«Άθλιες» οι συνθήκες εργασίας στα λεωφορεία εν μέσω της πανδημίας

athenstransport.com

Για τις συνθήκες εργασίας στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας εν μέσω πανδημίας μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» πριν λίγες μέρες ο Ηλίας Γκιουλάκης, μέλος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

«Πάνω από ένα χρόνο εργαζόμαστε κάτω από αντίξοες συνθήκες. Δεν υπάρχουν αναπαύσεις για μας, δουλεύουμε 31 μέρες το μήνα. Οι συνθήκες είναι τραγικές. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και νεκρούς [εργαζόμενους] κατά τη διάρκεια της πανδημίας» ανέφερε ο κ. Γκιουλάκης, προσθέτωντας ότι οι αστικές συγκοινωνίες μετρούν ήδη 7 νεκρούς και 400-500 θετικά κρούσματα.

Σχετικά με την πραγματοποίηση rapid test, υποστήριξε πως ο αριθμός όσων έχουν πραγματοποιηθεί δεν επαρκεί αφού έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 4.000 μέσα σε ένα χρόνο τη στιγμή που οι εργαζόμενοι είναι 4.800.

«Δεν παίρνονται μέτρα προστασίας. Τα καινούρια λεωφορεία που ήρθαν μέσω leasing είναι ακατάλληλα προς χρήση όταν δεν υπάρχουν παράθυρα ή αρκετές πόρτες. Δεν μπορεί να λειτουργεί ένα δίπορτο λεωφορείο στο κέντρο της Αθήνας.» Όπως ανέφερε, αν και η κυβέρνηση διαφήμισε την προμήθειά τους, τα λεωφορεία αυτά παραμένουν σήμερα ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια αφού είναι ακατάλληλα για να πραγματοποιήσουν δρομολόγια.

Ο κ. Γκιουλάκης κατήγγειλε επίσης πως την Τετάρτη 5 Μαΐου εφαρμόστηκαν τροποποιήσεις σε δρομολόγια αλλά λόγω της ασυνενοησίας μεταξύ του ΟΑΣΑ και της ΟΣΥ δεν υπήρξε ενημέρωση των οδηγών αλλά και ούτε και των επιβατών μέσω των έξυπνων στάσεων. «Δεν ξέρανε πότε περνάει, κάθε πόση ώρα, δεν λειτουργούσε τίποτα. Αυτά είναι προχειρότητες. […] Γίνανε τραγελαφικά πράγματα.»

Η κατάσταση χειροτερεύει σύμφωνα με τον ίδιο αφού με την απελευθέρωση της εστίασης έχει αυξηθεί η επιβατική κίνηση αλλά όχι και τα δρομολόγια.

Ως προς τα αιτήματα των εργαζομένων, ο κ. Γκιουλάκης ανέφερε πως εκκρεμεί εδώ και ένα χρόνο η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όπως επίσης και η τοποθέτηση καμπίνων για την προστασία των οδηγών εντός των λεωφορείων.

Τέλος, ο κ. Γκιουλάκης αναφέρθηκε στην «εργασιακή ανισότητα» μεταξύ των παλαιότερων και των νέων εργαζομένων που προσλήφθηκαν στην υπηρεσία που έχει δημιουργήσει «εργαζόμενους δύο ταχυτήτων» αφού οι νεοπροσληφθέντες έχουν τοποθετηθεί στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια χωρίς να τους αναγνωρίζεται καμία προϋπηρεσία, ενώ υποστήριξε πως χρειάζονται πολλές περισσότερες προσλήψεις για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες.

Πηγή: athenstransport.com, avgi.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*