Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επέκταση του αμαξοστασίου του Τραμ – Αναμονή για τα έργα της νέας γραμμής

Φωτογραφία: Υπουργείο Υποδομών

Στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΘΕΜΕΛΗ κατέληξε το έργο της επέκτασης του αμαξοστασίου του Τραμ στο Ελληνικό, ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού. Το έργο αφορά την επέκταση του υπάρχοντος αμαξοστασίου (μία από τις λίγες εγκαταστάσεις στην έκταση του Ελληνικού που θα παραμείνουν στον ίδιο χώρο), ώστε να διαθέτει επαρκή χώρο για τη στάθμευση του συνόλου των συρμών, μαζί με τους 25 νεότερους που βρίσκονται υπό παράδοση.

Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Αττικό Μετρό, εγκρίνεται το πρακτικό του διαγωνισμού που προβλέπει την ανάθεση της σύμβασης για το Έργο: «ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΜΑΞΟΣΤΑΣΙΟΥ ΤΡΑΜ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ» στην Ένωση Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε. με προσφερόμενη δαπάνη έργου 10.350.000 (χωρίς ΦΠΑ), ήτοι με προσφερόμενο ποσοστό έκπτωσης 17,20%.

Ο προϋπολογισμός ανερχόταν στο ποσό των 14.750.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η χρηματοδότηση προέρχεται από την Πράξη “Δυτική Επέκταση του Τραμ στον Πειραιά – Β’ Φάση” που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του Π.Ε.Π. “ΑΤΤΙΚΗ” του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Αντικείμενο του έργου είναι όλες οι απαιτούμενες μελέτες και οι εργασίες έργων Πολιτικού Μηχανικού καθώς και Ηλεκτρομηχανολογικών και Σιδηροδρομικών συστημάτων που αφορούν την κατασκευή νέου μεταλλικού κτηρίου/στεγάστρου διαστάσεων 70m x 43m σε χώρο 5 περίπου στρεμμάτων που θα εξυπηρετεί την εναπόθεση 22 νέων οχημάτων Τραμ σε 11 παράλληλες νέες τροχιές οι οποίες θα συνδέονται με τις υφιστάμενες τροχιές του αμαξοστασίου. Περιλαμβάνεται επίσης η αναβάθμιση ηλεκτρομηχανολογικών και σιδηροδρομικών συστημάτων στο υφιστάμενο αμαξοστάσιο.

Η διάρκεια του έργου ορίζεται σε 790 ημέρες (περίπου 2 χρόνια και δυόμιση μήνες) από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία θα πρέπει να λάβει και την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Αναμονή για τη γραμμή του Ελληνικού

Ενώ στον Πειραιά έχουν ξεκινήσει (για μία ακόμα φορά) οι προετοιμασίες για το άνοιγμα της γραμμής του Τραμ ακόμα και μέσα στον επόμενο μήνα, μαζί με την μεγαλύτερη αναμόρφωση των δρομολογίων από το 2004, βρισκόμαστε παράλληλα σε φάση αναμονής για τα έργα της επέκτασης του Τραμ μέσα στο χώρο του Ελληνικού.

Πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο ιδιωτικό έργο κατασκευής γραμμής μέσου σταθερής τροχιάς της σύγχρονης εποχής το οποίο αναμένεται να δημοπρατήσει η Lamda Development. Η συγκεκριμένη γραμμή του Τραμ, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα είναι κυκλική και θα συνδέει τους σταθμούς Ελληνικό και Αργυρούπολη του Μετρό με την παραλιακή ζώνη. Μέρος της γραμμής αναμένεται να είναι η ήδη σε λειτουργία υπηρεσιακή γραμμή προς το αμαξοστάσιο του Ελληνικού, ωστόσο θα κατασκευαστούν και στάσεις σε διάφορα σημεία.

Το έργο του Τραμ, προϋπολογισμού 40-50 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνεται στα έργα υποδομής που η εταιρεία αναμένεται να δημοπρατήσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Μεταξύ αυτών, βρίσκεται η υπογειοποίηση της λεωφόρου Ποσειδώνος, έργα οδικού δικτύου, δικτύων οργανισμών κοινής ωφέλειας και άλλα.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*