Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ: Στην υποστελέχωση και στη διοίκηση της εταιρείας οι ευθύνες για τις καθυστερήσεις στη γραμμή 1

Alexanyan/flickr.com

Ευθύνες στη διοίκηση της εταιρείας επιρρίπτει με ανακοίνωση το Σωματείο Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ σχετικά με τις καθυστερήσεις που καταγράφονται στα δρομολόγια της Γραμμής 1 του Μετρό (ΗΣΑΠ).

Σύμφωνα με το σωματείο, τα αίτια δεν πρέπει να αναζητηθούν στο προσωπικό που κατέβελε υπερπροσπάθεια τις μέρες της κακοκαιρίας αλλά στην «λάθος εκτίμηση των υπευθύνων» οι οποίοι ανάλωσαν δυνάμεις προκειμένου να κρατηθεί ανοικτό το τμήμα Ειρήνη – Κηφισιά της γραμμής, κάτι το οποίο κρίνουν ως αδύνατο λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, τη στιγμή που οι συρμοί που κινούνταν εκεί θα έπρεπε να κατευθυνθούν στον Πειραιά για να επισκευαστούν.

Όπως υποστηρίζουν, όλο το τεχνικό προσωπικό ήταν διαθέσιμο αλλά τόσο το τμήμα βλαβών του Πειραιά όσο και τα λοιπά τεχνικά τμήματα της γραμμής 1 παραμένουν υποστελεχωμένα.

Ως τρίτος λόγος για τις καθυστερήσεις στη γραμμή αναφέρεται η «απελπιστική κατάσταση» στην οποία βρίσκεται το τροχαίο υλικό του ΗΣΑΠ, με το σωματείο να προειδοποιεί πως «είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και στο μέλλον, χωρίς την δικαιολογία της «Ελπίδας», θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των συρμών».

Η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ:

Τελικά δεν φταίει μόνο ο κακός μας ο καιρός

Με μεγάλη έκπληξη διαβάσαμε στα χτεσινά ΜΜΕ το Δελτίο Τύπου της ΣΤΑ.ΣΥ σχετικά με την θλιβερή εικόνα της συγκοινωνίας της γραμμής 1 (ΗΣΑΠ) η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ έριχνε την ευθύνη και στους τεχνίτες.

 Συγκεκριμένα έλεγε: Οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια οφείλονται «στις συσσωρευμένες βλάβες, που σημειώθηκαν σε συρμούς τις ημέρες της κακοκαιρίας, καθώς ήταν επιτακτική η κίνησή τους στο δίκτυο επί 24ωρου βάσης, προκειμένου αυτό να παραμείνει ανοιχτό, σε συνδυασμό με την αδυναμία προσέλευσης εργαζομένων της εταιρείας στην τεχνικοεπισκευαστική βάση».

Επειδή η μισή αλήθεια είναι ισοδύναμη του ψέματος, οφείλουμε να βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση.

  1. Κατά την διάρκεια της χιονόπτωσης καταβλήθηκε υπερπροσπάθεια από την πλευρά του προσωπικού για να σταθεί όρθιο το σύστημα.  Ηλεκτροδηγοί, τεχνίτες και σταθμάρχες δούλεψαν σε συνθήκες πολικού ψύχους με διαδοχικές βάρδιες υποστηρίζοντας τον  σχεδιασμό αντιμετώπισης του φαινομένου. 
  2. Από λάθος εκτίμηση των υπευθύνων αναλώθηκαν δυνάμεις για να κρατηθεί ανοιχτό  το βόρειο κομμάτι του δικτύου, πράγμα αδύνατον λόγω της σφοδρότητας του φαινομένου, αλλά και της κατάστασης του τροχαίου υλικού. Αυτό όπως ορθά ανάφερε η εταιρεία προκάλεσε σειρά βλαβών στους συρμούς. Οι συρμοί αυτοί έπρεπε να επισκευαστούν στην βάση στον Πειραιά.
  3. Οι τεχνίτες του τμήματος βλαβών του Πειραιά ήταν στην θέση τους και ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους με το παραπάνω. Αυτό όμως που «ξέχασε» να αναφέρει η ΣΤΑΣΥ είναι ότι το τμήμα βλαβών του Πειραιά, όπως και όλα τα τεχνικά τμήματα της γραμμής 1 είναι υποστελεχομένα.
  4. Επίσης «ξέχασε» η ΣΤΑΣΥ να αναφέρει ότι το τροχαίο μας υλικό βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση και είναι μαθηματικά βέβαιο ότι και στο μέλλον, χωρίς την δικαιολογία της «Ελπίδας», θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα στην κυκλοφορία των συρμών. Ήδη υπάρχουν συρμοί που έχουν φτάσει το όριο λειτουργίας τους. 

Ο μεγάλος αριθμός βλαβών και η υποστελέχωση από την μία, η αδυναμία και η ανεπάρκεια των στελεχών από την άλλη είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την χτεσινή τραγική εικόνα.  

Η εταιρεία με την ανακοίνωση της προσπάθησε να κρύψει την ανεπάρκεια και την ευθύνη της διοίκησης και των στελεχών της, που αναζητώντας άλλοθι μετακυλούν την ευθύνη τους στους απλούς εργαζόμενους.

Εμείς ως συνδικάτο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να παίζονται τέτοια παιχνίδια στην πλάτη των εργαζομένων. Θα εντοπίζουμε και θα ξεμπροστιάζουμε τέτοιες πρακτικές.

Για τη  Διοίκηση

 Πρόεδρος                      Ο Γεν. Γραμματέας

Π. Κοντογιάννης                 Γ. Κολαϊτης

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*