Αποχώρηση με αιχμές από τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ του Φίλιππου Τσαλίδη

Ενημέρωση 15 Σεπτεμβρίου:

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις διοικητικές αλλαγές στην εταιρεία μετά την παραίτηση του Φίλιππου Τσαλίδη από τη θέση του διευθύνοντα συμβούλου:

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. ο μέχρι σήμερα Διευθύνων Σύμβουλος, Καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης, υπέβαλε την παραίτησή του. Το Διοικητικό Συμβούλιο σε συνέχεια της αποδοχής της, ευχαρίστησε τον κ. Τσαλίδη για την πολύτιμη συνεισφορά του στην εταιρεία καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι την ανάληψη της θέσης του κ. Τσαλίδη προσωρινά αναλαμβάνει ο Πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε., καθηγητής Dario Lo Bosco, εν αναμονή της σύγκλησης της Συνέλευσης των Μετόχων, με την οποία θα ανασυγκροτηθεί σε σώμα το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να ορισθεί ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος.

Επιπλέον, ο κ. Luca Zuccala αναλαμβάνει το ρόλο του Διευθυντή Λειτουργίας Μεταφορών, στο πλαίσιο διασφάλισης υψηλής ποιότητας και ασφάλειας, γεγονός που αποτελεί θεμελιώδη δέσμευση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. συνεχίζει με συνέπεια το επιχειρησιακό της πλάνο με στόχο να αποτελέσει την πρώτη επιλογή βιώσιμων, ολοκληρωμένων μεταφορών στην Ελλάδα, δημιουργώντας παράλληλα ένα συνεχώς αποδοτικότερο πλαίσιο μεταφορών μηδενικού αποτυπώματος στο περιβάλλον. Ειδικότερα, για το αμέσως επόμενο διάστημα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προσβλέπει σε σημαντικές συνέργειες με τις Κυβερνητικές Αρχές και τα αρμόδια Υπουργεία ώστε να επιταχυνθεί η ανανέωση του στόλου οχημάτων με νέα τρένα υδρογόνου καθώς και η εφαρμογή ενός συστήματος car και bike sharing που θα συνδέει αρμονικά τον σιδηρόδρομο με τις πόλεις.


Αρχικό άρθρο:

Την αναχώρησή του από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μετά από 5 χρόνια στη θέση του  διευθύνοντα συμβούλου ανακοίνωσε ο καθηγητής Φίλιππος Τσαλίδης σε επιστολή του προς τους εργαζόμενους της εταιρείας.

Ο κ. Τσαλίδης ανέλαβε τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ το 2016 όταν ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης ενώ παρέμεινε στη θέση του και μετά την αλλαγή στην ιδιοκτησία της εταιρείας που σήμερα ανήκει στην ιταλική Ferrovie dello Stato Italiane, δηλαδή τους Ιταλικούς Σιδηροδρόμους.

Στην επιστολή του ο κ. Τσαλίδης αφήνει αιχμές προς το ελληνικό δημόσιο για την καθυστέρηση στην υλοποίηση σημαντικών έργων στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Σημειώνεται ότι όλες οι αναφορές του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετικά με την ημερομηνία έναρξης δρομολογίων του «Ασημένιου Βέλους» κατά τα τελευταία χρόνια δεν πραγματώθηκαν, επισήμως λόγω της πανδημίας του κορονωιού αλλά και άλλων λόγων. Επίσης δεν προχώρησε μέχρι σήμερα και το σχεδιαζόμενο επαναλανσάρισμα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με νέα ονομασία.

Ο κ. Τσαλίδης ήταν ο τελευταίος Έλληνας που είχε απομείνει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όλα τα μέλη του οποίου είναι πλέον Ιταλοί.

Η επιστολή του κ. Τσαλίδη:

Αγαπητοί συνεργάτες,

Σήμερα κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε όταν ανέλαβα την εταιρεία το 2016 και ολοκληρώνεται με την τέταρτη επέτειο της ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Στα 5,5 χρόνια που διανύσαμε μαζί, τρέξαμε πολλά τρενοχιλιόμετρα, κάποια με υποχρεωτικές βραδυπορίες, αλλά πάντα με αφοσίωση στον κοινό μας στόχο: να γίνει ο Σιδηρόδρομος το κατ’ εξοχήν μέσο για τις μετακινήσεις των πολιτών, για τις μεταφορές εμπορευμάτων, να αποκτήσει επιτέλους Ευρωπαϊκό πρόσωπο και προοπτική.

Στην πορεία αυτή συναντήσαμε προκλήσεις και αντιξοότητες, καταφέραμε όμως πολλά. Αρκεί να κοιτάξει κανείς γύρω τουπου είμασταν το 2016 και που είμαστε σήμερα. Η ΕΕΣΣΤΥ από προμηθευτής έγινε ανεκτίμητο κομμάτι της εταιρείας και εντός των επόμενων ημερών θα υπογραφεί η νέα σύμβαση ΥΔΥ διάρκειας 10+5 ετών.

Δυστυχώς η δυναμική του 2019, μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτροκίνησης, ανεκόπη από την έλευση της πανδημίας.

Ελπίζω ότι η Ελληνική Πολιτεία θα αντιληφθεί επιτέλους τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο σιδηρόδρομος στην ανάπτυξη της οικονομίας και θα προχωρήσει άμεσα στα απαιτούμενα έργα τα οποία θα βελτιώσουν την ασφάλεια και την αξιοπιστία του Ελληνικού Σιδηροδρόμου και θα αυξήσουν την χωρητικότητα του εθνικού δικτύου. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας.

Στην μελλοντική αυτή περίοδο δεν θα είμαι μαζί σας. Θα σας παρακολουθώ όμως, με το ίδιο ενδιαφέρον και αγάπη που μου ενέπνευσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οι άνθρωποί της. Είμαι περήφανος για όλους εσάς. Είμαι περήφανος για όλα όσα καταφέραμε όλοι μαζί.

Σας ευχαριστώ όλους,

ProfFilippos Tsalidis
CEO of TRAINOSE S.A.
Member of the FS Group 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*