Τετάρτη, 1 Απριλίου, 2026

29 Μαρτίου – 2 Απριλίου: Κλείνουν νωρίτερα σταθμοί στη γραμμή 2 του Μετρό – Λειτουργία προσωρινής λεωφορειακής γραμμής

0
Συνεχίζονται τα έργα αντικατάστασης σιδηροτροχιών και εγκατάστασης δικτύου 5G στο Μετρό της Αθήνας, με τις εργασίες να εκτελούνται από την Τρίτη 24 Μαρτίου 2026 στο τμήμα «Ομόνοια – Πανεπιστήμιο», όπου και θα εφαρμόζονται τις νυχτερινές ώρες προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Ειδικότερα, από σήμερα Τρίτη 24 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 26...

Μπαίνει όριο στον αριθμό των επιβατών στα λεωφορεία

Share

    Όριο μπαίνει στον αριθμό των επιβατών που επιτρέπεται να επιβιβάζονται στα αστικά λεωφορεία σε όλη την Ελλάδα με στόχο την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού.

    Σύμφωνα με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης επιτρέπεται πλέον να επιβιβάζεται αριθμός επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος

    Σύμφωνα με την ίδια εγκύκλιο, σε κάθε ταξί επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο επιβάτη, ενώ δεύτερος επιβάτης επιτρέπεται μόνο αν συνοδεύει τον πρώτο για μεταφορά σε ιατρική μονάδα.

    Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:

    Με γνώμονα την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για τον περιορισμό της διασποράς και της διάδοσής του κορονοϊού, εφαρμόζονται συμπληρωματικά μέτρα για τη μεταφορά επιβατών με τα κάθε είδους μεταφορικά μέσα, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, με εγκύκλιο που υπέγραψε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης. 

    Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

    • Για επιβατικά οχήματα μέχρι 5 θέσεις, δημόσιας χρήσης (Ε.Δ.Χ. ΤΑΞΙ) ή ιδιωτικής χρήσης (Ε.Ι.Χ.), επιτρέπεται η μεταφορά ενός επιβάτη. Κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται και η μεταφορά δεύτερου επιβάτη, εφόσον η μεταφορά εκτελείται για ιατρικούς λόγους (μεταφορά σε νοσοκομείο, ιατρικό κέντρο ή άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα).
    • Για επιβατικά οχήματα 6 ή 7 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά δύο επιβατών.
    •  Για επιβατικά οχήματα 8 ή 9 θέσεων, δημόσιας ή ιδιωτικής χρήσης, επιτρέπεται η μεταφορά τριών επιβατών.

    Στις ανωτέρω περιπτώσεις επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η υπέρβαση των ορίων επιβατών, μόνο εφόσον στο όχημα επιβαίνουν γονέας με τα ανήλικα τέκνα του.

    Επίσης, για όλα τα λεωφορεία δημόσιας χρήσης (λεωφορεία και τρόλεϊ Ο.ΣΥ., λεωφορεία Ο.Α.Σ.Θ., λεωφορεία αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ, λεωφορεία μεμονωμένων αυτοκινητιστών άγονων γραμμών και τουριστικά λεωφορεία) ή λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης και της δημοτικής συγκοινωνίας, επιτρέπεται η μεταφορά επιβατών μέχρι πλήρωσης ποσοστού 50% των προβλεπόμενων θέσεων του οχήματος.

    Οι ανωτέρω περιορισμοί για τη μεταφορά επιβατών ισχύουν έως 31.5.2020 και δύνανται να παραταθούν, εφόσον οι έκτακτες συνθήκες το επιβάλουν.

    Ταυτόχρονα, με άλλη εγκύκλιο που υπέγραψε ο κ. Κεφαλογιάννης, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις που διαθέτουν ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης ή Ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης Ανοικτού Τύπου Αστικής Περιήγησης Πόλεων, να  καταθέσουν προσωρινά την άδεια κυκλοφορίας και τις κρατικές πινακίδες των οχημάτων ιδιοκτησίας τους.

    Η ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται με βάση τις προβλεπόμενες διατάξεις

     

 
 

Διαβάστε Περισσότερα