Διευθύνων Σύμβουλος ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Προτεραιότητα η προμήθεια νέων τρένων για τον Προαστιακό

Η προμήθεια νέου τροχαίου υλικού για τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης αποτελεί προτεραιότητα για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Φίλιππος Τσαλίδης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για το σκοπό αυτό, έχει συσταθεί ήδη επιτροπή η οποία θα αποφασίσει για το πόσα και τι τρένα θα έρθουν, ενώ τα τρένα αυτά θα είναι νέα.

Ο κ. Τσαλίδης πρόσθεσε ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιθυμεί να πυκνώσει τα δρομολόγια του Προαστιακού, ωστόσο, για να συμβεί αυτό, απαιτείται μεγαλύτερη χωρητικότητα στο δίκτυο,  πετώντας έτσι το μπαλάκι στον κρατικό ΟΣΕ ο οποίος θα πρέπει να ολοκληρώσει τις εργασίες για την πλήρη λειτουργία της σηματοδότησης στο δίκτυο του Προαστιακού αλλά και άλλες παρεμβάσεις που απαιτούνται.

Όσον αφορά τα νέα τρένα για τη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσαλίδης δήλωσε:

«Ο προγραμματισμός μας προχωράει κανονικά. Το πρώτο από τα τρένα που ανακαινίζονται στην Ιταλία, θα έρθει στο τέλος του έτους και το πρώτο του δρομολόγιο θα γίνει ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2021, επ` ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση. Τα υπόλοιπα θα έρθουν μέσα στο 2021.

Στο τέλος του έτους ολοκληρώνεται και η επένδυση μας στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης, το οποίο θα είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ευρώπη. Θα αλλάξει συνολικά η εικόνα της εταιρείας μας, αλλά και ολόκληρης της περιοχής.

Μέσα στην επόμενη τριετία θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα δύο frame agreements της μητρικής εταιρείας για νέο τροχαίο υλικό. Σε ότι αφορά στα υπεραστικά τρένα που θα έρθουν επανεξετάζεται αν θα πρέπει τελικά να παραμείνουμε στην επιλογή των υβριδικών τρένων ή θα πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, με παραγγελία τρένων υδρογόνου. Η μητρική εταιρεία συνεργάζεται με τη Snam που εξειδικεύεται σε τέτοιες τεχνολογίες. Θεωρώ ότι τα πρώτα τρένα, όποια και αν επιλέξουμε, θα έρθουν το 2023-2024.

Δεσμευόμαστε όμως ότι οι επενδύσεις που έχουμε πει ότι θα γίνουν, θα γίνουν και μάλιστα σημαντικό μέρος τους θα είναι και εμπροσθοβαρές.»

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις του κορωνοϊού στις σιδηροδρομικές μεταφορές, ο κ. Τσαλίδης δήλωσε:

«Μέχρι στιγμής, ευτυχώς, δεν έχει εντοπισθεί κάποιο κρούσμα εντός των αμαξοστοιχιών μας. Και, σε συνέχεια του γενικού lockdown που εξαγγέλθηκε από την Κυβέρνηση, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχώρησε ξανά σε τροποποίηση των δρομολογίων της σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο, για να βοηθήσει στην εθνική προσπάθεια που γίνεται να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις και να αποφευχθεί ο συνωστισμός.»

«Στον Προαστιακό Αθηνών, ακριβώς για την αποφυγή συνωστισμού, κρατήσαμε το σύνολο των δρομολογίων που εκτελούνται και υπό κανονικές συνθήκες, και δεν παρατηρείται συνωστισμός.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με την Γραμμή Χαλκίδας, λόγω της άρσης απαγόρευσης εξόδου από τις δομές που υπάρχουν πλησίον της γραμμής. Για τον επιβατικό φόρτο δεν μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά. Έχουμε ενισχύσει το προσωπικό αμαξοστοιχιών σε καίρια δρομολόγια, υπενθυμίζουμε τακτικά την υποχρεωτική χρήση μάσκας, και όπου είναι δυνατόν, έχουμε την συνδρομή της αστυνομίας. Είναι ένα μόνιμο πρόβλημα, το οποίο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Είναι καθαρά θέμα της πολιτείας.»

Ο κ. Τσαλίδης πρόσθεσε, «Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετέφερε έξι οχήματα στη Θεσσαλονίκη για τη μεταφορά νοσούντων, εάν και εφόσον παραστεί ανάγκη. Η εταιρεία μας είναι έτοιμη να συνδράμει στην εθνική προσπάθεια, με όποιον τρόπο της ζητηθεί»

Όσον αφορά την επαναλειτουργία του σιδηροδρομικού δικτύου στην Πελοπόννησο, ο κ. Τσαλίδης ανέφερε ότι η γραμμή Αρχαία Ολυμπία -Κατάκολο είναι λειτουργική, αν και χρήζει παρεμβάσεων, ενώ τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν ξανά όταν επανέλθει η κρουαζιέρα. Για τη γραμμή προς το Ναύπλιο, επισήμανε ότι η δρομολόγηση συρμών είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένης της κατάστασης του μετρικού δικτύου, του πλήθους των αφύλακτων διαβάσεων και της απουσίας εγκατάστασης συντήρησης, σημειώνοντας και πάλι ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένει τις σχετικές πρωτοβουλίες από την πολιτεία.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*