Τα νέα του σιδηρόδρομου: ξεκινάει διαγωνισμός για έργα στη Θεσσαλονίκη, τέλος οι προσλήψεις στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Ακόμα ένα σιδηροδρομικό ατύχημα σημειώθηκε στην κεντρική Μακεδονία. Την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου, η αμαξοστοιχία 3631 που εκτελούσε το δρομολόγιο από Σέρρες προς Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε με φορτηγό στην περιοχή της Νέας Μαγνησίας, έξω από τη Θεσσαλονίκη. Το φορτηγό, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε ακινητοποιηθεί πάνω στις γραμμές λόγω βλάβης. Ο οδηγός του τραυματίστηκε ελαφρά ενώ οι 25-30 επιβάτες της αμαξοστοιχίας ήταν καλά στην υγειά τους και μεταφέρθηκαν με λεωφορεία.

* * * Καθυστερήσεις προκλήθηκαν σήμερα (Πέμπτη) το πρωί στα δρομολόγια του Προαστιακού της Χαλκίδας λόγω σύγκρουσης συρμού Desiro που είχε κατεύθυνση προς Αθήνα με ζώο που κινείτο εντός των γραμμών. Δεν προκλήθηκε κάποιος τραυματισμός επιβάτη.

* * * Σε διευκρίνιση για το ποιοι επιβάτες πρέπει να επιδεικνύουν πιστοποιητικά για τη μετακίνησή τους προχώρησε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Σύμφωνα με ανακοίνωση στο site της εταιρείας, από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου το σχετικό πιστοποιητικό αρνητικού εργαστηριακού rapid test πρέπει να επιδεικνύεται από τους ανεμβολίαστους ταξιδιώτες, οι οποίοι εκτελούν διαδρομές όπου το σημείο επιβίβασης ή αποβίβασης βρίσκεται εκτός των ορίων της Περιφερειακής Ενότητας όπου έχουν την έδρα τους. Η εταιρεία υπενθυμίζει επίσης πως όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά δεν δικαιούνται επιστροφής χρημάτων ή αλλαγής στα εισιτήριά τους.

* * * Δύο μείζονα σιδηροδρομικά έργα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να δημοπρατηθούν το αργότερο μέσα στον Οκτώβριο, με τη μέθοδο του ανταγωνιστικού διαλόγου, καθώς οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και κρίνονται πλέον έτοιμα για να αποκτήσουν ανάδοχο. Η δημοπράτηση είναι κοινή και αφορά στον προαστιακό σιδηρόδρομο της δυτικής Θεσσαλονίκης και στη σύνδεση του έκτου προβλήτα του λιμανιού με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

* * * Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με υπόμνημά του προς τον κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή, Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, με το οποίο έθεσε υπόψιν του ένα διαχρονικό αίτημα των επιχειρήσεων μελών του, που αφορά στη σύνδεση του Λιμένα του Βόλου με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. // Προκηρύσσεται η μελέτη του ΟΣΕ για να φτάσει το τρένο στο λιμάνι δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου κ. Σωκράτης Αναγνώστου.

* * * Την άμεση ενεργοποίηση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Τ. Θεοδωρικάκου ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας, θέτοντας του το ζήτημα της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στα εγκαταλελειμμένα κτήρια της ΓΑΙΑ- ΟΣΕ, πλησίον του σιδηροδρομικού σταθμού Πλατέος.

* * * Μετά τις προσλήψεις μηχανοδηγών και συνοδών αμαξοστοιχίας την τελευταία τριετία, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν προτίθεται να προχωρήσει σε άλλες προσλήψεις στο άμεσο μέλλον (τα δρομολόγια έτσι κι αλλιώς δεν πρόκειται να αυξηθούν σε μεγάλο βαθμό), σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά μετά από συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων και της διοίκησης.

