Γ.Γ. Υποδομών: Προχωρούν οι διαδικασίες για τις επεκτάσεις του Προαστιακού σε Λαύριο, Ραφήνα και δυτική Αττική

Για το μεγαλύτερο πακέτο έργων δημόσιων υποδομών των τελευταίων δεκαετιών ύψους 13,5 δισ.€ σε όλη τη χώρα μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ψύλλια.

Ο κ. Καραγιάννης μίλησε για το μεγαλύτερο πακέτο έργων που έχει σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με παραδείγματα, όπως ο ΒΟΑΚ: «Η κατασκευή του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης, ενός εμβληματικού έργου συνολικού μήκους 192 χιλιομέτρων, εκτιμώμενου κόστους 1,75 δις. €, μετά από χρόνια καθυστερήσεων έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μελετών μετά από δεκαετίες απραξίας».

Για τον Ε65 υπογράμμισε: «η κατασκευή του βόρειου τμήματος του αυτοκινητοδρόμου  Ε65, συνολικού μήκους 70,47 χλμ, που θα συμβάλλει στη ταχύτερη και ασφαλέστερη οδική διασύνδεση της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας με τη Κεντρική Ελλάδα, συμβατικής δαπάνης  443 εκ. € και τους επόμενους κιόλας μήνες θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται».

Όσον αφορά στην Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνας σημείωσε: «Η υποθαλάσσια Οδική Ζεύξη της Σαλαμίνας, με την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας μήκους 1,2 χλμ. θα συνδέει το Πέραμα με τη νησίδα του Αγ. Γεωργίου και την  κατασκευή οδικού τμήματος 5 χλμ. από τη Λεωφόρο Σχιστού στο Πέραμα (είσοδος σήραγγας) και ανισόπεδο κόμβο σύνδεσης με το οδικό δίκτυο Δήμου Περάματος, εκτιμώμενου κόστους 500εκ. €, όπου οι μελέτες ήδη ολοκληρώθηκαν και πριν λίγες ημέρες κατατέθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου».

«Αναβαθμίζουμε τη Δυτική Αττική με την επέκταση του προαστιακού»

Ερωτηθείς για τα έργα στην πρωτεύουσα, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών τόνισε: «Πρώτα και κύρια, η Γραμμή 4  του Μετρό. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο υποδομής που κατασκευάζεται σήμερα στην Ευρώπη, μήκους 13 χιλιομέτρων, εντός αστικού ιστού, με 15 νέους σταθμούς που θα αλλάξει ριζικά το τοπίο στις μετακινήσεις στην πρωτεύουσα».

«Προετοιμάζουμε και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατήσουμε την οδική σύνδεση της Λεωφόρου Κύμης ενός έργου που θα εξυπηρετεί μέση ημερήσια  κυκλοφορία 30.000 οχημάτων την ημέρα, τα οποία θα διακινούνται μεταξύ του κέντρου της Αθήνας (περιλαμβανομένων των περιοχών Ψυχικού, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου) και της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας βόρεια της Κηφισιάς. Επίσης, προχωρά η διαγωνιστική διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου για τη σιδηροδρομική διασύνδεση των λιμανιών της Ραφήνας και του Λαυρίου»: σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών έκανε αναφορά στην επέκταση του Προαστιακού στη Δυτική Αττική και είπε χαρακτηριστικά: «Το επόμενο διάστημα θα δημοπρατηθεί και η επέκταση του Προαστιακού στη Δυτική Αττική που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη ζωή των πολιτών της Δυτικής Αττικής και θα ωφελήσει συνολικά και κυρίως τις περιοχές του Ασπρόπυργου, της Ελευσίνας, του Λουτρόπυργου και τη Νέα Πέραμο και έχει ήδη περιληφθεί ως έργο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις επεκτάσεις της Αττικής Οδού λέγοντας: «Ταυτόχρονα ωριμάζουμε τις μελέτες των νέων επεκτάσεων της Αττικής Οδού έτσι ώστε να αποτελέσουν τα νέα μεγάλα έργα που θα εκτελεστούν αφού ο συνολικός προϋπολογισμός τους ξεπερνά το 1,5 δις».

Αναφερόμενος στα έργα ΣΔΙΤ, υπογράμμισε: «Ο πυρήνας του στρατηγικού σχεδιασμού των ΣΔΙΤ, ταιριάζει απόλυτα με την ευρύτερη λογική και νοοτροπία της κυβέρνησής μας και στο Υπουργείο προετοιμάζουμε ένα μεγάλο πακέτο έργων ΣΔΙΤ, συνολικού προϋπολογισμού 3.5 δις € που θα αναβαθμίσουν, εκσυγχρονίσουν και θωρακίσουν τις υποδομές της χώρας. Η σημαντική αύξησή τους το τελευταίο διάστημα αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου και προσωπικά του Κώστα Καραμανλή καθώς και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που στοχεύει στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η πρόσφατη ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη δύο νέων οδικών έργων ΣΔΙΤ, τον οδικό άξονα Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και το Δράμα – Αμφίπολη».

