Υπό κρατικό έλεγχο οι Βρετανικοί σιδηρόδρομοι

Υπό κρατικό έλεγχο πρόκειται να τεθούν οι Βρετανικοί σιδηρόδρομοι μέσω της δημιουργίας μίας νέας εποπτικής αρχής η οποία θα είναι υπεύθυνη για τα εισιτήρια και τα δρομολόγια στη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση μετά την ιδιωτικοποίηση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990.

Συγκεκριμένα, η Βρετανική κυβέρνηση πρόκειται να δημιουργήσει την κρατική αρχή Great British Railways (GBR) η οποία από το 2023 θα καταρτίζει τα προγράμματα δρομολογίων και θα ορίζει τις τιμές εισιτηρίων που θα χρεώνουν οι  (κυρίως ιδιωτικές) εταιρείες που πραγματοποιούν δρομολόγια. Επίσης, η ίδια αρχή θα πραγματοποιεί πωλήσεις εισιτηρίων στην Αγγλία και θα διαχειρίζεται την σιδηροδρομική υποδομή.

Η θέση της λειτουργίας των σιδηροδρόμων κάτω από κρατικό έλεγχο έχει στόχο να απλοποιήσει τα χαοτικά προγράμματα δρομολογίων (που μέχρι σήμερα καταρτίζουν οι ίδιες οι εταιρείες) καθώς και το πολύπλοκο σύστημα εισιτηρίων.

Οι επιβάτες θα δουν τις πρώτες αλλαγές από τον φετινό Ιούνιο, όταν θα κυκλοφορήσουν νέα, πιο ευέλικτα προϊόντα κομίστρου για επιβάτες που δεν πηγαίνουν στην εργασία τους καθημερινά, συμπεριλαμβανομένου της εισαγωγής ενός νέου εισιτηρίου που επιτρέπει μετακινήσεις για οποιεσδήποτε 8 ημέρες μέσα σε μία περίοδο 28 ημερών.

Η νέα μεταρρύθμιση δεν θα φέρει πάντως το τέλος των ιδιωτικών εταιρειών αφού η GBR θα συνεχίσει να αναθέτει και σε ιδιώτες την πραγματοποίηση δρομολογίων όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα.

Πηγή: athenstransport.com, BBC 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*