Ζημιά σε αγωγό της ΕΥΔΑΠ από τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ στον Πειραιά

Η έναρξη των δοκιμαστικών δρομολογίων του Τραμ στους δρόμους του Πειραιά από την περασμένη εβδομάδα δεν ήταν χωρίς προβλήματα, αφού όπως προκύπτει από επιστολή της ΕΥΔΑΠ προς την Αττικό Μετρό και την ΣΤΑΣΥ, προκλήθηκε θραύση σε καταθλιπτικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, η οποία πλέον θα πρέπει να αποκατασταθεί από συνεργεία του αναδόχου του έργου.

Όπως αναφέρει η επιστολή με το χαρακτηρισμό «εξαιρετικά επείγον», η οποία δημοσιεύτηκε στην Αυγή, την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, διαπιστώθηκε θραύση αγωγού του αντλιοστασίου αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ επί της οδού Γρηγορίου Λαμπράκη, ακριβώς κάτω από τις γραμμές του Τραμ.

Η βλάβη αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αφού, όπως σημειώνει η ΕΥΔΑΠ, «παρά τις επανειλημμένες προφορικές αλλά και γραπτές επισημάνσεις μας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διέλευση των γραμμών του τροχιόδρομου του τραμ πάνω από τους καταθλιπτικούς αγωγούς αποχέτευσης ακαθάρτων, δεν προβήκατε στις υποδείξεις μας για την αναγκαία υλοποίηση της μελέτης της Αττικό Μετρό, η οποία προέβλεπε τη μετατόπιση των καταθλιπτικών αγωγών επί της Γρηγορίου Λαμπράκη».

Στη συνέχεια, η εταιρεία καλεί την Αττικό Μετρό και τη ΣΤΑ.ΣΥ. «όπως προβείτε άμεσα με δικά σας συνεργεία στις αναγκαίες εργασίες απομάκρυνσης των κατασκευών και υποδομών του τροχιοδρόμου, ώστε να είναι εφικτή η διάνοιξη του απαιτούμενου σκάμματος για την αποκατάσταση της βλάβης του καταθλιπτικού αγωγού των ακαθάρτων», ενώ σε περίπτωση που δεν ανταποκριθούν, αναφέρεται σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο πως «για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, θα επέμβουμε το αργότερο εντός 24 ωρών με δικά μας συνεργεία για την αποκατάσταση της βλάβης, χωρίς να φέρουμε καμία ευθύνη για τις βλάβες που θα προκληθούν στις υποδομές του τροχιοδρόμου, τη δαπάνη αποκατάστασης των οποίων σε κάθε περίπτωση, βάσει της σχετικής αλληλογραφίας, οφείλετε να αναλάβετε».

Επισημαίνεται ότι το αντλιοστάσιο λειτουργεί αυτή τη στιγμή με τον εφεδρικό καταθλιπτικό αγωγό, «παρ’ όλα αυτά», όπως σημειώνει, «δεν μπορεί να δοθεί καμιά εγγύηση ότι δεν θα προκληθεί άμεσα βλάβη και σε αυτόν. Σε μια τέτοια περίπτωση η περιβαλλοντική όχληση λόγω υπερχείλισης στη θάλασσα θα είναι τεράστια».

Ακόμα και μετά την επισκευή της συγκεκριμένης βλάβης πάντως, το περιστατικό δημιουργεί ερωτηματικά για το αν είναι πιθανό να προκύψουν και νέες βλάβες σε άλλα τμήματα του αγωγού επί της Γρηγορίου Λαμπράκη, αφού, όπως αναφέρει η ΕΥΔΑΠ, η Αττικό Μετρό δεν προχώρησε στην υλοποίηση μελέτης για τη μετατόπιση του αγωγού ώστε αυτός να μη βρίσκεται κάτω από τις γραμμές του Τραμ.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες η συγκεκριμένη βλάβη δεν πρόκειται να επηρεάσει ιδιαίτερα το χρονοδιάγραμμα για την παράδοση του Τραμ στον Πειραιά. Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υποδομών σε συνέντευξή του αυτό το Σαββατοκύριακο, στόχος παραμένει η επέκταση να παραδοθεί «μέσα στις επόμενες μέρες», ενώ και η ΣΤΑΣΥ σημειώνει πως τα δρομολόγια θα ξεκινήσουν αμέσως μόλις παραδοθεί η γραμμή από την Αττικό Μετρό.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια του Τραμ ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα για πολλοστή φορά ύστερα από την επίλυση μίας ακόμα εκκρεμότητας, αυτή του ετοιμόρροπου κτηρίου επί της οδού Ομηρδου Σκυλίτση.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*