτη που θα αναλάβει τη λειτουργία του Μετρό

Share

    Επιβεβαιώνεται ο σχεδιασμός της κυβέρνησης και της Αττικό Μετρό για κατασκευή των μελλοντικών έργων Μετρό μέσω Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με παραχώρηση δηλαδή της λειτουργία του Μετρό ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή τους με κεφάλαια στην κατασκευή των έργων.

    Μιλώντας την περασμένη Παρασκευή στο συνέδριο του Economist, ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό Θεόδωρος Παπαδόπουλος υποστήριξε πως η εταιρεία έχει ήδη επεξεργαστεί κάποια σενάρια για τα τις επεκτάσεις τη νέας γραμμής 4 που θα ακολουθήσουν μετά την κατασκευή του τμήματος Άλσος Βεΐκου – Γουδή.

    Όπως αναφέρει το euro2day.gr, το μοντέλο που επεξεργάζεται η Αττικό Μετρό προβλέπει παραχώρηση της λειτουργίας του μετρό για 35 χρόνια, με προβλεπόμενα έσοδα ιδιωτών 2,5 δισ. ευρώ (ετήσια έσοδα περί τα 71,4 εκατ. ευρώ για τον παραχωρησιούχο και μέση τιμή εισιτηρίου 0,67 ευρώ, ποσό που δεν δείχνει την πραγματική εικόνα καθώς υπάρχουν πολλοί δικαιούχοι δωρεάν εισιτηρίου). Με βάση το ίδιο μοντέλο, το δημόσιο θα συνεισφέρει το 62% των κεφαλαίων, το 28% θα προέλθει από δάνειο των ιδιωτών και το 10% από ίδια κεφάλαια των τελευταίων.

    Όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, «τους προσεχείς μήνες θα έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε τις μελέτες. Στο τέλος του χρόνου θα βγούμε στην αγορά και θα συζητήσουμε την πιθανότητα ενός έργου ΣΔΙΤ μετρό. Δεν υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνώς και αυτά που υλοποιούνται, δεν έχουν ολοκληρωθεί».

    Στο εξωτερικό, κατασκευή έργων Μετρό μέσω ΣΔΙΤ γίνεται στην Ισπανία (Μετρό Σεβίλλης και Μαδρίτης με διαχείριση από την Glovalvia, Καναδικών Βρετανικών και Ολλανδικών συμφερόντων) και στην Ιταλία όπου το Μετρό του Μιλάνο κατασκευάζεται από κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν ο δήμος του Μιλάνο (66,67%), και με μικρότερα ποσοστά κατασκευαστικές εταιρείες (Astaldi, Salini Impregilo, Hitachi Rail Italy, Ansaldo STS, ATM, Sirti).

    Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για α’ τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή), μήκους 12,8 χλμ. με 15 σταθμούς. Πρόσφατα κατατέθηκαν οι οριστικές προσφορές ωστόσο αναμένεται καθυστέρηση στην εξέλιξη του διαγωνισμού καθώς, με βάση τη νομοθεσία, οι τεχνικές εταιρείες που έχουν κατηγορηθεί για συμμετοχή σε καρτέλ και έχουν μπει στη διαδικασία της διευθέτησης με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποκλείονται από τους διαγωνισμούς για δημόσια έργα όταν δεν είναι σε θέση να αποδείξουν ότι έχουν λάβει μέτρα για την αυτοκάθαρσή τους. Εφόσον σημειωθεί κάποια εμπλοκή, ο κίνδυνος ακύρωσης του διαγωνισμού είναι υπαρκτός. Καθυστέρηση σημειώνεται και στο διαγωνισμό για τις πρόδρομες εργασίες της γραμμής, στον οποίο υπάρχει ήδη προσωρινός ανάδοχος.

    Τα τμήματα τα οποία θα κατασκευαστούν στην επόμενη φάση των έργων είναι τα εξής:

    • Τμήμα Β: Γουδή – Μαρούσι (μήκους 9,6 χλμ. και 8 σταθμούς)
    • Τμήμα Γ: Ευαγγελισμός – Άνω Ηλιούπολη (μήκους 4,1 χλμ. και 3 σταθμούς)
    • Τμήμα Δ: Άλσος Βεΐκου – Πετρούπολη (μήκους 7,5 χλμ. και 6 σταθμούς)
    • Τμήμα Ε: Μαρούσι – Εθνική Οδός (μήκους 4,4 χλμ. και 3 σταθμούς)

    Ήδη από τις αρχές του 2018, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χ. Σπίρτζης είχε επιβεβαιώσει πως η κατασκευή της δεύτερης φάσης της γραμμής 4 του Μετρό με τη μέθοδο ΣΔΙΤ, είναι ειλημμένη απόφαση. Έτσι το πρώτο τμήμα της γραμμής 4 (Άλσος Βεΐκου – Γουδή) για το οποίο ο διαγωνισμός βρίσκεται σε εξέλιξη θα είναι το τελευταίο 100% δημόσιο έργο Μετρό.

 
 

Διαβάστε Περισσότερα