Καραμανλής: ηλεκτρικά λεωφορεία, προβλήματα στο Μετρό και συγχωνεύσεις

Το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε θέματα υποδομών και μεταφορών έδωσε ο υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας χτες στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τη λειτουργία των συγκοινωνιών της Αθήνας, ο υπουργός αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση κάνοντας λόγο για «δραματική μείωση του στόλου των λεωφορείων και των δρομολογίων, υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών, αλλά και αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων» και προανήγγειλε πως θα ακολουθήσει «εξορθολογισμός των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης»

Ειδικότερα όσον αφορά τα λεωφορεία, ο κ. Καραμανλής ανέφερε πως απαιτείται ένα Στρατηγικό Σχέδιο Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα μικρά νησιά, με πρώτο στόχο την ανανέωση των Μέσων
Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία. Ο υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η παρούσα διαγωνιστική διαδικασία για την απόκτηση νέων λεωφορείων για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη μιλώντας για «προβληματικές διαγωνιστικές διαδικασίες» χωρίς σεβασμό στο δημόσιο χρήμα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στο Μετρό αναγνωρίζοντας πως η κατάσταση είναι δύσκολη και προβληματική και οι πολίτες που το χρησιμοποιούν συχνά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις κι άλλα προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν. Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ (όπως και η προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου) δεν έχει παραδεχτεί την ύπαρξη κανενός προβλήματος στη λειτουργία του Μετρό.

Όσον αφορά τα θέματα τον υποδομών, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο έργο του «Μετρό Γραμμή 4 – Άλσος Βεϊκου – Γουδί» και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της διαγωνιστικής διαδικασίας, βάζοντας τέλος σε σενάρια για επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Επίσης, ο υπουργός αναφέρθηκε στο έργο της Υποθαλάσσιας Οδικής Ζεύξης της Σαλαμίνας με το Πέραμα ο διαγωνισμός για το οποίο θα προχωρήσει έπειτα από καθυστερήσεις πολλών ετών, στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού και την υλοποίηση του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Σύνορα και Αθήνα – Πάτρα αλλά και στη συντήρηση του Εθνικού Σιδηροδρομικού Δικτύου και στην επερχόμενη αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τα Υδατοδρόμια.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο συγχώνευσης ΔΕΚΟ που εποπτεύονται από το υπουργείο με στόχο την εξοικονόμηση πόρων, και με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η συγχώνευση της ΕΡΓΟΣΕ είτε με τον ΟΣΕ είτε με την Αττικό Μετρό (αφού έχουν το ίδιο περίπου αντικείμενο), ενώ στις συγκοινωνίες τις Αθήνας δεν θα ήταν περίεργο να βλέπαμε συγχώνευση των ΟΑΣΑ, ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ αν και σε αυτή την περίπτωση τον τελικό λόγο θα τον έχει το υπερταμείο.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*