Τα νέα του σιδηρόδρομου: χωρίς λεφτά ο ΟΣΕ, ζητούνται λύσεις για τα προβλήματα του δικτύου, «βασιλικά» δρομολόγια ετοιμάζει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Αποκαλυπτικά για την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας και του ΟΣΕ ήταν τα όσα συζητήθηκαν σε συνάντηση της διοίκησης του οργανισμού με το σωματείο της Π.Ε.ΠΕ. με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σιδηρόδρομος και κατ’ επέκταση και οι εργαζόμενοι. Η διοίκηση της εταιρείας ανέφερε πως υπάρχει σημαντικό οικονομικό πρόβλημα λόγω χρωστούμενων “από σιδηροδρομικές εταιρείες” που με τη σειρά τους δεν έχουν λάβει ακόμα τις κρατικές επιδοτήσεις για την εκτέλεση των δρομολογίων άγονων γραμμών. Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα αναφέρει ότι ο ΟΣΕ δεν έχει λεφτά “ούτε για να αλλάξει λάμπες” (είδαμε όμως κι όταν είχε…)

* * * Όσον αφορά τα έργα στο σιδηροδρομικό δίκτυο, καθώς οι μεγάλες ΣΔΙΤ δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν το 2023, ο ΟΣΕ προσανατολίζεται να υπάρξουν εργολαβίες για την επίλυση επί μέρους εκκρεμοτήτων, όπως η ανάταξη του Προαστιακού της Αθήνας. Μέχρι τέλος του χρόνου εν τω μεταξύ αναμένεται να δοθεί προς χρήση η τηλεδιοίκηση μεταξύ Τιθορέας – Δομοκού, και Πλατύ -ΤΧ1- Στρυμώνα.

* * * Τέλος, σχετικά με τα περιστατικά επιθέσεων με πέτρες εναντίον τρένων σε σημεία του δικτύου όπου παραπλεύρως των γραμμών υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά, η διοίκηση του ΟΣΕ έκανε γνωστό ότι θα προχωρήσει το συντομότερο η περίφραξη της γραμμής ενώ θα επιστρατευτούν και drone για την προστασία των γραμμών. Ο ΟΣΕ ήδη χρησιμοποιεί drone (μέσω εταιρείας security) για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων στο Θριάσιο.

* * * Κλειστή έμεινε η γραμμή Θεσσαλονίκη – Φλώρινα από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου εξαιτίας της σύγκρουσης τρένου με βράχο ο οποίος είχε αποκολληθεί από ορεινό όγκο και είχε καταλήξει στις γραμμές. Ο συρμός ακινητοποιήθηκε στον σταθμό Αμυνταίου και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δρομολόγησε λεωφορεία για τη μετακίνηση των επιβατών.

* * * Την ώρα που προωθείται το έργο τοποθέτησης ηχοπετασμάτων και ασφάλισης των σιδηροδρομικών γραμμών σε μήκος 9,5 χλμ. μέσα στην πόλη της Λάρισας, σημαντικό πρόβλημα υπάρχει εξαιτίας των πολλών αφύλακτων διαβάσεων.

* * * «Με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ δεν βρίσκω σημείο επικοινωνίας» δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, όσον αφορά τις εικόνες συνωστισμού φοιτητών στον Προαστιακό της Πάτρας. Αν ένας φορέας όπως ένα πανεπιστήμιο δεν μπορεί να βρει τρόπο συνεννόησης με την εταιρείας, φαντάζεται κανείς τι συμβαίνει με τον κάθε έναν απλό επιβάτη…

* * * Ανάμεσα στα 12 έργα για τα οποία δόθηκε προ ημερών «πράσινο φως» στην 6η συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΚΕΣΠΑ) ήταν και ένα σιδηροδρομικό που επί της ουσίας σχετίζεται με την «ανατολική σιδηροδρομική Εγνατία». Ο λόγος για τη Νέα Σιδηροδρομική Γραμμή Θεσσαλονίκη – Αμφίπολη – Νέα Καρβάλη, στους νομούς Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Σερρών και Καβάλας, που έλαβε θετική γνώμη από το συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης.

* * * Νέα προσπάθεια ώστε να ξεκολλήσει το φιλόδοξο έργο σιδηροδρομικής διασύνδεσης τριών ελληνικών λιμανιών (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνα, Ρούσε) συμφώνησαν να κάνουν οι δύο χώρες. Στις επαφές που είχε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής με τον Βούλγαρο ομόλογό του στη Λιουμπλιάνα, στα μέσα του Σεπτεμβρίου, συμφωνήθηκε να συνεχιστεί η ωρίμανση του έργου.

* * * Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής και πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σχετικά με την επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Κόρινθος – Ναύπλιο. Ο κ. Βελόπουλος ζητά να μάθει από τον κ. Καραμανλή σε ποια φάση βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες.

* * * Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί μελετών για την έλευση του τρένου στην Ήπειρο, τοπική ιστοσελίδα σημειώνει πως ήδη από τη δεκαετία του 90 οι μελέτες διαδέχονταν η μία την άλλη, χωρίς ποτέ να προχωρήσει κάποιο έργο…

* * * Αύξηση κερδών είχε η ΓΑΙΑΟΣΕ το 2020, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 18.7 εκατ. ευρώ μειωμένος κατά 3% ενώ τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 17,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 10% (!) σε σχέση με το 2019, γεγονός που οφείλεται και στην μεγάλη μείωση των εξόδων.

* * * Επιστροφή στις ράγες για την πρώην βασιλική αμαξοστοιχία του βασιλιά Γεώργιου Α’, καθώς η ΤΡΑΙΝΟΣΕ σκοπεύει να αναβιώσει ιστορικές διαδρομές με εμβληματικά βαγόνια του παρελθόντος, για τους λάτρεις του σιδηροδρομικού τουρισμού. Η αναβίωση διαδρομών με παλαιούς συρμούς έχει φίλους σε όλο τον κόσμο και από τα έως τώρα στοιχεία προκύπτει ότι αποτελούν και τις πιο ακριβοπληρωμένες διαδρομές. Και αυτό γιατί το ταξίδι με ένα παλιό τρένο δεν γίνεται με σκοπό τη μετακίνηση συνήθως, αλλά κυρίως για την εμπειρία του σιδηροδρομικού ταξιδιού, που λόγω των χαμηλών ταχυτήτων και του εντυπωσιακού διάκοσμου των συρμών μετατρέπεται σε μια μηχανή του χρόνου.

* * * Τεχνίτες της γερμανικής σιδηροδρομικής εταιρείας HVLE βρίσκονται από την προηγούμενη βδομάδα στο Βελεστίνο και ξεκίνησαν τις εργασίες εξωτερικής αποκατάστασης του πρώτου οχήματος της αυτοκινητάμαξας LH. Πρόκειται για μία ιστορική ντιζελάμαξα Linke-Hofmann, κατασκευής του 1947, που είναι η μοναδική που διασώζεται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη και φιλοξενείται στον σιδηροδρομικό Σταθμό του Βελεστίνου και αποτελεί σιδηροδρομικό «θρύλο».

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*