ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Τον Ιανουάριο τα νέα τρένα αλλά ξεχάστε προς το παρόν τις ταχύτητες «βέλους»

©sirirodromeas/youtube

Να χαμηλώσει τις προσδοκίες για τα δρομολόγιά της στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη προσπαθεί τώρα η διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αφού έχει γίνει φανερό ότι η επίτευξη υψηλών ταχυτήτων και μείωσης της διάρκειας των δρομολογίων με τη δρομολόγηση των ανακατασκευασμένων τρένων υψηλής ταχύτητας ETR470 που έφτασαν από την Ιταλία δεν είναι εφικτός, λόγω και της συνεχιζόμενης κακής κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Dario Lo Bosco κατά τη διάρκεια έκθεσης στη Θεσσαλονίκη, τα πρώτα δρομολόγια των ETR470 στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη θα γίνουν τον προσεχή Ιανουάριο, αλλά οι ταχύτητές τους θα περιοριστούν στα 160 χλμ/ώρα, δηλαδή την ίδια ανώτατη ταχύτητα που έχουν τα τρένα που πραγματοποιούν τα δρομολόγια μέχρι και σήμερα και την οποία μάλιστα μπορούν να φτάσουν μόνο σε συγκεκριμένα τμήματα της γραμμής.   

Αντίθετα με όσα υποστήριζε επί σειρά ετών η προηγούμενη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο κ. Dario Lo Bosco ανέφερε πως οι αμαξοστοιχίες ΕΤR470 δεν ανήκουν στην οικογένεια των τρένων που χαρακτηρίζονται «Βέλη». Όπως δήλωσε, «θα χρειαστούν πολλά ακόμα χρόνια δουλειάς, με πολύ καλή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Ferrovie dello stato (FSI)», διευκρινίζοντας ότι για να μπορούν τα τρένα ν’ αναπτύξουν τέτοιες ταχύτητες στο ελληνικό δίκτυο, θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν οι λεγόμενες «γραμμές προτεραιότητας» και η σιδηροδρομική διασύνδεση με τη Σόφια.

Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να γίνει αυτό, ο κ. Bosco απάντησε «ας απολαύσουμε πρώτα το 2022 τα νέα γρήγορα τρένα, τα οποία θα προσφέρουν μεγαλύτερη ταχύτητα, άνεση και ασφάλεια, αλλά και τους αναβαθμισμένους σιδηροδρομικούς σταθμούς». 

Η δρομολόγηση των ETR470 αναμενόταν να ξεκινήσει ήδη από την περασμένη χρονιά αλλά αναβαλλόταν συνεχώς, με επίσημη δικαιολογία την πανδημία. Τελικά, όπως προέκυψε, οι συρμοί δεν είχαν εξασφαλίσει την αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων για την κυκλοφορία τους στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο αφού δεν είχε τοποθετηθεί σε αυτούς συσκευή αμμοδιασποράς στο σύστημα πέδησης των συρμών, όπως απαιτείται στη χώρα μας, όπως επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Η ΡΑΣ στη συνέχεια έδωσε στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ σχετική προθεσμία ως το τέλος Νοεμβρίου, η οποία φαίνεται πως θα τηρηθεί. 

Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ο Διευθυντής Θυγατρικών Εξωτερικού της TRENITALIA, κ. Maurizio Capotorto, «μαζί με την κυβέρνηση», θα υλοποιηθεί «ένα έργο αναβάθμισης των σταθμών και βελτίωσης της συνολικής ποιότητας του ταξιδιού,» στο οποίο αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Προς το παρόν πάντως δεν έχει γίνει γνωστό ποιους σταθμούς και τι είδους εργασίες θα αφορά, ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα, και ποιος θα αναλάβει την χρηματοδότηση. Σε κάθε περίπτωση, την ευθύνη για τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της χώρας την έχει ο διαχειριστής της υποδομής, ΟΣΕ.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ ΜΠΕ

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*