Ισραήλ: Μόνο λεωφορεία μηδενικών εκπομπών από το 2026

Στην αγορά αποκλειστικά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών αρχής γενομένης από το 2026 αποφάσισε να προχωρήσει η κυβέρνηση του Ισραήλ με στόχο το σύνολο των αστικών λεωφορείων που κυκλοφορούν στη χώρα να είναι μηδενικών εκπομπών ως το 2036.

Το Υπουργείο Προστασίας του Περιβάλλοντος όρισε και τα ενδιάμεσα βήματα για την επίτευξη του στόχου. Έτσι, από σήμερα, το 30% των νέων λεωφορείων πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών, ποσοστό που θα φτάσει το 50% το 2024, για να αυξηθεί στο 100% από το 2026. Οι στόχοι αυτοί είναι πολύ πιο φιλόδοξοι από τους αντίστοιχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η σχετική οδηγία ορίζει ότι το 22,5% των νέων λεωφορείων πρέπει να είναι μηδενικών εκπομπών από το 2021 ως το 2026 και το 45% των λεωφορείων μετά το 2026.

Σήμερα στο Ισραήλ τα λεωφορεία που κινούνται με ντίζελ αντιστοιχούν σε λιγότερο από 1% των συνολικών οχημάτων της χώρας αλλά ευθύνονται για το 16% των εκπομπών οξειδίων του αζώτου και το 7% των σωματιδίων αιθάλης όλων των οχημάτων. Αντίθετα, ένα ηλεκτρικό λεωφορείο οδηγεί σε μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 60%-80%, μειώνει την ηχορύπανση στις πόλεις και δεν εκπέμπει καυσαέρια.

Ο Υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Tamar Zandberg δήλωσε: “Ως μέρος του οράματός μας για μείωση της μόλυνσης του αέρα στο Ισραήλ και αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, μαζί με το συνάδελφό μου Υπουργό Μεταφορών προωθήσαμε την κυβερνητική απόφαση για αγορά αποκλειστικά λεωφορείων μηδενικών εκπομπών από το 2026.

Πηγή: sustainable-bus.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*