* * * Στις 23 και 24 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί ο Μαραθώνιος Καινοτομίας Future Greek Rail Hackathon του ΟΣΕ, μία τεχνολογική δράση ανοιχτής καινοτομίας και έχει στόχο την ενεργοποίηση (community activation) του οικοσυστήματος καινοτομίας, φορέων και επιχειρήσεων για τη δημιουργία πρωτότυπων εφαρμογών που προωθούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΟΣΕ μέσα από νέες και καινοτόμες ιδέες και εφαρμογές με κοινωνικό αντίκτυπο (social impact). Στο ενδιαφέρον site της διοργάνωσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τις θεματικές ενότητες του Μαραθωνίου. Σημειώνεται ότι θα δοθούν έπαθλα συνολικής αξίας 18.000 ευρώ.

* * * Σιδηροδρομικά απούσα παραμένει η Ελλάδα από τα Βαλκάνια. Με αφορμή το ταξίδι του τρένου Connecting Europe Express, έξι χώρες των δυτικών Βαλκανίων (Αλβανία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία και Σερβία) υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την βελτίωση των σιδηροδρομικών συνδέσεων μεταξύ των χώρων. Πού βρισκόταν άραγε η πιο προηγμένη σιδηροδρομικά Ελλάδα για να εξασκήσει «σιδηροδρομική διπλωματία»; (μάλλον στη ΔΕΘ). Ας μην πέσουμε από τα σύννεφα αν σε λίγα χρόνια οι παραπάνω χώρες διαθέτουν δίκτυα πιο σύγχρονα από αυτά της Ελλάδας, καθώς σιγά σιγά αποκτούν πρόσβαση σε μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. και αλλού ενώ έχουν και ως κίνητρο τη σιδηροδρομική σύνδεσή τους με την κεντρική Ευρώπη.

* * * Στη Λάρισα, ένα από τα, δυστυχώς πολλά, άτυπα νεκροταφεία τρένων της Ελλάδας.

* * * Γαλλία: Με αφορμή τα 40 χρόνια (!) του τρένου υψηλής ταχύτητας TGV, ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την επέκταση του δικτύου υψηλής ταχύτητας με νέες γραμμές Μπορντώ – Τουλούζη, Μασσαλία – Νίκαια και Μονπελιέ – Περπινιάν και κόστος 6,5 δις ευρώ // Τουρκία: Το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει το άνοιγμα του κλειστού από το 2009 σιδηροδρομικού σταθμού στο Sirkeci, στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης // Ιταλία: Σχέδια για δρομολόγηση τρένων υδρογόνου σε κεντρική γραμμή της χώρας. // Μογγολία: Οι κρατικοί σιδηρόδρομοι δημούργησαν έναν «παιδικό σιδηρόδρομο» μήκους 2,1 χλμ. έτσι ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με τη λειτουργία των τρένων. // ΗΠΑ: Τρεις νεκροί από εκτροχιασμό επιβατικού τρένου στη Μοντάνα

* * * Από τη Διαύγεια: Στον ΟΣΕ, δέσμευση ποσού 9.600 ευρώ συν ΦΠΑ για δημιουργία λογαριασμών στα social media για το 2021, δαπάνη ύψους 8.200 ευρώ συν ΦΠΑ για αναμνηστικά δώρα, δαπάνη 6.200 ευρώ συν ΦΠΑ για έντυπα για την ΔΕΘ, δαπάνη ύψους 5.000 ευρώ συν ΦΠΑ για χορηγία του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), με τίτλο ¨Ο μελετητικός – συμβουλευτικός κλάδος καταλύτης ανάπτυξης¨, δέσμευση ποσού 3.300 ευρώ για βιντεοσκόπηση και φωτογραφική κάλυψη εκδηλώσεων (Connecting Europe Express), δέσμευση ποσού 2.500 ευρώ για καταχώρηση σε εφημερίδα για το Ευρωπαϊκό Έτος Σιδηροδρόμων.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*