Από 24 Δεκεμβρίου: Τι αλλάζει με τη χρήση μάσκας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση διπλής μάσκας ή εναλλακτικά χρήση μάσκας KN95 (FFP2) στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αρχής γενομένης από τις 6:00 π.μ. της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου 2021, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ σε δύο στάδια: από την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2021 έως και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου 2022 και στη συνέχεια από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022.

Όσον αφορά την πρώτη φάση, που ξεκινά από τις 6:00 π.μ. της Παρασκευής 24 Δεκεμβρίου, τα μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας τόσο σε εξωτερικούς όσο σε εξωτερικούς χώρους (με εξαίρεση την εστίαση κατά την ώρα παραμονής στο τραπέζι)
  • Χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας KN95 σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σούπερ μάρκετ
  • Απαγόρευση δημόσιων εορταστικών εκδηλώσεων Χριστουγέννων
  • Ισχυρή σύσταση προς υαξιδιώτες που θα μπαίνουν στην Ελλάδα με PCR test να το επαναλαμβάνουν τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την άφιξή τους
  • Ισχυρή σύσταση για τεστ για όσους συμμετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

Όσον αφορά το δεύτερο στάδιο των μέτρων, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2022, αυτά θα αποφασιστούν μετά από συνεδρίαση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων στις 27 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός πάντως ξεκαθάρισε πως ανάμεσα σε αυτά δεν θα περιλαμβάνεται το lockdown και διευκρίνισε ότι θα αφορούν:

  • Το ωράριο της διασκέδασης
  • Αθλητικές εκδηλώσεις
  • Τηλεεργασία
  • Αυστηροποίηση μέτρων για μη αναγκαίες δραστηριότητες

Ποιες είναι οι μάσκες KN95

Η μάσκα N95 (KN95/FFP2) είναι κατάλληλη για καθημερινή προστασία των PM2.5, μικροσωματιδίων, σταγονίδιών, επιδημιών όπως τον κορονοϊό.

Χρησιμοποιείται στην καθημερινή ζωή, έχει το υψηλότερο προστατευτικό αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές απομόνωσης, όπως και σε άλλες θέσεις υψηλού κινδύνου.

Θεωρείται η καταλληλότερη μάσκα για τη μέγιστη προστασία κατά της Covid-19.

Οι μάσκες αυξημένης προστασίας FFP2 ή KN95, ιδίως αν εφαρμόζουν καλά στο πρόσωπο χωρίς να αφήνουν αέρα να μπαίνει και να βγαίνει από τις άκρες τους, μπορούν να μειώσουν δραστικά κάτω από 1% τον κίνδυνο μόλυνσης από κορονοϊό, σύμφωνα με γερμανική επιστημονική έρευνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές του Ινστιτούτου Δυναμικής Μαξ Πλανκ οι συγκεκριμένες μάσκες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές στο να φιλτράρουν τα μολυσμένα σωματίδια του αέρα.

Το N95 είναι ένας βαθμός αναπνευστήρα που πληροί τα πρότυπα των ΗΠΑ και έχουν γίνει αποδεκτά από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH).

Το KN95 ανταποκρίνεται στα κινεζικά πρότυπα για αναπνευστήρες GB 2626-2006, αναπνευστήρες φίλτρου αυτό απορρόφησης έναντι των σωματιδίων. Οι συγκεκριμένες τεχνικές απαιτήσεις και οι μέθοδοι δοκιμών που βασίζονται σε αυτές τις δύο συνήθεις χρήσεις είναι οι ίδιες, επομένως τόσο το KN95 όσο και το N95 έχουν το μέγιστο αποτέλεσμα κατά του ιού.

Το FFP2 αφορά τα Ευρωπαϊκά πρότυπα, και όπως τις N95 Και τις KN95, έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, οι μάσκες FFP2, N95 και KN95 είναι αποδεκτά πρότυπα που έχουν το ίδιο μέγιστο αποτέλεσμα κατά του κορονοϊού.

Πληροφορίες: huffingtonpost.gr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*