Η ΣΤΑΣΥ επιμένει στο Ισραήλ: Συμμετοχή σε διαγωνισμό στο Τελ Αβίβ

Λίγους μήνες μετά το άδοξο τέλος που είχε ο διαγωνισμός στον οποίο συμμετείχε η ΣΤΑΣΥ στο Ισραήλ και αφορούσε την κατασκευή γραμμής Τραμ στην Ιερουσαλήμ, η εταιρεία συμμετέχει σε νέο διαγωνισμό στην ίδια χώρα. 

Η ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. (στο πλαίσιο διεθνούς κοινοπρακτικού σχήματος) συμμετέχει στην διαγωνιστική διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών, που προκηρύχτηκε από την αρμόδια υπηρεσία του Ισραήλ και αφορά την κατασκευή και συντήρηση των γραμμών (Πράσινη και Μωβ) του ελαφρύ σιδηροδρόμου (LRT) στο Τελ Αβίβ, ο προϋπολογισμός του οποίου φτάνει το 1,3 δις ευρώ.  

Προσφάτως, ολοκληρώθηκε η διαδικασία προεπιλογής και το κοινοπρακτικό σχήμα στο οποίο μετέχει η ΣΤΑΣΥ Α.Ε., προκρίθηκε  στην β’ φάση του διαγωνισμού, ως «Επιλέξιμος Συμμετέχων χωρίς περιορισμούς στη σύνθεση και των μελών και των παροχέων εμπειρίας».

Η προηγούμενη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ σε διαγωνισμό του Ισραήλ είχε άδοξο τέλος μετά από πολιτικές παρεμβάσεις. Ήταν ο διαγωνισμός για τη χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση της “GreenLine” Light Rail Track (ελαφρύ μετρό) στην πόλη της Ιερουσαλήμ στον οποίο η ΣΤΑΣΥ συμμετείχε σε κοινοπραξία ως ‘experience provider’ μαζί με εταιρείες από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ αλλά και την ελληνική  ΓΕΚ- ΤΕΡΝΑ. Η συμμετοχή αλλά και η πρόκριση της κοινοπραξίας στη β’ φάση του διαγωνισμού την άνοιξη του 2018 είχε χαρακτηριστεί ως θετική είδηση για τα οικονομικά της ΣΤΑΣΥ αλλά και τη μελλοντική δραστηριοποίηση της εταιρείας σε παρόμοια έργα στο εξωτερικό, ενώ είχε προηγηθεί η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας είχε τον Αύγουστο του 2017 μέσα σε πανηγυρικό κλίμα.

Οι πρώτες αντιδράσεις ήρθαν το Μάρτιο του 2019 όταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας και συνδικαλιστικές οργανώσεις τάχθηκαν κατά της συμμετοχής του Ισραήλ στο διαγωνισμό με την αιτιολογία πως η κατασκευή του έργου θα γίνει εντός κατεχόμενων Παλαιστινιακών εδαφών. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή ενώ ο ΟΑΣΑ είχε αναθέσει -κατόπιν εορτής- τη σύνταξη εξειδικευμένης έκθεσης αξιολόγησης σχετικά με τη συμμετοχή της ΣΤΑΣΥ στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Στα τέλη Μαΐου, η αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη «μη συμμετοχή καμίας ελληνικής ιδιωτικής ή δημόσιας εταιρείας στη β’ φάση του διαγωνισμού» ενώ με μία εκ των υστέρων παρέμβαση, η πρεσβεία του Ισραήλ ανακοίνωσε πως η μη συμμετοχή της κοινοπραξίας στην οποία συμμετείχαν η ΣΤΑΣΥ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ οφειλόταν σε διαδικαστικούς λόγους (και συγκεκριμένα στο γεγονός πως απορρίφθηκε αίτημα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που ηγείτο του σχήματος, για παράταση της προθεσμίας) και όχι στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*