Στη Νέα Υόρκη, ένα μπαρ με είσοδο μέσα σε σταθμό του Μετρό

Όταν ο Jey Perie έψαχνε το χώρο για να ανοίξει ένα νέο μπαρ στη Νέα Υόρκη, το μικρό υπόγειο με είσοδο στην 7η Λεωφόρο δεν τον εντυπωσίασε αρχικά. Μέχρι που είδε στα σχέδια πως διαθέτει μία πίσω πόρτα που βγάζει κατευθείαν στο σταθμό Μετρό της 28ης Οδού, απομεινάρι της πρώτης χρήσης του χώρου ως κουρείο το μακρινό 1926. 

Από τότε, το υπόγειο είχε αλλάξει πολλές χρήσεις όπως μπακάλικο και μαγειρείο για να καταλήξει τελευταία ως ινστιτούτο μασάζ το οποίο έκλεισε από την αστυνομία λόγω παράνομης δραστηριότητας. Τη δεκαετία του 70 είχε μετατραπεί σε στούντιο ηχογράφησης και τότε σφραγίστηκε η είσοδος που βγάζει στο σταθμό του Μετρό. Η είσοδος όμως αυτή παραμένει στα χαρτιά και έτσι ο Jey Perie έλαβε την άδεια από την Μητροπολιτική Αρχή Μεταφορών που διαχειρίζεται το Μετρό αλλά και από την αρχή προστασίας ιστορικών κτηρίων του δήμου να την ανοίξει και πάλι.

Το μπαρ, που ονομάστηκε La Noxe, έλαβε την άδεια λειτουργίας του τον Μάρτιο του 2020, ταυτόχρονα με το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης στη Νέα Υόρκη λόγω του κορωνοϊού. Έτσι, τα εγκαίνια αυτού του μπαρ που δεν διαθέτει παράθυρα ή εξωτερικά τραπέζια καθυστέρησαν μέχρι το Σεπτέμβριο και ως σήμερα μπορεί να λειτουργήσει μόνο με το 50% της δυναμικότητάς του, δηλαδή 15 πελάτες, αφήνοντας τους περισσότερους ενδιαφερόμενους στη λίστα αναμονής. 

Τα υπόγεια του Μετρό της Νέας Υόρκης έχουν και στο παρελθόν φιλοξενήσει μπαρ, με πιο γνωστό το Siberia που άνοιξε το 1997 στο σταθμό της 50ής Οδού και Broadway το οποίο είχε γίνει στέκι για δημοσιογράφους, ή το Subway Inn που μέχρι το 2015 βρίσκονταν στο σταθμό απέναντι από το κεντρικό Bloomingdale’s. Σε αντίθεση όμως με αυτά τα τυπικά dive bars, το La Noxe έχει ως στόχο να γίνει προορισμός και για το προσεγμένο ντιζάιν του το οποίο συνδυάζει το κλασικό -το μωσαϊκό δάπεδο του χώρου αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά μετά από χρόνια- με το μοντέρνο, με έπιπλα σε έντονα χρώματα και φωτισμούς neon που όμως επίσης παραπέμπουν και σε περασμένες δεκαετίες.  

Προς το παρόν, οι θαμώνες μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο την είσοδο στην 7η Λεωφόρο λόγω των κανονισμών λειτουργίας που απαιτούν θερμομέτρηση όσων εισέρχονται. Αφού τελειώσουν το ποτό τους όμως, μπορούν να βγουν από την έξοδο στο σταθμό του Μετρό, το οποίο αρκετοί χρησιμοποιούν για να γυρίσουν στο σπίτι.  

Πηγή: curbed.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*