Ενώ η Θεσσαλονίκη δίνει λύσεις στο πρόβλημα έλλειψης λεωφορείων, η Αθήνα μένει στο «περίμενε»

Μέχρι πριν λίγους μήνες, η κατάσταση με τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη ήταν δραματική, αφού λόγω της έλλειψης οχημάτων (ως τα τέλη της περασμένης χρονιάς κυκλοφορούσαν μόλις 212 λεωφορεία) οι επιβάτες στοιβάζονταν μέσα στα ελάχιστα δρομολόγια ενώ πολλοί περισσότεροι απέφευγαν εντελώς τις μετακινήσεις με το μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς της πόλης.

Έκτοτε, όχι πάντα με γρήγορους ρυθμούς, ο ΟΑΣΘ, ο ΟΣΕΘ αλλά και ο δήμος της πόλης έσπευσαν να εκμεταλλευθούν όλες τις δυνατότητες που τους δίνει ο νόμος για να βελτιώσουν την κατάσταση.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η συνεργασία με ΚΤΕΛ της βόρειας Ελλάδας, χάρη στην οποία 135 νέα αστικά λεωφορεία κυκλοφορούν καθημερινά σε 31 γραμμές, με την τελευταία από αυτές να ξεκινά νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ακόμα και έτσι όμως, η ανάγκη για νέα λεωφορεία στις υπόλοιπες γραμμές είναι υπαρκτή. Γι αυτό και ξεκινά σε λίγες μέρες διαγωνισμός για την προμήθεια 180 μεταχειρισμένων λεωφορείων τα οποία θα καλύψουν τις πιο άμεσες ανάγκες του ΟΑΣΘ για τα επόμενα χρόνια. Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να χρηματοδοτήσει την προμήθεια 50 επιπλέον μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία τα οποία ο δήμος φιλοδοξεί πως θα φέρει στην Ελλάδα ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Στόχος είναι το επόμενο φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη να κυκλοφορούν 500 λεωφορεία, αριθμός υπερδιπλάσιος σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Φυσικά, η οριστική λύση θα δοθεί μετά την προμήθεια νέων λεωφορείων (πιθανότατα 200-300) μέσω του διαγωνισμού που θα προκηρύξει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών  το επόμενο φθινόπωρο. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, οι προσωρινές λύσεις προσφέρουν ήδη μια σημαντική ανάσα.

Στην Αθήνα αντιθέτως, μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού που μετατίθεται συνεχώς χρονικά δεν προβλέπεται κάποια επιπλέον ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων. Αν και ο νόμος επιτρέπει πλέον στον ΟΑΣΑ να συνεργαστεί με τα ΚΤΕΛ για την παραχώρηση της λειτουργίας γραμμών, προς το παρόν δεν έχει εκφραστεί, τουλάχιστον δημόσια, κάποια τέτοια πρόθεση.

Ούτε και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για την προμήθεια λεωφορείων, μεταχειρισμένων ή μη μέσω leasing, αν και στο παρελθόν υπήρχε σχετική αναφορά από τον υπουργό Κώστα Καραμανλή.

Όσον αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση, από την προηγούμενη διοίκηση της περιφέρειας Αττικής είχε ανακοινωθεί η πρόταση χρηματοδότησης για την προμήθεια 92 νέων λεωφορείων. Σήμερα είναι άγνωστο τι συνέβη με την χρηματοδότηση αυτή αφού φαίνεται σαν να ξεχάστηκε εντελώς μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις του περασμένου καλοκαιριού με το νέο περιφερειάρχη να μην έχει αναφερθεί ούτε μία φορά σε αυτή.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*