Πρεμιέρα για τα μεταχειρισμένα λεωφορεία, χωρίς εντυπωσιακή αύξηση δρομολογίων

Υποτονική θα λέγαμε πως είναι η πρεμιέρα των πρώτων από τα νέα (αλλά μεταχειρισμένα) λεωφορεία που δρομολογήθηκαν από σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου στις γραμμές της ΟΣΥ.

Αν και οι περισσότερες από τις ανακοινωθείσες γραμμές είδαν κάποια αύξηση δρομολογίων, αυτή ήταν μικρή. Πιο εντυπωσιακή αύξηση καταγράφηκε σε μόλις 1 με 2 γραμμές, με μεγαλύτερη αυτή για τη γραμμή 051 που συνδέει την Ομόνοια με το σταθμό των ΚΤΕΛ στον Κηφισό της οποίας τα δρομολόγια από 83 αυξήθηκαν σε 101.

Ενδεχομένως βέβαια τις επόμενες μέρες να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση των δρομολογίων αφού τα επιπλέον οχήματα σήμερα είναι αρκετά λιγότερα από 50, ενώ κάποια από αυτά δεν εμφανίζονται και στην εφαρμογή της τηλεματικής. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παραδοθούν σταδιακά και να μπουν στην κυκλοφορία το σύνολο των 293 μεταχειρισμένων οχημάτων.

Δείτε: Από την Παρασκευή 9 Απριλίου και σε 17 γραμμές τα 40 πρώτα μεταχειρισμένα λεωφορεία

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, με την προσθήκη του συνόλου των επιπλέον οχημάτων στο στόλο, τα δρομολόγια που εκτελούνται ημερησίως θα αυξηθούν κατά 3.500 με 4.000 ημερησίως, ενώ τις πρώτες μέρες κάθε μία από τις γραμμές θα έχει έως και 30 επιπλέον δρομολόγια ημερησίως.

Στην καταμέτρηση που έκανε το Athens Transport, συγκρίναμε τον αριθμό των δρομολογίων του χειμερινού προγράμματος όπως ίσχυε μέχρι χτες (ισχύει και σήμερα αφού δεν έχει ακόμα αλλάξει παρά την προσθήκη νέων οχημάτων), και τον προγραμματισμένο αριθμό δρομολογίων για σήμερα Παρασκευή 9 Απριλίου. Σε κάθε περίπτωση, ο πραγματικός αριθμός δρομολογίων μπορεί να διαφέρει για μία σειρά λόγων.

Δείτε: Σε εξέλιξη η παράδοση των πρώτων μεταχειρισμένων λεωφορείων μέσω leasing – ΦΩΤΟ

Έτσι, οι μόνες γραμμές με σημαντική αύξηση δρομολογίων σήμερα είναι η 051 (από 83 σε 101) και η Α5 (από 74 σε 87). Από εκεί και πέρα είχαμε γραμμές με μικρότερο αριθμό επιπλέον δρομολογίων  049 (+5 δρομολόγια), 211 (+5), 224 (+6), 813 (+5), Α3 (+6). Στις υπόλοιπες γραμμές προστέθηκαν λιγότερα από 5 επιπλέον δρομολόγια ή κανένα επιπλέον μέχρι στιγμής.

Αναλυτικά:

040 Σύνταγμα – Πειραιάς

 • Έως 8 Απριλίου: 117 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 117 δρομολόγια

049 Πειραιάς – Ομόνοια

 • Έως 8 Απριλίου: 80 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 85 δρομολόγια

051 Στ. Υπερ. Λεωφ. Κηφισού – Ομόνοια (μέσω Ακαδ. Πλατ.)

 • Έως 8 Απριλίου: 83 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 101 δρομολόγια

106 Αγ. Βαρβάρα – Στ. Συγγρού ΦΙΞ

 • Έως 8 Απριλίου: 47 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 49 δρομολόγια

126 Παλ. Φάληρο – Στ. Συγγρού ΦΙΞ

 • Έως 8 Απριλίου: 48 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 51 δρομολόγια

136 Άνω Νέα Σμύρνη Β’ – Στ. Συγγρού ΦΙΞ

 • Έως 8 Απριλίου: 45 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 49 δρομολόγια

137 Άνω Νέα Σμύρνη Α΄- Στ. Συγγρού ΦΙΞ

 • Έως 8 Απριλίου: 46 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 49 δρομολόγια

