Πόσο έτοιμες είναι οι συγκοινωνίες της Αθήνας για την τουριστική περίοδο;

Αλέξανδρος Λιάρος

Μία διαφορετική τουριστική περίοδος ξεκινά σήμερα για τη χώρα μας, με σημαντική καθυστέρηση, λόγω των ειδικών συνθηκών που επιβάλει η πανδημία του κορωνοϊού. Αν και ο αριθμός των τουριστών που αναμένεται να επισκεφτεί την Αθήνα θα είναι μικρότερος από από αυτόν των τελευταίων ετών, οι προκλήσεις που θα έχει να αντιμετωπίσει το σύστημα των αστικών συγκοινωνιών είναι σημαντικές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, που παραμένει επίκαιρο κάθε καλοκαίρι, έχει να κάνει με το αν τα δρομολόγια των μέσων επαρκούν για την κάλυψη της ζήτησης. Ιδιαίτερα φέτος, που θα πρέπει να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού, η κατάσταση θα είναι κρίσιμη. Αν και αυτή τη στιγμή τα δρομολόγια του Μετρό έχουν σχεδόν επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί από τον Ιούλιο όταν θα αρχίσουν να δίνονται οι άδειες του προσωπικού και τα δρομολόγια θα μειωθούν. Όσον αφορά τα λεωφορεία, εκεί την κατάσταση χαρακτηρίζει έτσι κι αλλιώς το ρητό «κάθε πέρσι και καλύτερα» αφού ο απαρχαιωμένος στόλος δεν αφήνει περιθώρια βελτίωσης ακόμα και αν το προσωπικό επαρκούσε. 

Από εκεί και πέρα, το άλλο μεγάλο αγκάθι αφορά την τήρηση των μέτρων ασφαλείας. Όπως έχουμε παρατηρήσει μετακινούμενοι με τις συγκοινωνίες, το σύνολο των ακριβοπληρωμένων προειδοποιητικών πινακίδων και ανακοινώσεων σε σταθμούς, συρμούς και οχήματα είναι μόνο στην ελληνική γλώσσα. Ο ΟΑΣΑ θα πρέπει άμεσα να διορθώσει την παράλειψη αυτή μέσω πρόσθετων ανακοινώσεων ώστε να εξασφαλιστεί πως τα μέτρα, όπως η υποχρεωτική χρήση μασκών θα τηρούνται και από τους τουρίστες. 

Το ίδιο συμβαίνει και με την εντελώς ανεπαρκή παρουσία του ΟΑΣΑ στο διαδίκτυο. Στην Αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας του οργανισμού, οι οδηγίες για τα μέτρα προστασίας αναγράφονται στα Ελληνικά (!) [Στο δικό μας site έχουμε εδώ και μέρες προσθέσει σχετικές οδηγίες στα Αγγλικά για τους ξενόγλωσσους επισκέπτες μας]. 

Τέλος, σημαντικό είναι και το ζήτημα της επίβλεψης της τήρησης των μέτρων. Καθώς το πρόσθετο βοηθητικό προσωπικό (υπάλληλοι σεκιούριτι) έχει αποχωρήσει από τις αρχές του μήνα, το βάρος πέφτει στους υπάρχοντες υπαλλήλους σεκιούριτι αλλά και στην Ελληνική Αστυνομία, αφού οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες εμφανίζονται αρνητικοί στο να επιβλέψουν την τήρηση των μέτρων, ακόμα και αν πρόκειται για τη μη επιβίβαση υπεράριθμων επιβατών στα λεωφορεία.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*