Νέα ηλεκτρικά λεωφορεία-σιδηρόδρομος μήκους 24 μέτρων στο Παρίσι

Στην προμήθεια ηλεκτρικών διπλά αρθρωτών λεωφορείων μήκους 24 μέτρων πρόκειται να προχωρήσει η Île-de-France Mobilités, ο φορέας που ελέγχει τις συγκοινωνίες της πόλης του Παρισίου. Τα οχήματα αυτά θα κατασκευάσει μία κοινοπραξία των εταιρειών Van Hool, Kiepe Electric και Alstom. 

Τα διπλά αρθρωτά λεωφορεία αποτελούνται από τρία τμήματα τα οποία ενώνονται με δύο αρθρώσεις θυμίζοντας έτσι περισσότερο συρμούς Τραμ. Ο ακριβής αριθμός των λεωφορείων που θα παραληφθούν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αλλά θα δρομολογηθούν σε δύο γραμμές BRT (αποκλειστικού διαδρόμου) έχοντας έτσι τα χαρακτηριστικά υπηρεσίας Τραμ με συχνά και αξιόπιστα δρομολόγια. 

Το κάθε όχημα θα έχει χωρητικότητα 140 επιβατών ενώ θα φορτίζονται ασύρματα από το έδαφος με τη χρήση του συστήματος SRS της Alstom. Θα δρομολογηθούν σε δύο νέες γραμμές, την T Zen 4, η οποία θα αντικαταστήσει μέρος της γραμμής 402 που είναι σήμερα η γραμμή που μεταφέρει τους περισσότερους επιβάτες στο Παρίσι και τη γραμμή T Zen 5 η οποία θα φτάνει από το 13ο Διαμέρισμα στο κέντρο ως το προάστιο του Choisy-le-Roi σε 33 λεπτά. 

Τα νέα λεωφορεία θα είναι πλήρως προσβάσιμα σε άτομα με μειωμένη κινητικότητα χάρη στις μεγάλου εύρους πόρτες και του χαμηλού δαπέδου σε όλο το μήκος τους. 

Τα διπλά αρθρωτά λεωφορεία αποτελούν ουσιαστικά μία γαλλική εφεύρεση, αφού τα πρώτα κατασκευάστηκαν στη Γαλλία το 1989 (Mégabus από τις Renault και Heuliez Bus) και δρομολογήθηκαν στο Μπορντώ, σε μία λεωφορειακή γραμμή που αργότερα μετατράπηκε σε γραμμή Τραμ. Αν και αυτού του τύπου τα λεωφορεία δεν είχαν ποτέ μεγάλη ζήτηση, σήμερα μικρός αριθμός τους χρησιμοποιείται σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη και αλλού. Το μεγαλύτερο σε μήκος λεωφορείο είναι το AutoTram Extra Grand της Δρέσδης με μήκος 30,7 μέτρων και χωρητικότητα 256 επιβατών. 

Πηγή: sustainable-bus.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*