Μετρό Λονδίνου: Ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων wifi από όλους τους επιβάτες

Ξεκίνησε από τη Δευτέρα 8 Ιουλίου το πρόγραμμα παρακολούθησης των δεδομένων wifi των επιβατών του Μετρό του Λονδίνου. Η συλλογή των δεδομένων θα γίνεται για το σύνολο των επιβατών αλλά με εξασφάλιση της ανωνυμίας και απόλυτη ασφάλεια σύμφωνα με την Transport for London. 

Τα δεδομένα πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό της πληρότητας του κάθε σταθμού και την αποστολή εξατομικευμένων ειδοποιήσεων στους επιβάτες σχετικά με καθυστερήσεις και συμφόρηση στους σταθμούς. 

Τα δεδομένα της πληρότητας των σταθμών πρόκειται επίσης να διατίθενται δωρεάν μέσω του API ανοικτού κώδικα της εταιρείας προς developers εφαρμογών, εταιρείες και ακαδημαϊκούς προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε άλλες υπηρεσίες ή εφαρμογές ή για να χρησιμοποιηθούν ως marketing analytics από τους ενδιαφερόμενους συνεργάτες της TfL με σκοπό την αύξηση των εσόδων της εταιρείας. 

Πλέον, όσοι επιβάτες δεν θέλουν να συμμετέχουν στη συλλογή των δεδομένων θα πρέπει να μετακινούνται στο Μετρό έχοντας κλειστή τη λειτουργία του Wifi ή θέτοντας το κινητό τους σε λειτουργία πτήσης.

Πλησιάζοντας προς την ημερομηνία έναρξης της καταγραφής των δεδομένων, η TfL τοποθέτησε προειδοποιητικές πινακίδες στους σταθμούς ενώ κατέγραψε την ακριβή θέση των πομπών Wifi προκειμένου να είναι δυνατή η καταγραφή της κίνησης των επιβατών. 

Οι ειδικοί πάντως προειδοποιούν ότι όσα μέτρα ασφαλείας και να ληφθούν, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως η διαδικασία ανωνυμοποίησης των δεδομένων δεν μπορεί να αντιστραφεί από καλά εκπαιδευμένους χάκερς. Γι αυτό και προτείνεται η μετακίνηση στο Μετρό του Λονδίνου να γίνεται πλέον με το Wifi στο κινητό απενεργοποιημένο.

Πίσω στο 2017, όταν η TfL είχε δοκιμαστικά προχωρήσει σε συλλογή δεδομένων Wifi, δημοσιογράφοι ζήτησαν τη δημοσιοποίηση των ανώνυμων δεδομένων, η εταιρεία όμως απάντησε αρνητικά υποστηρίζοντας πως υπάρχει πιθανότητα η ανωνυμοποίηση να αναστραφεί αν τα δεδομένα δημοσιευτούν. 

Επίσης έχουν εκφραστεί και νομικές επικρίσεις αφού η συλλογή των δεδομένων διακόπτεται μόνο μέσω opt-out (ο επιβάτης επιλέγει να κλείσει το Wifi της συσκευής του) και όχι opt-in (δεν ερωτάται αν θέλει να συμμετέχει στη συλλογή των δεδομένων). Την ίδια στιγμή, η TfL έχει ανακοινώσει πως δεν θα δέχεται αιτήσεις για τη διαγραφή δεδομένων από επιβάτες, κάτι το οποίο κατά πάσα πιθανότητα παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Πηγή: techcrunch.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*