Πιέσεις για μείωση των δικαιούχων κοινωνικής πολιτικής στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Έντονες πιέσεις από τους θεσμούς δέχεται η κυβέρνηση για μείωση του αριθμού των δικαιούχων μειωμένου εισιτηρίου και δωρεάν μετακίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας. 

Όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχουν επιδοτήσεις (δωρεάν εισιτήριο ή μειωμένο) για δέκα διαφορετικές κατηγορίες πληθυσμού, με εμπλοκή μισής ντουζίνας υπουργείων. Πλέον, η κυβέρνηση έχει διορία μέχρι τον Απρίλιο για να αξιολογήσει και αν κριθεί απαραίτητο να μειώσει ή να θέσει νέα κριτήρια για τις κατηγορίες των δικαιούχων.

Το πρόβλημα είναι πως παρά την αύξηση των αριθμού των δικαιούχων από την προηγούμενη κυβέρνηση δεν πραγματοποιήθηκε καμία πρόοδος ώστε να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των αντίστοιχων κονδυλίων από τα αρμόδια υπουργεία με αποτέλεσμα να αυξάνεται η μαύρη τρύπα στις συγκοινωνίες.

Όπως γράψαμε τον περασμένο Οκτώβριο, η κυβέρνηση είχε ήδη αρχίσει να «μαγειρεύει» την μείωση των δικαιούχων κοινωνικής πολιτικής στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Όπως προβλέψαμε, θα γινόταν και επίκληση των θεσμών οι οποίοι ζητούν να σταματήσουν τα ελλείμματα στις συγκοινωνίες. 

Αυτό βέβαια θα μπορούσε να γίνει αν τα αρμόδια υπουργεία σταματούσαν την τακτική του «δεν πληρώνω». Σήμερα, ο μεγαλύτερος τζαμπατζής στις συγκοινωνίες της Αθήνας είναι το ίδιο το κράτος, τη ζημιά όμως αναμένεται να την πληρώσουν οι επιβάτες, και δη οι πιο αδύναμοι. 

Πηγή: athenstransport.com, businessdaily.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*