ΣΤΑΣΥ: Εκτός διαγωνισμού στο Ισραήλ λόγω των αντιδράσεων

Οι αντιδράσεις για τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ σε διαγωνισμό για το έργο κατασκευής γραμμής Τραμ σε κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη της Ιερουσαλήμ φαίνεται πως κράτησαν τελικά την κοινοπραξία που συμμετείχε η ελληνική εταιρεία εκτός του συγκεκριμένου διαγωνισμού. 

Σε ανακοίνωσή της την προηγούμενη εβδομάδα, η διπλωματική αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη μη συμμετοχή καμίας ελληνικής ιδιωτικής ή δημόσιας εταιρείας στη β’ φάση του διαγωνισμού. 

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης Μαρουάν Τουμπάσι με δήλωσή του χαιρετίζει την απόφαση και επισημαίνει πως «οι ελληνικές εταιρείες τηρούν το Διεθνές Δίκαιο, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θεωρούν τους ισραηλινούς εποικισμούς ως σημαντικό εμπόδιο για την ειρήνη» και προσθέτει: «Αυτή η απόφαση είναι μια σαφής έκφραση απόρριψης του αποικισμού. Η απόφαση αυτή αναμφίβολα θα ενισχύσει τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Παλαιστίνης, αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Αραβικού κόσμου».

Εν τω μεταξύ, με μία περίεργη εκ των υστέρων παρέμβαση, η πρεσβεία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως η μη συμμετοχή της κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχαν η ΣΤΑΣΥ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οφειλόταν σε διαδικαστικούς λόγους (και συγκεκριμένα στο γεγονός πως απορρίφθηκε αίτημα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ηγείτο του σχήματος, για παράταση της προθεσμίας) και όχι στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Η συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ στο διαγωνισμό για την πράσινη γραμμή του Τραμ της Ιερουσαλήμ, είχε χαρακτηριστεί ως δράση εξωστρέφειας για τη δημόσια εταιρεία. Η κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε ως ‘experience provider’ στη διαχείριση δικτύων μέσων σταθερής τροχιάς είχε περάσει επιτυχώς από την α’ φάση του διαγωνισμού. Σε αυτή συμμετείχαν εταιρείες από το Ισραήλ, την Ελλάδα (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), την Αμερική και την Κίνα.

Τα σχέδια όμως εκτροχιάστηκαν καθώς η ΣΤΑΣΥ άρχισε να δέχεται επικρίσεις για τη συμμετοχή της στο διαγωνισμό καθώς σύμφωνα με καταγγελίες το έργο θα κατασκευαστεί εντός κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών. Οι ηχηρές αντιδράσεις και από πολλούς φορείς και οργανισμούς (ακόμα και τη Διεθνή Αμνηστία) αλλά και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως τελικά ανέτρεψαν τους σχεδιασμούς της ΣΤΑΣΥ.

Το ερώτημα, που ίσως μείνει αναπάντητο, είναι πόσο κόστισε τελικά η συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ στο διαγωνισμό που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πολλά επαγγελματικά ταξίδια και φιέστες για τις κάμερες

— — — —

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παραπάνω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*