211 Μεταμόρφωση – Ακαδημία

 • Έως 8 Απριλίου: 48 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 53 δρομολόγια

224 Καισαριανή – Ελ. Βενιζέλου (Πολύγωνο)

 • Έως 8 Απριλίου: 89 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 95 δρομολόγια

550 Κηφισιά – Π. Φάληρο

 • Έως 8 Απριλίου: 85 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 86 δρομολόγια

622 Γουδή – Άνω Γαλάτσι

 • Έως 8 Απριλίου: 53 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 54 δρομολόγια

813 Αβέρωφ – Προύσσης

 • Έως 8 Απριλίου: 69 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 74 δρομολόγια

815 Γουδή – Ταύρος

 • Έως 8 Απριλίου: 38 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 39 δρομολόγια

Α3 Ακαδημία – Γλυφάδα

 • Έως 8 Απριλίου: 59 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 65 δρομολόγια

Α5 Ακαδημία – Αγ. Παρασεκυή – Ανθούσα

 • Έως 8 Απριλίου: 74 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 87 δρομολόγια

Α7 Στουρνάρη – Κηφισιά

 • Έως 8 Απριλίου: 81 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 82 δρομολόγια

Β2 Συγγρού ΦΙΞ – Άγιος Κοσμάς

 • Έως 8 Απριλίου: 69 δρομολόγια
 • 9 Απριλίου: 72 δρομολόγια

* Για μη κυκλικές γραμμές, αναφέρεται ο αριθμός των δρομολογίων από αφετηρία.

Επίσκεψη πρωθυπουργού στο αμαξοστάισο της ΟΣΥ

Το αμαξοστάσιο της ΟΣΥ στην οδό Πέτρου Ράλλη επισκέφτηκε, νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να συνομιλήσει με τους εργαζόμενους, με αφορμή την παραλαβή 40 ακόμα λεωφορείων, τα οποία εντάσσονται σήμερα στο δυναμικό της εταιρείας στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου για τη ριζική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, που ήδη εκτυλίσσεται με 450 νέα λεωφορεία ήδη να κυκλοφορούν στην πρωτεύουσα και διπλασιασμό τους στόλου στη Θεσσαλονίκη.

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να στηρίξουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρωτίστως τα λεωφορεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Αποτελούσε μία δέσμευσή μας πριν χτυπήσει ο κορονοϊός. Η ανάγκη αυτή έγινε ακόμα πιο επιτακτική λόγω του κορονοϊού και με γρήγορα βήματα υλοποιούμε τη δέσμευσή μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας με οδηγούς, ενώ υπογράμμισε πως «θα συνεχίσουμε στην κατεύθυνση της δέσμευσης που έχουμε αναλάβει».

Τα οχήματα που εντάχθηκαν σήμερα στο δυναμικό της ΟΣΥ τοποθετήθηκαν σε επιβαρυμένες γραμμές και αποτελούν μέρος των 300 οχημάτων που, μέσω προγράμματος leasing, ενισχύουν, με παραδόσεις κάθε εβδομάδα, τον στόλο των αστικών λεωφορείων στην Αττική.

Τα νέα λεωφορεία «θα βγουν σήμερα στους δρόμους της Αθήνας, στις πιο επιβαρυμένες γραμμές, προκειμένου να μειώσουμε τον συνωστισμό εκεί που παρατηρείται. Γιατί είναι σημαντικό να πούμε κιόλας ότι δεν παρατηρείται παντού συνωστισμός -εσείς εξάλλου το ξέρετε. Υπάρχει συνωστισμός σε κάποιες γραμμές, οι οποίες πρέπει σε πρώτη φάση θα υποστηριχθούν», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

‘Αλμα με 450 επιπλέον λεωφορεία στην Αθήνα

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το leasing είναι μία μόνο πτυχή του ευρύτερου σχεδίου ενίσχυσης των αστικών συγκοινωνιών, οι οποίες το 2019 είχαν ήδη διανύσει μία και πλέον δεκαετία αποεπένδυσης και κατά την οποία δεν είχε γίνει ούτε μία πρόσληψη στο Μετρό ή στα λεωφορεία, ενώ δεν είχε αγοραστεί ούτε ένα όχημα για τις ανάγκες των λεωφορειακών γραμμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η εικόνα εγκατάλειψης αντιστράφηκε και ο στόλος των λεωφορείων που κυκλοφορούν στους δρόμους της Αθήνας ενισχύθηκε κατά 450 οχήματα, αριθμώντας σήμερα 1.300 οχήματα. Αυτό σύμφωνα με πληροφορίες είχε απτό αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών, καθώς τα δρομολόγια ανά ημέρα αυξήθηκαν κατά περίπου 23%, από 14.200 το 2019 σε 17.500 δρομολόγια σήμερα.

