Από τις 25 Οκτωβρίου ο δακτύλιος – Ποια οχήματα θα κινούνται ελεύθερα

Διυπουργική σύσκεψη για το θέμα του νέου «καθαρού» δακτυλίου που θα τεθεί σε ισχύ στο κέντρο της Αθήνας, ύστερα από την αναστολή του μέτρου λόγω της πανδημίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε το ζήτημα των εξαιρέσεων από το σύστημα των μονών-ζυγών αλλά και άλλα μέτρα για την ανακούφηση του κέντρου της Αθήνας, όπως ο περιορισμός του ωραρίου των φορτοεκφορτώσεων σε ώρες μη αιχμής, ο περιορισμός των αδειών για κατ’ εξαίρεση κίνηση εντός του δακτυλίου και ο έλεγχος της τήρησης των μέτρων.

Όσον αφορά τα οχήματα στα οποία θα επιτρέπεται η ελεύθερη είσοδος εντός του δακτυλίου, πέρα από τα ηλεκτρικά, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός, θα περιλαμβάνονται και τα οχήματα χαμηλών εκπομπών, δηλαδή τα υβριδικά οχήματα, τα εκ κατασκευής φυσικού αερίου και υγραερίου και τα οχήματα κατηγορίας Euro 6 που εκπέμπουν κάτω από 120gr CO2.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είχε προαναγγείλει πως η κυριότερη διαφορά του νέου δακτυλίου θα είναι πως θα κοπούν οι «χιλιάδες εξαιρέσεις και όλα τα “παραθυράκια”», και πως τα μόνο αυτοκίνητα που θα κινούνται ελεύθερα θα είναι τα ηλεκτρικά. Τελικά, τις επόμενες ημέρες υπήρξαν εισηγήσεις για διεύρυνση των οχημάτων που θα λάβουν το «ελευθέρας».

Σημειώνεται πως στην προηγούμενη μορφή του δακτυλίου, οι εξαιρέσεις περιλάμβαναν τα αυτοκίνητα με κρατικές πινακίδες, τα οχήματα γιατρών, τα οχήματα με ξένες πινακίδες για τις πρώτες 40 ημέρες από την είσοδό τους στην Ελλάδα, τα οχήματα των μονίμων κατοίκων εντός του δακτυλίου αλλά και άλλες πολλές «ειδικές εξαιρέσεις» τις οποίες μπορούσε να δώσει κατά περίπτωση η τροχαία.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος, ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής και δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος και η εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων Δέσποινα Αλεξανδροπούλου.

Οι επίσημες ανακοινώσεις από το υπουργείο αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*