Δοκιμή με on demand δρομολόγια λεωφορείων σε προάστιο του Λονδίνου

Ένα πείραμα για ένα νέο τρόπο μετακίνησης με λεωφορεία που θα μπορούσε να μεταμορφώσει το μέσο τα επόμενα χρόνια βρίσκεται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό στο Σάτον, ένα ήσυχο προάστιο 17 χλμ από το κέντρο του Λονδίνου.

Για τον επόμενο χρόνο, οι κάτοικοι του προαστίου θα μπορούν να χρησιμοποιούν μία εφαρμογή μέσω της οποίας θα ζητούν να μετακινηθούν με ένα από τα μικρά λεωφορεία που έχει προμηθευτεί ο δήμος. Στη συνέχεια, με τη χρήση αλγορίθμων τα δρομολόγια θα πραγματοποιούνται όταν υπάρχει ζήτηση από το κοινό και όχι σε συγκεκριμένες προγραμματισμένες ώρες. 

Ο δήμος του Λονδίνου επέλεξε το προάστιο του Σάτον για τη δοκιμή αυτή καθώς εκεί η χρήση του αυτοκινήτου βρίσκεται στα ύψη και η περιοχή είναι δυσκολότερο να εξυπηρετηθεί από τα κλασικά δρομολόγια των λεωφορείων. 

Τα νέα λεωφορεία έχουν 14 θέσεις, είναι πλήρως προσβάσιμα και διαθέτουν WiFi και θύρες USB για τη φόρτιση συσκευών. Δεν θα καλύπτουν συγκεκριμένα δρομολόγια αλλά περιοχές, δηλαδή οι υπηρεσίες τους θα μοιάζουν περισσότερο με ταξί παρά με παραδοσιακά λεωφορεία. Οι επιβάτες τους θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή GoSutton για να καλέσουν λεωφορείο ενώ θα τους ζητείται να περιμένουν σε μία εικονική στάση, σε σημείο από όπου θα μπορεί να τους παραλάβει το λεωφορείο. Τα δρομολόγια των λεωφορείων θα αλλάζουν σε ζωντανό χρόνο ώστε να είναι πάντα τα βέλτιστα για τους επιβάτες μέσα σε αυτά αλλά και όσους περιμένουν να επιβιβαστούν. 

Κάθε διαδρομή θα στοιχίζει 3,5 λίρες, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της, ενώ για ομαδικές μετακινήσεις κάθε πρόσθετος επιβάτης θα χρεώνεται με 2 λίρες. 

Σύμφωνα με το διευθυντή Καινοτομίας της Transport for London, στόχος της δοκιμής είναι να διερευνηθεί αν μία πιο ελαστική και on-demand υπηρεσία λεωφορείων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τα παραδοσιακά δρομολόγια για την βελτίωση των μετακινήσεων. 

Οι οδηγοί των νέων λεωφορείων είναι όλοι τους ήδη εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν λάβει επιπλέον εκπαίδευση σε θέματα εξυπηρέτησης πελατών ενώ θα έχουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με τους υπόλοιπους οδηγούς λεωφορείων. 

Μία ακόμη δοκιμή ενός παρόμοιου συστήματος πρόκειται να δοκιμαστεί και σε ένα άλλο προάστιο του Λονδίνου, το Ίλινγκ, αργότερα μέσα στη χρονιά. Στόχος και εκεί να διαπιστωθεί αν η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της πληρότητας των λεωφορείων και να βελτιστοποιήσει τη σχέση ποιότητας/τιμής.

Υπάρχει πάντως και ο αντίλογος για αυτού του είδους των on-demand υπηρεσιών λεωφορείων, λόγω του ενδεχόμενου αποκλεισμού από τη μετακίνηση ατόμων τα οποία για οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.

Πηγή: intelligenttransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*