Πέραν του leasing, 200 λεωφορεία προήθλαν από σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ και δεκάδες άλλα προστέθηκαν στο ενεργό δυναμικό της ΟΣΥ χάρη στην ανάταξη και επισκευή οχημάτων, δεδομένου ότι οι δαπάνες για επισκευές και συντήρηση του στόλου έχουν υπερτριπλασιαστεί σε σχέση με το 2019.

«Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάνει το αδύνατο, δυνατό. Δεν είναι εύκολη υπόθεση να βρει κανείς λεωφορεία σε αυτή τη συγκυρία, πόσο μάλλον μεταχειρισμένα λεωφορεία από leasing, δεν περισσεύουν αυτά τα λεωφορεία στην ευρωπαϊκή αγορά. Έχει καταβληθεί μία τεράστια προσπάθεια από το υπουργείο και από τη διοίκηση να βρεθούν αυτά τα λεωφορεία. Και εν πάση περιπτώσει, 500 καινούργια λεωφορεία μέσα σε 18 μήνες δεν είναι μικρό έργο», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 «Οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν πριν από 12-13 χρόνια»

Η διεύρυνση του στόλου συνοδεύτηκε από αύξηση του προσωπικού, καθώς ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο διαγωνισμός για 609 προσλήψεις για τις ανάγκες ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. «Είναι πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε κάνει προσλήψεις όπως δεσμευτήκαμε, για πρώτη φορά. Το είπατε κι εσείς, οι τελευταίες προσλήψεις έγιναν ουσιαστικά πριν από 12-13 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Σήμερα έχουμε το τέταρτο βήμα ενός συγκεκριμένου σχεδίου. Το πρώτο ήταν η ανάταξη του στόλου, αυξήσαμε τις δαπάνες για επισκευές πάνω από 200%. Το δεύτερο είχε να κάνει με την ενίσχυση του στόλου με τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τα ΚΤΕΛ. Το τρίτο και το πιο σημαντικό ήταν οι προσλήψεις, Το τέταρτο, το βλέπουμε σήμερα, είναι τα 300 λεωφορεία με leasing τα οποία θα αυξήσουν σημαντικά το συγκοινωνιακό έργο στην Αθήνα. Και το τελευταίο -όπως αναφερθήκατε κι εσείς- είναι ο μεγάλος διαγωνισμός», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό.

«Ευχαριστώ» για την προσφορά των εργαζομένων εν μέσω πανδημίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με τους εργαζόμενους για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες των νέων οχημάτων, με έμφαση στην ασφάλεια και την άνεση που παρέχουν στους επιβάτες. Τους ευχήθηκε καλή αρχή ενώ ευχαρίστησε σύσσωμο το προσωπικό για το έργο του, ειδικά εν μέσω πανδημίας. «Είναι κάτι που εκτιμούμε ιδιαίτερα αλλά κυρίως νομίζω το εκτιμά το επιβατικό κοινό της πόλης, το οποίο στηρίζει τις αστικές συγκοινωνίες, όπως εξακολουθούμε να τις στηρίζουμε και εμείς», σημείωσε.

Με την πλήρη ανάπτυξη του προγράμματος leasing θα κυκλοφορούν στην Αθήνα 1.500 λεωφορεία και θα εκτελούνται καθημερινά περίπου 21.000 δρομολόγια, ενισχύοντας περαιτέρω το έργο των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Διπλασιάστηκαν τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη

Ανάλογη εικόνα με την Αθήνα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επικρατεί στη Θεσσαλονίκη, όπου τα διαθέσιμα λεωφορεία σχεδόν διπλασιάστηκαν και ανέρχονται σήμερα σε 454. «Η ίδια προσπάθεια, φυσικά, έχει γίνει και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν προστεθεί συνολικά 220 καινούργια λεωφορεία», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Αυτό επετεύχθη χάρη στη σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, τον διαγωνισμό leasing και την παραλαβή οχημάτων από τη Λειψία. Είναι ενδεικτικό ότι από τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στη Θεσσαλονίκη καθημερινά κατά μέσο όρο λιγότερα από τα μισά ανήκαν στον παλιό στόλο.

