Με το ίδιο εισιτήριο οι συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Με το ίδιο εισιτήριο θα έχουν τη δυνατότητα στο μέλλον να μετακινούνται οι επιβάτες στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αλλά και στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτό καθώς ο σχεδιασμός του νέου συστήματος ηλεκτρονικού εισιτηρίου για τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα είναι βασισμένος στη διαλειτουργικότητα με το αντίστοιχο σύστημα του ΟΑΣΑ αλλά και το ηλεκτρονικό εισιτήριο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Όπως δήλωσε μιλώντας στο φετινό Delphi Forum, ο Dr Αλέξανδρος Καρυωτάκης, επικεφαλής του Τμήματος Παραχωρήσεων της Terna Energy, μέσα στο καλοκαίρι η εταιρεία του θα ξεκινήσει την υλοποίηση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου των λεωφορείων της Θεσσαλονίκης μαζί με δύο άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. «Το εν λόγω έργο θα δώσει τεράστια προστιθέμενη αξία, αφενός γιατί ο εξοπλισμός θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί θα δομηθεί με βάση την διαλειτουργικότητα. Πάνω του θα μπορεί να στηριχτεί μια ομπρέλα account based συστήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τον ΟΑΣΑ, τον ΟΑΣΘ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επί του πρακτέου, με μια κάρτα ο επιβάτης θα μπορεί να μετακινείται και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μέσω του ΟΑΣΘ και στην Αθήνα και στο Εθνικό Δίκτυο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ» κατέληξε.

Ο κ. Καρυοτάκης αναφέρθηκε στην επιτυχία του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στην Αθήνα εξηγώντας ότι «οι πωλήσεις του ΟΑΣΑ πριν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου έφταναν τα 175 εκατ. ευρώ ετησίως ενώ πέρυσι, με πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, άγγιξαν τα 220 εκατ. ευρώ. Με καινοτόμες εφαρμογές ο ΟΑΣΑ θα μπορέσει να γίνει ένας από τους λίγους οργανισμούς στην Ευρώπη που δεν θα χρίζει κρατικής επιχορήγησης».

Μετακίνηση με πιστωτικές κάρτες «σε λίγους μήνες»

Στη δυνατότητα μετακίνησης στις συγκοινωνίες της Αθήνας χρησιμοποιώντας αντί εισιτηρίου τραπεζικές κάρτες αναφέρθηκε μιλώντας στην ίδια εκδήλωση ο υφυπουργός Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Όπως είπε, «αυτή την περίοδο εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία όπου θα μπορεί ο χρήστης των αστικών συγκοινωνιών να αγοράζει το εισιτήριό του από χρεωστική ή πιστωτική κάρτα. Σε συνεργασία και με τον ΟΑΣΑ πιστεύουμε ότι σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να προσφέρουμε αυτή την υπηρεσία στις Αθηναίες και στους Αθηναίους τους επόμενους μήνες. Πέρα από τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών, είναι και μια υπηρεσία που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις  όπως αυτή με τον κορονοϊό, να αποφύγουμε τη χρήση μετρητών. »

Για το ίδιο θέμα μίλησε και η επικεφαλής της Visa στην Ελλάδα, κ. Ανδριάννα Παππά. Σύμφωνα με την ίδια, «η επιλογή της τεχνολογίας ανέπαφων πληρωμών στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα εκσυγχρονίσει τις μαζικές μεταφορές, κάνοντας την χώρα μας, την πόλη μας, πιο ελκυστική αλλά και θα μειώσει αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Η Visa διατηρεί μακροχρόνιες συνεργασίες με αντίστοιχους του ΟΑΣΑ οργανισμούς και έχει εφαρμόσει λύσεις ανέπαφων πληρωμών εισιτηρίων σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Έχουν ολοκληρωθεί 200 τέτοια έργα παγκοσμίως, ενώ 60 από αυτά ολοκληρώθηκαν μόνο το 2019».

Μάλιστα όπως διευκρίνισε η κ. Παππά, βάσει έρευνας, η αντίστοιχη λύση που υιοθετήθηκε πριν χρόνια στο Λονδίνο χαρακτηρίζεται από τους Βρετανούς πολίτες ως η μεγαλύτερη βελτίωση στις αστικές συγκοινωνίες της πόλης.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*