To «προαστιακό τρένο του μέλλοντος» παρουσιάστηκε στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η DB Regio, θυγατρική της Deutsche Bahn που εκτελεί προαστιακά σιδηροδρομικά δρομολόγια, παρουσίασε το IdeenzugCity, ένα concept για τη δημιουργία του προαστιακού τρένου του μέλλοντος. με σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά την άνεση, την χωρητικότητα και την αξιοπιστία. 

Το πρότυπο εκθεσιακό τρένο σχεδιάστηκε από την DB Regio και υλοποιήθηκε από την Hubl&Hubl, με τη χρήση τεχνολογικού εξοπλισμού από περισσότερους από 40 προμηθευτές.   

Στα χαρακτηριστικά του περιλαμβάνονται καθίσματα που ανοίγουν και κλείνουν με το πάτημα ενός κουμπιού, έχοντας έτσι τη δυνατότητα να προσφέρει 40% μεγαλύτερη χωρητικότητα τις ώρες αιχμής μέσω αύξησης των θέσεων ορθίων και μεγαλύτερη άνεση τις υπόλοιπες ώρες με αυξημένο αριθμό θέσεων καθήμενων. Παράλληλα, γίνεται δυνατή η μεταφορά περισσότερων ποδηλάτων ή καροτσιών μωρών. 

Την ίδια στιγμή, ο μεγαλύτερος αριθμός στηριγμάτων για όρθιους επιβάτες εξασφαλίζει μεγαλύτερη άνεση, ενώ οι θέσεις Multiflex μπορούν να περιστρέφονται γύρω από τον άξονά τους και να μετακινούνται προς όλες τις κατευθύνσεις ανάλογα με τις ανάγκες των επιβατών.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και μία ζώνη ‘City Working’ που διαθέτει καθίσματα με τραπεζάκια για laptop και αναδιπλούμενες οθόνες που εξασφαλίζουν την ιδιωτικότητα των χρηστών και οι οποίες μπορούν να συνδέονται με τις συσκευές του επιβάτη. 

Τα παράθυρα του βαγονιού μετατρέπονται σε οθόνες οι οποίες προσφέρουν πληροφορίες για τους επιβάτες και δείχνουν που βρίσκονται οι θέσεις για ποδήλατα ή καρότσια μωρών, ενώ όταν το τρένο βρίσκεται εν κινήσει γίνονται και πάλι διαφανή. 

Στη μετόπη του τρένου η πινακίδα προορισμού προσφέρει θέαση από γωνία 180 μοιρών, ενώ ο φωτισμός LED στο εξωτερικό των βαγονιών αλλάζει χρώμα ανάλογα με το δρομολόγιο αλλά και την πληρότητα στο εσωτερικό τους σε ζωντανό χρόνο.

Αν και προς το παρόν, δεν προβλέπεται η κατασκευή του IdeenzugCity σε ευρεία κλίμακα, πολλά από τα χαρακτηριστικά του θα ενσωματωθούν σε άλλα τρένα που κυκλοφορούν στη Γερμανία. Έτσι, στοιχεία από το χώρο των επιβατών θα τοποθετηθούν στις ηλεκτράμαξες Class 423 του προαστιακού σιδηρόδρομου (S-Bahn) του Μονάχου, και από το εξωτερικό του IdeenzugCity στα τρένα του προαστιακού της Στουτγάρδης. Οι θέσεις εργασίας και τα παράθυρα που μετατρέπονται σε οθόνες θα δοκιμαστούν από τον προσεχή Οκτώβριο στον προαστιακό του Αμβούργου ενώ από το 2022 διώροφα βαγόνια επιβατών θα δοκιμαστούν σε δρομολόγια στο Μόναχο. 

 

 

 

Πηγή: railwaygazette.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*