Μετονομάζονται σε μία βδομάδα οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Άγιος Δημήτριος του Μετρό

Ενημέρωση:

Προς απόσυρση οδεύει η απόφαση της Αττικό Μετρό για μετονομασία των σταθμών Ευαγγελισμός και Άγιος Δημήτριος του Μετρό. Σύμφωνα με tweet του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μπογδάνου που αναφέρει άρθρο ιστοσελίδας, η απόφαση πάρθηκε από την Αττικό Μετρό χωρίς να υπάρχει ενημέρωση του πρωθυπουργού.

Αυτό που ισχυρίζεται πάντως ο βουλευτής είναι περίεργο δεδομένου του ότι η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό ανέφερε πως στην εκδήλωση για τη μετονομασία του σταθμού του Ευαγγελισμού σε «Παύλος Μπακογιάννης» που θα πραγματοποιούταν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος ο πρωθυπουργός θα αποκάλυπτε το νέο όνομα του σταθμού ενώ θα υπήρχε και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επομένως είναι δύσκολο να πιστέψουμε πως η Αττικό Μετρό θα ανακοίνωνε την εκδήλωση χωρίς να υπάρχει πρώτα συνεννόηση με το γραφείο του πρωθυπουργού για να εξασφαλιστεί η παρουσία του (άρα και η έγκρισή του για τις μετονομασίες). Το αντίθετο θα ήταν απίστευτη εκδήλωση ερασιτεχνισμού από τη νέα διοίκηση της Αττικό Μετρό.

Η αλήθεια πάντως είναι πως η πλειοψηφία της κοινής γνώμης εκφράστηκε στα social media κατά της μετονομασίας των δύο σταθμών, τόσο λόγω των δυσκολιών που θα προκαλούνταν στους επιβάτες όσο και για την επιλογή των τιμώμενων προσώπων.

Την ίδια ώρα που άρχισε να κυκλοφορεί το ενδεχόμενο ακύρωσης της απόφασης, δημοσιεύσαμε τους λόγους για τους οποίους νομίζουμε πως η μετονομασία των δύο σταθμών είναι μια λανθασμένη πολιτική απόφαση.

Περισσότερα ερωτήματα γεννήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής όταν με ανακοίνωσή της η Ντόρα Μπακογιάννη απέρριψε την πρωτοβουλία της Αττικό Μετρό να μετονομάσει το σταθμό Ευαγγελισμός σε «Παύλος Μπακογιάννης». Το ίδιο έκανε με ανάρτησή του στο facebook και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Εφόσον η κ. Μπακογιάννη, ο κ. Μπακογιάννης και ο πρωθυπουργός δεν ψεύδονται, φαίνεται πως η Αττικό Μετρό ανακοίνωσε στον τύπο την μετονομασία των σταθμών χωρίς να επικοινωνήσει πρώτα με τον πρωθυπουργό (ο οποίος θα παρουσίαζε αυτοπροσώπως το νέο όνομα του σταθμού) αλλά ούτε και την οικογένεια του τιμώμενου προσώπου. Διαφορετικά, το πιο πιθανό είναι πως αρχικά συμφώνησαν και στη συνέχεια άλλαξαν γνώμη κατόπιν της ανακοίνωσης της μετονομασίας των σταθμών.


Αρχικό άρθρο:

Με διαφορετικά ονόματα θα είναι γνωστοί σύντομα οι σταθμοί Ευαγγελισμός και Άγιος Δημήτριος του Μετρό. Ύστερα από 20 και 15 χρόνια λειτουργίας αντίστοιχα, η Αττικό Μετρό έλαβε απόφαση (η πρώτη της νέας διοίκησης) για αλλαγή της ονομασίας τους.

Στο εξής, ο σταθμός Ευαγγελισμός θα είναι γνωστός ως Παύλος Μπακογιάννης ενώ ο σταθμός Άγιος Δημήτριος ως Αλέκος Παναγούλης. Το όνομα του αγωνιστή κατά της δικτατορίας περιλαμβάνοντας ήδη στο επίσημο όνομα του σταθμού.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, «Η σύγχρονη προσέγγιση της οργάνωσης της πόλης, επιβάλλει το Μετρό της Αθήνας να αποτελεί μέρος της ιστορίας και της ζωής της. Ήδη, η ενσωμάτωση των αρχαιολογικών ευρημάτων στην αρχιτεκτονική των σταθμών συνιστά ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή. Η ονομασία των σταθμών μπορεί επίσης να συμβάλει στο εκπαιδευτικό ταξίδι του επιβάτη στο χρόνο και την ιστορία.»

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Στην κατεύθυνση αυτή και με δεδομένο το  εγονός ότι σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 30 χρόνια από την δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Αττικό Μετρό Α.Ε . αποφάσισε να αποτίσει φόρο τιμής, μέσω της απόδοσης του ονόματος του εκλιπόντος στο σταθμό «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ».

Η απόφαση αυτή συμπληρώνει την προηγούμενη επιλογή της εταιρείας να αποδώσει το όνομα του ήρωα του αντιδικτατορικού αγώνα Αλέκου Παναγούλη στο σταθμό «ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ», η οποία αποφασίστηκε να επικαιροποιηθεί και αυτή.

Ειδικότερα, ο σταθμός «Ευαγγελισμός» της Γραμμής 3 μετονομάζεται σε «Παύλος Μπακογιάννης» και ο σταθμός «Άγιος Δημήτριος-Αλέκος Παναγούλης» της Γραμμής 2 σε «Αλέκος Παναγούλης». Η καταργούμενη ονομασία τους θα διατηρηθεί στη σήμανση των σταθμών μέσα σε παρένθεση, δηλαδή «Παύλος Μπακογιάννης (Ευαγγελισμός)» και «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», έως την 30 η Απριλίου 2020. Στη συνέχεια, θα εφαρμοστεί η αποκλειστική χρήση της νέας ονομασίας.

Για το σκοπό αυτό προγραμματίζεται η διοργάνωση εκδήλωσης στο σταθμό «Ευαγγελισμός» την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019, παρουσία του Εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία για το πρόσωπο του Παύλου Μπακογιάννη, του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα αποκαλύψει το νέο όνομα του σταθμού, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή, της οικογένειας του τιμώμενου προσώπου και εκπροσώπων των αρχών της πόλης των Αθηνών.

Παρόμοια εκδήλωση θα οργανωθεί την Πρωτομαγιά του 2020 στο σταθμό «Αλέκος Παναγούλης (Άγιος Δημήτριος)», οπότε και θα αποκαλυφθεί η οριστική ονομασία του.

Επιπλέον, το αρχιτεκτονικό τμήμα της Αττικό Μετρό Α.Ε. θα επιμεληθεί τον σχεδιασμό δύο μονίμων εγκαταστάσεων στους ανωτέρω σταθμούς με ιστορικά στοιχεία που σχετίζονται με τα τιμώμενα πρόσωπα.

Στόχος και κύρια επιδίωξη της Αττικό Μετρό Α.Ε., είναι η μετονομασία των σταθμών να λειτουργήσει ως μια διαρκής υπενθύμιση των αξιών της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Εθνικής Συμφιλίωσης.»

Από τις πρώτες πάντως αντιδράσεις στα social media φαίνεται πως η πλειοψηφία του κόσμου δεν έχει θετική απόφαση με την αλλαγή της ονομασίας. Ο χρόνος θα δείξει αν οι νέες ονομασίες επικρατήσουν των παλιών ή θα απορριφθούν στην πράξη όπως συχνά συμβαίνει με μετονομασίες σημαντικών δρόμων και πλατειών.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*