«Στον πάγο» ο σταθμός του Μετρό στην Γεωπονική

Στον πάγο έχει μπει η κατασκευή του νέου σταθμού της γραμμής 3 του Μετρό στην Ιερά Οδό, στο ύψος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια ζωής του, ο Κοσμήτορας της σχολής Περιβάλλοντος και Γεωργικής Μηχανικής κ. Χρήστος  Καραβίτης ανέφερε πως μετά το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη το 2018, επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης, μεταξύ του Πανεπιστημίου και της Αττικό Μετρό, το εγχείρημα δεν έχει προχωρήσει.

Με βάση τα συμφωνηθέντα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο προχώρησε στην ανάθεση στη Εταιρεία «OMICRON KAPPA Consulting» με δική του χρηματοδότηση την εκπόνηση της Προμελέτης Εφικτότητας κατασκευής του νέου σταθμού Μετρό «Γεωπονικό Πανεπιστήμιο».  Στην παραδοθείσα τον Ιούλιο 2019, μελέτη τεκμηριώνεται η αναγκαιότητα της κατασκευής του νέου Σταθμού συναξιολογώντας: α) την αναμενόμενη ραγδαία αύξηση της επισκεψιμότητας στο Ίδρυμα, τόσο από τα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας (πάνω από 8000 ημερησίως), όσο και από το ευρύ κοινό που επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο ως θεατές των δράσεων που πραγματοποιούνται στους χώρους του, β) η ασφάλεια των φοιτητριών και των φοιτητών σε μια ευαίσθητη περιοχή (Ελαιώνας – Κεραμεικός) , και γ) τα αναμενόμενα σημαντικά οφέλη, κοινωνικά και οικονομικά, για την ευρύτερη περιοχή του Πανεπιστημίου από τη λειτουργία του σταθμού.

Παράλληλα, η λειτουργία του σταθμού θα συμβάλει στην ανάδειξη της ιστορικής αξίας της Ιεράς Οδού, καθώς τμήματα των υπόψη κατασκευών δύναται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι παρουσίασης των αρχαιολογικών ευρημάτων που θα συναντηθούν κατά τις εκσκαφές των ορυγμάτων, γεγονός που εναρμονίζεται πλήρως και με το μελλοντικό σχέδιο πεζοδρόμησής της.

Η αξιοπιστία πάντως της μελέτης είναι αμφίβολη δεδομένου ότι φτάνει στο συμπέρασμα πως για την κατασκευή του σταθμού θα απαιτηθεί διακοπή των δρομολογίων μεταξύ των σταθμών Κεραμεικός και Ελαιώνας για 3-4 εβδομάδες, τη στιγμή που σε παρόμοια περίπτωση το 2010, όταν κατασκευάστηκε ο σταθμός Αγία Παρασκευή, η διακοπή της κυκλοφορίας μεταξύ των σταθμών Δουκ. Πλακεντίας και Εθνική Άμυνα έφτασε τους 6 μήνες. Πόσο μάλλον όταν η ύπαρξη αρχαιολογικών ευρημάτων είναι σχεδόν σίγουρη, όπως αναφέρεται στην ίδια μελέτη. 

Το μεγαλύτερο εμπόδιο πάντως είναι η απουσία χρηματοδότησης για το εγχείρημα αφού η προηγούμενη κυβέρνηση το εξήγγειλε χωρίς καμία μελέτη ή πρόβλεψη για εξασφάλιση της απαραίτητης χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, στον προγραμματισμό της Αττικό Μετρό βρίσκονται έργα, άλλα περισσότερο και άλλα λιγότερο ώριμα μελετητικά, τα οποία αναμένουν χρηματοδότηση για πολλά χρόνια.  

Πηγή: athenstransport.com, ethnos.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*