Πολύμηνη καθυστέρηση για τους 3 νέους σταθμούς του Μετρό

Επιβεβαιώνονται όσα γράψαμε πριν λίγες μέρες για την καθυστέρηση στην παράδοση των τριών πρώτων σταθμών στη γραμμή 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα). Αν και η Αττικό Μετρό καθώς και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επέμενε πως η παράδοση των τριών σταθμών θα γίνει τον Ιούνιο, τώρα φαίνεται πως θα υπάρξει καθυστέρηση, το λιγότερο ως το Σεπτέμβριο και το αργότερο ως τις αρχές του 2020.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του economistas.gr, αιτία είναι οι πολλές εκκρεμότητες σε διάφορους διαγωνισμούς σχετικούς με το έργο, στους οποίους περιλαμβάνεται το σύστημα τηλεδιοίκησης, το σύστημα BACS (ελέγχου κτηρίων), το σύστημα επικοινωνίας TETRA, το σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου κ.ά. Η HST, η εταιρεία ειδικού σκοπού που έχει αναλάβει τη λειτουργία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, μέτοχοι της οποίας είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο κορεάτικος όμιλος LG, δεν έχει καν ενημερωθεί ακόμα για τις προθέσεις του ΟΑΣΑ και της Αττικό Μετρό σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση πυλών και ΑΜΕΚ στους σταθμούς. Εξετάζετε μάλιστα το ενδεχόμενο, αν δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει προμήθεια και τοποθέτηση πυλών, στους σταθμούς να τοποθετηθούν μπλε μηχανήματα επικύρωσης εισιτηρίων, όπως αυτά των λεωφορείων.  

Πέρα από την προμήθεια και εγκατάσταση των συστημάτων, θα απαιτηθεί και η δοκιμή τους για αρκετές εβδομάδες και μήνες και η επίλυση των όποιων προβλημάτων προκύψουν. 

Πέραν όμως από την εξέλιξη των διαγωνισμών αυτών, είναι εμφανές από την πρόοδο των εργασιών πως οι σταθμοί δεν πρόκειται να είναι έτοιμοι ως τις 30 Ιουνίου. Στο σταθμό της Νίκαιας για παράδειγμα, οι εργασίες για τη διαμόρφωση της επιφάνειας του σταθμού θα βρίσκονται σε εξέλιξη μέχρι τις αρχές Αυγούστου τουλάχιστον. 

Όσον αφορά τους υπόλοιπους 3 σταθμούς της ίδιας επέκτασης (Μανιάτικα, Πειραιάς, Δημοτικό Θέατρο) αναμένεται να παραδοθούν τον Ιούνιο του 2021, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα, χωρίς όμως και σε αυτή την περίπτωση να μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλέον καθυστέρησης. 

Όταν τον Μάρτιο του 2012 υπεγράφη η σύμβαση μεταξύ της Αττικό Μετρό και της κοινοπραξίας J&P Αβαξ – Ghella SPA – Alstom Transport για την κατασκευή της επέκτασης, το χρονοδιάγραμμα ανέφερε πως οι τελευταίες εργασίες εκσκαφής θα ολοκληρώνονταν το Νοέμβριο του 2016 με τη γραμμή να παραδίδεται ως το τέλος του 2017.

Στη συνέχεια ακολούθησαν καθυστερήσεις λόγω τεχνικών προβλημάτων (κυριότερα η κατασκευή του σταθμού στο λιμάνι του Πειραιά που πρακτικά επανασχεδιάστηκε και η εκσκαφή του μετροπόντικα κοντά στα Μανιάτικα), οικονομικά προβλήματα εξαιτίας των capital controls και γενικότερα τα προβλήματα τα οποία καθυστερούν τα δημόσια έργα στην Ελλάδα. 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*