Για πρώτη φορά ανοικτά δεδομένα για τις επικυρώσεις εισιτηρίων στις συγκοινωνίες της Αθήνας

Ο αριθμός των επικυρώσεων εισιτηρίων ανά ημέρα στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας παρέχεται για πρώτη φορά ως μέρος των δημόσιων ανοικτών δεδομένων μέσω της πύλης data.gov.gr της κυβέρνησης.

Αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προχώρησε στο επαναλανσάρισμα της συγκεκριμένης πλατφόρμας, μέσω της οποία παρέχονται δεδομένα του δημοσίου από όλο το φάσμα της δημόσιας σφαίρας – από τις μετακινήσεις και τις βροχοπτώσεις μέχρι το δημογραφικό και την εγκληματικότητα – ανοιχτά και δωρεάν, συγκεντρωμένα σε 38 σειρές δεδομένων ενταγμένες σε 9 θεματικές κατηγορίες. Σκοπός είναι η ευρεία αξιοποίησή τους μέσω δημιουργίας εφαρμογών. 

Όσον αφορά τις συγκοινωνίες της Αθήνας, τα στοιχεία για το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΑ είναι τα μοναδικά που μέχρι στιγμής είναι διαθέσιμα μέσω της πλατφόρμας. Συγκεκριμένα, παρέχονται στοιχεία για κάθε μέρα αρχής γενομένης από τις 22 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα (αν και στην περιγραφή αναφέρεται ως ημέρα έναρξης η 8 Αυγούστου, δεν εμφανίζονται στοιχεία μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου).

Πρόκειται για στοιχεία που μέχρι σήμερα ο ΟΑΣΑ δημοσιοποιούσε επιλεκτικά, κυρίως μέσω διαρροών σε δημοσιογράφους. 

 

 

Πρέπει πάντως να σημειωθεί πως ο αριθμός επικυρώσεων εισιτηρίων δεν αντιστοιχεί υποχρεωτικά στον πραγματικό αριθμό των μετακινήσεων αφού δεν λαμβάνει υπόψη των αριθμό των επιβατών που μετακινούνται χωρίς επικύρωση εισιτηρίου.  

Προφανώς υπάρχει ακόμα ένας σημαντικός αριθμός στοιχείων που έχουν στην κατοχή τους οι συγκοινωνίες της Αθήνας τα οποία θα έπρεπε επίσης να είναι διαθέσιμα σε όλους ως ελεύθερα δεδομένα. Στοιχεία όπως οι επικυρώσεις εισιτηρίων ανά σταθμό ή δρομολόγιο, οι τύποι των εισιτηρίων που αγοράζονται και τα έσοδα από αυτά, ο πραγματικός αριθμός των δρομολογίων που εκτελούνται ανά ημέρα, μέσο και δρομολόγιο, όπως και τα ποσοστά αξιοπιστίας του κάθε μέσου (καθυστερήσεις, ανεκτέλεστα δρομολόγια κ.λπ.), η πληρότητα των μέσων ανά ώρα και δρομολόγιο (εξαιρετικά χρήσιμο λόγω της πανδημίας) κ.ά.

Επιπλέον, προς το σκοπό της διευκόλυνσης λειτουργίας σχετικών εφαρμογών θα έπρεπε να επικαιροποιούνται συνεχώς τα δεδομένα για τα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων αλλά και να είναι διαθέσιμα για περαιτέρω αξιοποίηση δεδομένα τηλεματικής από όλα τα μέσα. 

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*