- Όλα τα λεωφορεία θα διαθέτουν επαρκές και αποτελεσματικό σύστημα κλιματισμού (για τον εσωτερικό χώρο του λεωφορείου).
- Όλα τα λεωφορεία θα χρησιμοποιούν αρίστης ποιότητας και κατασκευής επί μέρους μηχανισμούς (πχ. ανεμιστήρες, δίκτυο σωληνώσεων και στομίων προσαγωγής συμπίεσης κτλ.). Για την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας των συστημάτων αυτών, τα λεωφορεία θα διαθέτουν σε όλες τις επιφάνειες αρίστης αποτελεσματικότητας θερμομόνωση.
- «Στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ με κατεύθυνση “Ελληνικό” επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού. Εντός του συρμού του ΜΕΤΡΟ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες συγχρωτισμού, και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
- «Στην αποβάθρα του ΗΣΑΠ και προς τις δύο κατευθύνσεις επικρατούσαν συνθήκες συγχρωτισμού».
- «Εντός του συρμού του ΗΣΑΠ επικρατούσαν σε κάθε βαγόνι συνθήκες έντονου συγχρωτισμού και τα καθίσματα ήταν σχεδόν όλα κατειλημμένα».
- «Η συχνότητα των δρομολογίων τη στιγμή του ελέγχου, ήταν για το ΜΕΤΡΟ και τον ΗΣΑΠ 4 λεπτά και 9 λεπτά αντίστοιχα».
- «Άποψη της Υπηρεσίας είναι ότι για να αντιμετωπιστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να τηρείται το μέτρο της αποστασιοποίησης, θα πρέπει τα δρομολόγια των συρμών να γίνουν πιο συχνά, αποσυμφορώντας έτσι το χώρο των αποβαθρών όσο και των βαγονιών των συρμών».
Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πανηγυρίζει για την προσθήκη στο στόλο 203 λεωφορείων από τα ΚΤΕΛ μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου στα πλαίσια των μέτρων ενίσχυσης των συγκοινωνιών της Αθήνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Καθώς όμως τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Αθήνας, οι επιβάτες διαπιστώνουν ότι τα περισσότερα οχήματα είτε δεν διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα είτε τα λίγα μικρά παράθυρα που διαθέτουν δεν προσφέρουν επαρκή φυσικό αερισμό, αντίθετα με όλες τις οδηγίες των ειδικών για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ακόμα χειρότερα, η ύπαρξη ανοιγόμενων παραθύρων δεν προβλέπεται καν στη σύμβαση μεταξύ του ΟΑΣΑ με τα ΚΤΕΛ, ακόμα μία ένδειξη προχειρότητας της συγκεκριμένης σύμβασης.
Συγκεκριμένα, στις προδιαγραφές των οχημάτων, η μόνη αναφορά στο ζήτημα του αερισμού είναι η εξής:
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του πριν λίγες μέρες ανέφερε πως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και για λόγους προστασίας από τη μετάδοση του κορωνοϊού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση τα παράθυρα των οχημάτων να είναι συνεχώς ανοιχτά, από την αφετηρία και καθ’ όλη τη διάρκεια των διαδρομών, για επαρκή αερισμό ταυτόχρονα ή και ανεξαρτήτως της χρήσης του κλιματισμού.
Επιπλέον, αναφορικά με τη χρήση κλιματισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα λοιπά μέσα μεταφορών (ταξιδιωτικά λεωφορεία-πούλμαν, πλοία, τρένα, ΚΤΕΛ) συνιστάται η χρήση τους σε ρύθμιση μεγιστοποίησης της εισαγωγής νωπού αέρα σε συνδυασμό με τα ανοιχτά παράθυρα, όπου αυτό είναι εφικτό
Τα ΚΤΕΛ έχουν ήδη λάβει χρηματοδότηση προκειμένου να προχωρήσουν στην αγορά 200 αστικού τύπου λεωφορείων τα οποία θα δρομολογηθούν σε 60 γραμμές της Αθήνας. Μέχρι να αποκτήσουν το σύνολο των λεωφορείων αυτών, έχουν επιστρατεύσει αστικά λεωφορεία από διάφορες πόλεις της Ελλάδας.
Ακόμα όμως και όταν παραληφθεί το σύνολο των λεωφορείων, δεν θα είναι υποχρεωτικό να διαθέτουν ανοιγόμενα παράθυρα παρά μόνο σύστημα κλιματισμού. Ακόμα και αν δεν υπήρχε το ζήτημα της πανδημίας, η απόφαση αυτή είναι το λιγότερο παράξενη αν λάβει κανείς υπόψη τα κλιματολογικά δεδομένα της Αθήνας. Δεν θα ήταν υπερβολικό αν υποθέταμε πως ο όρος για την ύπαρξη ανοιγόμενων παραθύρων παραλήφθηκε προκειμένου να διευκολυνθεί η προμήθεια μεταχειρισμένων οχημάτων από διάφορες πόλεις της βόρειας Ευρώπης.
Δεν τηρούνται τα μέτρα σε Μετρό και ΗΣΑΠ
Εν τω μεταξύ, αυτοψία της Εποπτών Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Αττικής στους σταθμούς Μετρό και ΗΣΑΠ στην Ομόνοια αναφέρει πως «δεν τηρείται το μέτρο της αποστασιαποίησης για τον περιορισμό της διασποράς του ιού COVID-19, αποτελώντας οι χώροι αυτοί των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς εστίες μετάδοσης του νέου κορονοϊού, με κίνδυνο για τους επιβαίνοντας και τη Δημόσια Υγεία γενικότερα».
Η αυτοψία, την οποία έφερε στο φως ο Ριζοσπάστης, πραγματοποιήθηκε στην Ομόνοια την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 9.45 το πρωί. Παρόλο που δεν ήταν ώρα αιχμής, η αυτοψία διαπιστώνει συνθήκες συγχρωτισμού:
Υπενθυμίζεται πως ο ΟΑΣΑ, επικαλούμενος στοιχεία της τηλεματικής (πριν από την έναρξη του lockdown), υποστηρίζει ότι όσον αφορά τα λεωφορεία, πληρότητα άνω του 65% παρατηρείται στο 3%-4% των δρομολογίων και μόνο τις ώρες αιχμής.
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 16 είναι τα κρούσματα κορωνοϊού στους εργαζόμενους της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες, λεωφορεία και τρόλεϊ) και ένα στη ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες, μετρό, ηλεκτρικός, τραμ) όπως προκύπτει από καταγγελίες συνδικαλιστών και εργαζομένων που επικαλείται η εφημερίδα.