Αντιδράσεις για τη σχεδιαζόμενη διακοπή δρομολογίων του Προαστιακού της Αθήνας για 17 μέρες από την άλλη βδομάδα

Ενημέρωση 25 Νοεμβρίου:

Σε σημερνή του ανακοίνωση, ο ΟΣΕ αναφέρει πως οι εργασίες στον Προαστιακό της Αθήνας από τις 29 Νοεμβρίου έως και τις 16 Δεκεμβρίου είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί η σύμβαση για «την κατασκευή έργων υποδομής του τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα μεταξύ Τριών Γεφυρών και Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)» η οποία υπεγράφη το 2002 (!)

Ο ΟΣΕ επιβεβαιώνει πως εξαιτίας των εργασιών θα διακοπεί η σύνδεση του Αεροδρομίου με το σταθμό Λαρίσης και τον Πειραιά, ωστόσο θα μπορεί να γίνεται μετεπιβίβαση στον Μετρό (Δουκ. Πλακεντίας) και τον ΗΣΑΠ (Νερατζιώτισσα).

Η ανακοίνωση του ΟΣΕ:

Ο ΟΣΕ ενημερώνει ότι στην περιοχή του ΣΚΑ θα εκτελεστούν απαραίτητες εργασίες στην υποδομή και την σηματοδότηση που διαχειρίζεται η ΕΡΓΟΣΕ.

 Οι εργασίες αυτές αποτελούν το τελευταίο κατασκευαστικό αντικείμενο μίας εκ των μακροβιότερων σιδηροδρομικών Συμβάσεων με αντικείμενο «την κατασκευή έργων υποδομής του τετραπλού σιδηροδρομικού διαδρόμου στο τμήμα μεταξύ Τριών Γεφυρών και Σιδηροδρομικού Κέντρου Αχαρνών (ΣΚΑ)». Η Σύμβαση αυτή υπεγράφη το 2002 και πλέον με συντονισμένες προσπάθειες Αναδόχων και Σιδηροδρομικών Φορέων οριστικοποιείται με τις τελευταίες αυτές εργασίες προς όφελος του επιβατικού κοινού.

 Διευκρινίζεται ότι, δεν επηρεάζονται οι απευθείας συνδέσεις της Αθήνας και του Πειραιά με το Κιάτο, τη Χαλκίδα και τη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, θα καταστεί για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες, αδύνατη η απευθείας σύνδεση του Πειραιά και της Αθήνας με το Αεροδρόμιο, όπως επίσης και η σύνδεση των Λιοσίων με το Αεροδρόμιο. 

 Επίσης δεν υπάρχουν επιπτώσεις στη σύνδεση του Αεροδρομίου με τους σταθμούς της Νεραντζιώτισσας και της Δ. Πλακεντίας, σταθμούς στους οποίους –μαζί με το Στ. Λαρίσης και τον Πειραιά– παρέχεται η εναλλακτική δυνατότητα μετεπιβιβάσεων από το δίκτυο του Προαστιακού στο σύστημα μέσων σταθερής τροχιάς της ΣΤΑΣΥ (Μετρό). 

Ο ΟΣΕ ζητάει την κατανόηση του επιβατικού κοινού για τυχόν τροποποιήσεις δρομολογίων από 29/11 έως 16/12 και υπόσχεται ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ολοκληρωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα.


Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του ΟΣΕ να πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες μέρες εργασίες για την αντικατάσταση ενός κλειδιού στην περιοχή του ΣΚΑ, εξαιτίας των οποίων θα διακοπεί σημαντικό μέρος της γραμμής από τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και επί 17 μέρες.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό του ΟΣΕ, όλα τα δρομολόγια της γραμμής του Αεροδρομίου θα τερματίζουν στο Ηράκλειο και την Μεταμόρφωση και δεν θα υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης προς Αθήνα, Πειραιά, ή Κιάτο με μόνη εναλλακτική την μετεπιβίβαση στο Μετρό (Δουκίσσης Πλακεντίας) ή τον ΗΣΑΠ (Νερατζιώτισσα). Επίσης, οι επιβάτες από τους σταθμούς της γραμμής του Κιάτου δεν θα μπορούν να μετεπιβιβάζονται στα δρομολόγια προς Αεροδρόμιο.

Ο σχεδιασμός αυτός έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους σιδηροδρομικούς δεδομένου του ότι βρισκόμαστε εν μέσω της πανδημίας ενώ σχετική δήλωση έκανε και ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Παππάς, υποστηρίζοντας πως τα έργα θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και δύο χρόνια.

Η δήλωση του κ. Παππά:

Η ακατανόητη απόφαση των ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ να εκκινήσουν εργασίες στη γραμμή του προαστιακού εν μέσω του τέταρτου κύματος της πανδημίας θέτει σε απίστευτη ταλαιπωρία χιλιάδες επιβάτες και οδηγεί το μέσο σε περαιτέρω απαξίωση.

Τα έργα (αντικατάσταση κλειδιού στο «σημείο 0») θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και δύο χρόνια και ίσως μέσα στο πρώτο ολικό lockdown της άνοιξης του 2020. Ή έστω σε κάποια θερινή περίοδο.

Από τις 29 Νοεμβρίου και για 17 ημέρες, διάστημα πολύ μεγάλο για έργα που διακόπτουν προαστιακή συγκοινωνία:

  • Το αεροδρόμιο και οι ενδιάμεσοι σταθμοί αποκόπτονται από το κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι του Πειραιά, καθώς τα δρομολόγια θα καταλήγουν στο Ηράκλειο και τη Μεταμόρφωση. Η δε μετακίνηση από κέντρο της Αθήνας και το λιμάνι Πειραιά προς το αεροδρόμιο θα πρέπει να γίνεται είτε με αυτοκίνητο είτε με άλλα μέσα.
  • Οι επιβάτες του προαστιακού της γραμμής από Κιάτο δεν θα μπορούν να μετεπιβιβαστούν στη γραμμή προς αεροδρόμιο με κανένα τρόπο.Καμία από τις λύσεις που σχεδιάζονται, όπως η δρομολόγηση λεωφορείων, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους εκατοντάδες επιβάτες κάθε συρμού.

Καμία προστασία της δημόσιας υγείας δεν θα επιτευχθεί με τους νέους συνωστισμούς και το μπάχαλο στις αστικές συγκοινωνίες.

Οι πολίτες βιώνουν τα αποτελέσματα της αδράνειας Καραμανλή στα μεγάλα έργα και της αβελτηρίας του στη στήριξη στα ΜΜΜ.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*