Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση που διέπρατε κλοπές σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών, εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κλοπές σε βάρος επιβατών Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Συγκεκριμένα, συνελήφθησαν την περασμένη Πέμπτη 30 αλλοδαποί, μέλη της οργάνωσης, κατόπιν συντονισμένης επιχείρησης της ανωτέρω Υπηρεσίας, με την συνδρομή αστυνομικών των Υποδιευθύνσεων Δίωξης Ναρκωτικών και Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας καθώς και της Ο.Π.Κ.Ε. Συγκατηγορούμενοι των ανωτέρω, για τα ίδια αδικήματα, τυγχάνουν 9 επιπλέον αλλοδαποί.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής τετελεσμένες και σε απόπειρα κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση καθώς και για παράβαση του Νόμου περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Όπως εξακριβώθηκε από την προανακριτική έρευνα, οι κατηγορούμενοι από τις αρχές Οκτωβρίου του έτους 2021, είχαν συγκροτήσει ιεραρχικά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με διαρκή δράση, διακριτούς ρόλους, επιμερισμένοι σε υποομάδες και με σκοπό την διάπραξη κλοπών επί καθημερινής βάσεως σε βάρος επιβατών εντός Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ΗΣΑΠ, Σταθμό Υπεραστικών Λεωφορείων Κηφισού, Σιδηροδρομικό Σταθμό Λαρίσης κ.τ.λ.), καθώς σε στάσεις αυτών.

Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης αποφάσιζαν για τη σύνθεση των μελών της «ομάδας κρούσης» που θα αναλάμβανε δράση ανά ημέρα, και επέλεγαν τα υποψήφια θύματα τους ανάλογα με τον βαθμό ευκολίας της κλοπής.

Έκαστη «υποομάδα κρούσης» δραστηριοποιούταν σε διαφορετικά δρομολόγια των Μ.Μ.Μ. στα οποία υπήρχε ο μεγαλύτερος συνωστισμός επιβατών κατά τις ώρες αιχμής, δημιουργώντας παράλληλα τεχνητό συνωστισμό, με σκοπό να αφαιρούν πορτοφόλια και αντικείμενα από τα υποψήφια θύματα τους.

Επιπλέον, πραγματοποιούσαν συνεχόμενες εναλλαγές των δρομολογίων μεταξύ των υποομάδων, προκειμένου να μην γίνει αντιληπτή από τις αστυνομικές αρχές η δράση τους καθώς και η φυσική τους παρουσία.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένους ενδυματολογικούς κανόνες ώστε να προσαρμόζονται στις συνθήκες και το περιβάλλον και κρατούσαν στα χέρια τους μπουφάν και άλλα αντικείμενα (εφημερίδες, χαρτιά κ.τ.λ.), προκειμένου να μην γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις των χεριών τους, κατά την πραγματοποίηση των κλοπών.

Επίσης προέβαιναν σε κατόπτευση του χώρου, επέλεγαν να παραμένουν αθέατοι σε «τυφλά» σημεία, που δεν καλύπτονται από κάμερες ασφαλείας, λάμβαναν μέτρα αντιπαρακολούθησης και κατά τις τηλεφωνικές τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένες κωδικές εκφράσεις.

Μετά τις κλοπές, μοίραζαν μεταξύ τους τα χρηματικά ποσά, διαθέτοντας παράλληλα τα κλοπιμαία σε κλεπταποδόχους.

Από την μέχρι στιγμής έρευνα, εξιχνιάσθηκαν 81 κλοπές, σε βάρος επιβατών εντός των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς καθώς σε στάσεις αυτών, με το οικονομικό όφελος να υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν 20 οικίες των μελών της οργάνωσης, καθώς και σε 2 καταστήματα των κλεπταποδόχων, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν :

 • 10 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές
 • 83 κινητά τηλέφωνα
 • 14 ηλεκτρονικές συσκευές (ταμπλέτες)
 • 11 ρολόγια χειρός
 • 5 πορτοφόλια
 • 3 τσάντες
 • πλήθος από γυναικεία βραχιόλια
 • 3.070 ευρώ
 • 5 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα
 • 2 μοτοσυκλέτες
 • πλήθος εξαρτημάτων κινητών τηλεφώνων, τάμπλετ και φορητών υπολογιστών
 • 308 πακέτα τηλεφωνικών συνδέσεων
 • 4 κάμερες κλειστού κυκλώματος καταγραφής
 • μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης
 • πλήθος εγγράφων, ιδιόχειρων σημειώσεων, καρτών για τα Μ.Μ.Μ. και αποδείξεων συναλλαγών χρηματικών ποσών

Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχει συλληφθεί και κατά το παρελθόν για τα ίδια και έτερα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Πηγή: ΕΛ.ΑΣ.

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*