Τα νέα του σιδηρόδρομου: ολοκληρώθηκε έργο σηματοδότησης, φύλαξη σιδηροδρομικών γραμμών με drone και επιδότηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

* * * Το χρώμα του χρήματος θα δει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αφού την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχώρησε σε δέσμευση πίστωσης ποσού ύψους 62 εκατ. ευρώ για την επιδότησή της, σύμφωνα με την από 17/12/2015 Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας (Υ.Δ.Υ), μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. για το χρονικό διάστημα από 01-01-2021 έως 31-12-2021, καθώς και 15,5 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από 01-10-2020 έως 31-12-2020 (Δ΄ Τρίμηνο 2020).

* * * Λόγω κατολίσθησης και ζημιών την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, η σιδηροδρομική γραμμή του Οδοντωτού Διακοπτό – Καλάβρυτα παρέμεινε κλειστή μέχρι και χτες με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να ανακοινώνει πως τα δρομολόγια θα επανέλθουν από σήμερα Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

* * * Στο πλαίσιο επιτάχυνσης των ενεργειών για την ολοκλήρωση του έργου: «Ανάταξη και Αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και Αντικατάσταση 70 αλλαγών τροχιάς σε εντοπισμένα τμήματα του Άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Προμαχώνας» η ΕΡΓΟΣΕ ανακοίνωσε σήμερα πως παραδόθηκαν στον ΟΣΕ για χρήση 190 χλμ γραμμής στο βόρειο τμήμα του άξονα, πλήρως εξοπλισμένα με σύγχρονα σιδηροδρομικά συστήματα. Συγκεκριμένα, παραδόθηκε το σύστημα σηματοδότησης του τμήματος ΤΧ1 (Θεσσαλονίκη) – Στρυμόνας – Προμαχώνας και το σύστημα τηλεδιοίκησης για το σύνολο του άξονα Πλατύ- ΤΧ1 – Προμαχώνας και ΤΧ1 –ΤΧ5, ήτοι συνολικού μήκους περίπου 190 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού Άξονα. Με την ολοκλήρωση του συνόλου των έργων στον σιδηροδρομικό άξονα ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ο χρόνος της διαδρομής θα μειωθεί σε 3:15’ από 3:57’ που είναι σήμερα.

* * * Ο ΟΣΕ προχώρησε στην ανάθεση φύλαξης με τη χρήση drone τμήματος των σιδηροδρομικών γραμμών στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα τμήματα Δομοκός – Παλαιοφάρσαλος και Άδενδρος – Σίνδος όπου η φύλαξη θα γίνεται με drone κατά τις ώρες 18:00 – 6:00 π.μ. Το κόστος για 18 ημέρες θα ανέλθει στο ποσό των 19.519,29 ευρώ με ΦΠΑ.

* * * Τον αναπτυξιακό χαρακτήρα και τις σημαντικές ωφέλειες των έξι εμβληματικών έργων που δημοπρατούνται μέσω Ανταγωνιστικού Διαλόγου ανέδειξε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστος Βίνης από το βήμα του Φόρουμ που διοργάνωσε χτες το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τις «Βιώσιμες υποδομές μεταφορών». Στο φόρουμ συμμετείχε επίσης και ο υφυπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος ο οποίος μίλησε για το στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης των βιώσιμων μεταφορών στα μέσα σταθερής τροχιάς.

* * * Κάτοικοι στο Λιβαδάκι του Λουτρακίου έχουν προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς όπως υποστηρίζουν εξαιτίας των έργων για τον προαστιακό έχει διακοπεί η οδική πρόσβαση στις οικίες τους με ευθύνη του δήμου.

* * * Απαντώντας σε ερώτηση των κ.κ. βουλευτών Βελόπουλου και Χήτα, σχετικά με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Κρηστώνης στο Κιλκίς, ο ΟΣΕ σημειώνει ότι έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία και πως έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης για τον Ιανουάριο.

* * * Στο άμεσο μέλλον πρόκειται να ξεκινήσει ο ΟΣΕ τις προκαταρκτικές μελέτες για το τμήμα Κοζάνη – Βέροια καθώς και Πτολεμαΐδα – Βέροια για να επιλεγεί η τεχνικοοικονομικά αρτιότερη λύση η οποία θα αποτελέσει το ελλείπον τμήμα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, σημειώνει ο οργανισμός σε απάντησή του σε ερώτηση του βουλευτή Κυριάκου Βελόπουλου σχετικά με την «χάραξη της σιδηροδρομικής γραμμής Καστοριά – Θεσσαλονίκη». Ο ΟΣΕ αναφέρει επίσης πως η γραμμή Καλαμπάκα – Κοζάνη – Πτολεμαΐδα έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2050 και πως η γραμμή Φλώρινας – Καστοριάς – Πόγραδετς είναι ενταγμένη στο Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών και πως αναζητούνται λύσεις υλοποίησής της.

* * * Στα τέλη του ερχομένου Ιανουαρίου ξεκινά ο πολυαναμενόμενος διαγωνισμός που αφορά τον εμπορευματικό σιδηροδρομικό σταθμό και τον σταθμό διαλογής του Θριάσιου Πεδίου, γνωστό και ως Θριάσιο ΙΙ

* * * Η κατάρρευση σιδηροδρομικής γέφυρας στο Ευηνοχώρι Αιτωλοακαρνανίας από την πρόσφατη κακοκαιρία αποτελεί πικρή υπενθύμιση της εγκατάλειψης του σιδηροδρομικού δικτύου του νομού ήδη από τη δεκαετία του 1970. Τι πιθανότητες υπάρχουν σήμερα για επαναφορά του σιδηρόδρομου στην Αιτωλοακαρνανία; Μάλλον μηδενικές αν δεν υπάρχει συνδεσιμότητα, και για αυτό το λόγο η μη πρόβλεψη για προσθήκη σιδηροδρομικών γραμμών στη γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου αποτέλεσε την οριστική ταφόπλακα. Πλέον, μπορούμε να ελπίζουμε για την ανάπτυξη του σιδηρόδρομου στην Ήπειρο και μετά να συζητήσουμε για μία σιδηροδρομική ‘Ιονία Οδό’.

* * * Αφιέρωμα στο σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας ο οποίος έκλεισε φέτος τα 60 χρόνια λειτουργίας και χρειάζεται συντήρηση.

* * * Γαλλία: Η Trenitalia έσπασε το μονοπώλιο της SNCF

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*