Διαγωνισμός για τη μόνιμη ενίσχυση του στόλου με 1.300 οχήματα

Το επόμενο βήμα για την ενίσχυση των αστικών λεωφορείων είναι η ανανέωση του στόλου μέσω της προμήθειας νέων οχημάτων, η οποία έχει ήδη δρομολογηθεί με την αξιοποίηση πόρων και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Στις 11 Απριλίου λήγει η δημόσια διαβούλευση για την απόκτηση των πρώτων 800 λεωφορείων που θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ συνολικά σχεδιάζεται η προμήθεια 1.300 οχημάτων.

«Προχωράει και ο νέος διαγωνισμός με ένα μείγμα λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας, ο οποίος θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έχει σημασία να λέμε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν είναι κάποια χρήματα που δεν αφορούν τους πολίτες. Τελικά μετατρέπονται σε υποδομές και σε επενδύσεις τις οποίες θα αξιοποιήσουν οι πολίτες», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Επισήμανε μάλιστα ότι ο στόλος του μέλλοντος δεν θα πληροί μόνον τις προϋποθέσεις ασφάλειας και άνεσης, αλλά θα συνάδει με τον στρατηγικό στόχο για συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των μετακινήσεων.

«Η πολιτική στήριξη στα μέσα μαζικής μεταφοράς, συνολικά, αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Το μέλλον μας οδηγεί και με σύγχρονες τεχνολογίες. Σύντομα θα μπει στη ζωή μας και στις συγκοινωνίες και η ηλεκτροκίνηση, με λεωφορεία που θα είναι τελείως φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο άνετα για τους επιβάτες και πολύ πιο άνετα για τους ίδιους τους οδηγούς», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πηγές της κυβέρνησης ανέφεραν ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για αναβάθμιση των υπηρεσιών των μέσων μαζικής μεταφοράς εφαρμόζεται παρά το γεγονός ότι η πανδημία έχει μειώσει παγκοσμίως τις μετακινήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι πολλές μεγάλες πόλεις επέλεξαν τη μείωση ή κατάργηση γραμμών με χαμηλή ζήτηση ή επανέφεραν τις προ κορονοϊού συχνότητες δρομολογίων.

«Είμαστε από τις ελάχιστες χώρες στην Ευρώπη που έχουμε κάνει τέτοια σημαντική αύξηση σε τροχαίο υλικό και σε δρομολόγια. Δεν σταματάμε εδώ συνεχίζουμε», επισήμανε ο κ. Καραμανλής.

Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν επίσης, στην επίσκεψή του στο αμαξοστάσιο, ο υφυπουργός αρμόδιος για Θέματα Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Στέφανος Αγιάσογλου.

Νίκος Παππάς: «Μητσοτάκης και Καραμανλής κάνουν σόου με λίγα μεταχειρισμένα και κατώτερα των αναγκών λεωφορεία για να κρύψουν το μπάχαλο στα ΜΜΜ»
Ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
Μητσοτάκης, Καραμανλής, Κεφαλογιάννης και παρατρεχάμενοι κυβερνητικοί κατάφεραν σήμερα να «γεννήσουν» στο αμαξοστάσιο της ΟΣΥ ένα ακόμα επικοινωνιακό σόου.
Μετά από έναν χρόνο πανδημίας, ασφυκτικών συνωστισμών στις αστικές συγκοινωνίες και υπερμετάδοσης του κορωνοϊού στα ΜΜΜ, «αυτοθαυμάζονται» για την παραλαβή 40 νοικιασμένων και μεταχειρισμένων λεωφορείων.
Οχημάτων που, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, δεν πληρούν βασικά κριτήρια, σε σχέση με τον υπόλοιπο στόλο της ΟΣΥ και τις ανάγκες που προκύπτουν λόγω της πανδημίας.
Οχημάτων με λίγα παράθυρα, «ανοιγμένα» με πατέντες, και κοινές εισόδους/εξόδους επιβατών που θα επιτείνουν το πρόβλημα της μετάδοσης του ιού.
Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής τα έχουν κάνει μπάχαλο. Η αδράνεια τους είναι εγκληματική.
Θα έπρεπε να ντρέπονται. Όχι να «αυτοθαυμάζονται».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*