Χωρίς κανένα πρόβλημα η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την πρώτη μέρα επαναφοράς του δακτυλίου, λέει το υπουργείο

Μία εικόνα που ίσως να μη συνάδει με την δύσκολη κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας μεταφέρει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στον απολογισμό της πρώτης μέρας επαναφοράς του δακτυλίου στο κέντρο της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταφέρθηκαν στον τύπο, η κατάσταση χτες Δευτέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ήταν πολύ καλύτερη χάρη σε στοχευμένες ενέργειες, όπως πύκνωση δρομολογίων στις ώρες αιχμής, ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών που διέρχονται από το κέντρο και μείωση των χρονοαποστάσεων στο Μετρό.

Ιδιαίτερα όσον αφορά το Μετρό, το υπουργείο κρίνει ότι έχουν πλέον επιτευχθεί οι καλύτερες δυνατές χρονοαποστάσεις (στη Γραμμή 2 στα 4,5 λεπτά (από 7′ το 2019) και στη Γραμμή 3 – παρά το γεγονός ότι 2 συρμοί βγήκαν εκτός λειτουργίας λόγω βανδαλισμών – η κίνηση διεξάγεται χωρίς πρόβλημα και η χρονοαπόσταση είναι στα 5 λεπτά, από 7′ το 2019), «δεδομένου ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα χάραξη, αλλά και τους διεθνής κανόνες ασφαλείας, δεν μπορεί να επέλθει περαιτέρω βελτίωση αυτών.» (σ.σ. σημειώνεται ότι οι ελάχιστες ασφαλείς χρονοαποστάσεις που έχει δημοσιεύσει η Αττικό Μετρό, φτάνουν τα 90”, αλλά υπό προϋποθέσεις -όπως επάρκεια συρμών και προσωπικού- που δεν υφίστανται).

Όπως αναφέρεται, δεν υφίσταται πλέον κανένα πρόβλημα συνωστισμού στις γραμμές του Μετρό και τον ΗΣΑΠ. Αντίθετη είναι η εικόνα πάντως που μετέφεραν πολλοί επιβάτες, ανεβάζοντας στο διαδίκτυο φωτογραφίες με πολύ κόσμο συγκεντρωμένο σε αποβάθρες του Μετρό, παρόλη τη μικρή πύκνωση που επήλθε στα δρομολόγια. (Η εικόνα του άρθρου από το σταθμό Σύνταγμα τραβήχτηκε από εκπρόσωπο εργαζομένων στο Μετρό).

Όσον αφορά τα Λεωφορεία και Τρόλεϊ, το υπουργείο αναφέρει ότι λήφθηκαν τα εξής μέτρα:

  • Πύκνωση των δρομολογίων, καθώς και του αριθμού των διαθέσιμων οχημάτων κατά την πρωινή ώρα αιχμής σε 1.320.
  • Ενίσχυση κατά 50% τις λεωφορειακές γραμμές κορμού που διέρχονται από το Κέντρο.
  • Αύξηση του αριθμού των δρομολογίων, κάτι που έγινε εφικτό λόγω αυξημένου αριθμού λεωφορείων, καθώς και της αύξησης της μέσης ταχύτητας των ΜΜΜ εντός του Δακτυλίου.
  • Ενίσχυση των λεωφορειακών γραμμών στις οποίες -κατά τις προηγούμενες ημέρες- είχαν σημειωθεί θέματα συνωστισμού, όπως: την 550 (Παλ. Φάληρο – Κηφισιά), την 608 (Γαλάτσι – Ακαδημία – Ζωγράφου), την 732 (Αγ. Φανούριος – Χαλκοκονδύλη) και την 054 (Περισσός – Λαμπρινή – Πολυτεχνείο) κ.λπ.
  • Μείωση των χρονοαποστάσεων στις γραμμές κορμού σε 5 λεπτά (σ.σ. αυτό

Επισημένεται τέλος ότι επόπτες της ΟΣΥ παρακολουθούσαν σε real time (μέσω της τηλεματικής της ΟΣΥ) όλες τις «θέσεις-κλειδιά», προκειμένου να λυθούν άμεσα και χωρίς καμία καθυστέρηση όποια προβλήματα ενδέχονταν να παρουσιαστούν».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*