Δωρεάν οι μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στη Λισαβόνα για νέους και ηλικιωμένους

Η Λισαβόνα θα παρέχει δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σε παιδιά, φοιτητές και ηλικιωμένους κατοίκους, σε μια κίνηση που ο δήμαρχος Carlos Moedas χαρακτηρίζει κρίσιμη για τον αγώνα της πορτογαλικής πρωτεύουσας ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με τον Moedas, η Λισαβόνα ακολουθεί τα βήματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Η πρωτεύουσα της Εσθονίας Ταλίν και η πόλη του Λουξεμβούργου προσφέρουν δωρεάν μετακινήσεις σε όλους τους κατοίκους, ενώ ορισμένες άλλες πόλεις, όπως το Λονδίνο και το Παρίσι, προσφέρουν δωρεάν ταξίδια για ορισμένα παιδιά και ηλικιωμένους κατοίκους.

Το δημοτικό συμβούλιο της Λισαβόνας συμφώνησε ομόφωνα την περασμένη εβδομάδα με το σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κάτοικοι ηλικίας κάτω των 18 ετών, οι φοιτητές ηλικίας έως 23 ετών και οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών θα απολαμβάνουν δωρεάν μετακινήσεις στο μετρό, τα αστικά λεωφορεία, τις περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές και τα παραδοσιακά κίτρινα τραμ που διασχίζουν διασχίζουν την πόλη.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μέσα στο καλοκαίρι στην πόλη με πληθυσμό περίπου 500.000 κατοίκων και θα έχει κόστος περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο δήμαρχος της πόλης φιλοδοξεί παρόμοια μέτρα να τεθούν σε ισχύ και στην υπόλοιπη χώρα: «Πρόκειται για μια ιστορική στιγμή. Η ένταξη της Λισαβόνας στο Champions League των πόλεων ενάντια στην κλιματική αλλαγή είναι απαραίτητη», είπε, αναγνωρίζοντας ότι οικονομικά δεν ήταν ακόμη εφικτό να προσφερθούν δωρεάν μετακινήσεις σε όλους. Το μέτρο αναμένεται επίσης να βοηθήσει την προστασία των φτωχότερων από την άνοδο των τιμών των καυσίμων, σύμφωνα με τον ίδιο.

Αρχικά, δικαιούχοι των δωρεάν μετακινήσεων θα είναι μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι του δήμου αλλά ο  Moedas είπε ότι ελπίζει ότι, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, το μέτρο θα επεκταθεί στο μέλλον σε ολόκληρη τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 3 εκατομμύρια άνθρωποι ή περισσότερο από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Πορτογαλίας.

Πηγή: reuters.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*