Ο κ. Καραγιάννης συνέχισε αναφερόμενος σε χαρακτηριστικά έργα ΣΔΙΤ και τόνισε: «Τα τρία οδικά έργα, FlyOver, Καλαμάτα – Ριζόμυλος και Χερσόνησος – Νεάπολη (ΒΟΑΚ) βρίσκονται ήδη σε διαγωνιστική διαδικασία και αναμένεται να έχουμε προσωρινούς αναδόχους εντός του 2021. Τα κτηριακά έργα, των 17 σχολικών μονάδων της Κεντρικής Μακεδονίας, των 12 Δικαστικών Μεγάρων σε Κεντρική Μακεδονία, Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη και του νέου βιοκλιματικού κτηρίου της ΓΓΥ, που και για αυτά αναμένεται να έχουμε προσωρινούς αναδόχους εντός του Α’ τριμήνου του 2022. Τα έργα ύδρευσης, όπως το Φράγμα Χαβρία που η διαγωνιστική του διαδικασία βρίσκεται στην ολοκλήρωση της Α’ Φάσης και η λειτουργία και συντήρηση του εξωτερικού υδροδοτικού δικτύου της ΕΥΔΑΠ, που εντός Μαΐου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Τα έργα λειτουργίας και συντήρησης του Μετρό Θεσσαλονίκης και των ηλεκτρονικών διοδίων, που στο επόμενο διάστημα αναμένεται να δημοπρατηθούν».

«Αναβαθμίζουμε τη Θεσσαλονίκη με Μετρό και Flyover»

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών σε ερώτηση για το Μετρό και το Flyover στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε: «Και τα δύο έργα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες που θα αποσυμφορήσουν τον κυκλοφοριακό φόρτο της συμπρωτεύουσας και γνωρίζουμε πολύ καλά τον καθοριστικό ρόλο που θα έχουν στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της πόλης. Ήταν άλλωστε από τις πρώτες προτεραιότητες που θέσαμε στο Υπουργείο για την πόλη της Θεσσαλονίκης που περιμένει για χρόνια αυτά τα έργα».

«Για το Μετρό της Θεσσαλονίκης επιλέξαμε να διατηρήσουμε και τα αρχαία και το έργο και έχουμε δεσμευτεί ότι το Μετρό θα λειτουργήσει εντός του 2023 αν σύντομα ξεμπλέξουμε και με τις δικαστικές εμπλοκές στο ΣτΕ, ενώ ταυτόχρονα σύντομα θα υπογραφεί και η σύμβαση για τις πρόδρομες εργασίες»: είπε χαρακτηριστικά.

Για τη Νέα Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Λεωφόρο της Θεσσαλονίκης σημείωσε: «είναι ένα έργο τεράστιας προστιθέμενης αξίας για τη αναβάθμιση της κυκλοφορίας στην πόλη και ως το τέλος του 2021 αναμένεται να έχουμε ανάδοχο». 

«Τα σιδηροδρομικά έργα στον άμεσο σχεδιασμό μας»

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών υπογράμμισε την προτεραιότητα των σιδηροδρομικών έργων στο σχεδιασμό του Υπουργείου Υποδομών με αναφορά σε δύο βασικούς άξονες, τον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη και τον άξονα ως την Πάτρα.

«Πρώτα και κύρια το Αθήνα – Θεσσαλονίκη όπου εκτελούνται οι εργασίες ηλεκτροκίνησης και σηματοδότησης, ώστε το 2023 η διαδρομή να εκτελείται σε 3 ώρες και  15 λεπτά, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί και ο Υπουργός Κώστας Καραμανλής. Το τμήμα Θεσσαλονίκη – Ειδομένη θα συμβασιοποιηθεί εντός του έτους και θα ολοκληρωθεί εντός του 2024, πράγμα που σημαίνει πως σε περίπου 3 χρόνια  από σήμερα, ο πολύπαθος αυτός άξονας θα είναι έτοιμος, πλήρως λειτουργικός και πολύ ανταγωνιστικός»: σημείωσε ο κ. Καραγιάννης.

Κλείνοντας, είπε χαρακτηριστικά για τον άξονα ως την Πάτρα: «Τους επόμενους μήνες θα προκηρυχθεί η εργολαβία που θα κλείσει κάθε εκκρεμότητα από τη Ροδοδάφνη ως το Ρίο και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και το μεγάλο έργο του Ρίο-Πάτρα μέσω ανταγωνιστικού διαλόγου. Όπως έχουμε πολλές φορές δηλώσει, το μεγαλύτερο μέρος του θα είναι υπογειοποιημένο με σεβασμό στην πόλη και τους κατοίκους της και θα αποδοθούν ελεύθεροι χώροι για ανάπλαση και δημιουργία χώρων πρασίνου εντός του πυκνού αστικού ιστού».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*