Καραμανλής: Θα αποφύγουμε τη λειτουργία των κλιματιστικών στις συγκοινωνίες φέτος το καλοκαίρι

Σημείωση για δημοσιογράφους – bloggers: Αν χρησιμοποιήσετε το παρακάτω άρθρο, εν μέρει ή ολόκληρο, παρακαλώ τουλάχιστον να αναφέρετε την πηγή (athenstransport.com) και να προσθέσετε ένα σύνδεσμο προς το άρθρο αυτό

— — — —

Ενημέρωση: ΟΣΥ: Τα κλιματιστικά στα λεωφορεία θα λειτουργήσουν κανονικά με ανοικτά παράθυρα

Ανυπόφορες -περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά- είναι πολύ πιθανό πως θα γίνουν οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς της Αθήνας φέτος το καλοκαίρι, αν γίνουν πράξη όσα δήλωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής σχετικά με τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των κλιματιστικών στις συγκοινωνίες της Αθήνας τις μέρες του καύσωνα λέγοντας πως «θα προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τη χρήση των κλιματιστικών, διότι αυτή είναι η σύσταση των ειδικών». Συγκεκριμένα, ο υπουργός υπενθύμισε ότι η σύσταση του ΕΟΔΥ είναι τα κλιματιστικά να λειτουργούν μόνο σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. «Όταν λοιπόν οι ειδικοί λένε ‘προσοχή στη χρήση των κλιματιστικών’, αυτό θα κάνουμε», κατέληξε.

Δεν είναι πάντως ξεκάθαρο σε ποια οδηγία του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε ο υπουργός. Σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας που εκδόθηκε στις 23 Απριλίου, δίνονται οδηγίες για την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών αλλά σε αυτές δεν περιλαμβάνεται κάποια οδηγία για αποφυγή χρήσης τους. Αντιθέτως, προτείνονται μέτρα όπως η αύξηση παροχής νωπού αέρα, η αποφυγή ανακύκλωσης του αέρα και η συνεχής και αδιάκοπη λειτουργία των κλιματιστικών, με ταυτόχρονο φυσικό αερισμό από παράθυρα. Ακόμα αναφέρεται πως η αντικατάσταση των φίλτρων πρέπει να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή, με πλήρη μέτρα αναπνευστικής προστασίας, αερισμό του χώρου και ασφαλή αποκομιδή των φίλτρων που αντικαθίστανται.

Η αντιφατικότητα των δηλώσεων του υπουργού ενισχύεται αν λάβουμε υπόψη τη συνέντευξη που έδωσε χτες στην ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΥ, Στέφανος Αγιάσογλου. Σε ερώτηση σχετικά με τη λειτουργία των κλιματιστικών στα λεωφορεία, ο κ. Αγιάσογλου απάντησε πως αναμένονται οδηγίες από τον ΕΟΔΥ αλλά ταυτόχρονα τοποθετούνται ειδικά φίλτρα παρόμοια με αυτά που υπάρχουν στο μετρό, τα οποία προσφέρουν περισσότερη ασφάλεια. 

Πριν από δύο εβδομάδες, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ είχε αποστείλει επιστολή στη διοίκηση της ΟΣΥ ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την ασφαλή χρήση των κλιματιστικών αυτό το καλοκαίρι. 

Προς το παρόν, φαίνεται πως οι απαντήσεις είναι άκρως αντιφατικές.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*