Δοκιμαστικά δρομολόγια για το πρώτο αυτόνομο αστικό λεωφορείο της Ευρώπης

Ξεκινούν σύντομα οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες στο πιο περίπλοκο και φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης δημόσιου αυτόνομου λεωφορείου στην Ευρώπη σύμφωνα με ανακοίνωση της σκωτσέζικης εταιρείας Alexander Dennis, με στόχο την έναρξη δρομολογίων με επιβάτες αργότερα μέσα στη χρονιά.

Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν άμεσα με τη συμβολή της εταιρείας μεταφορών Stagecoach και των εταιρειών Fusion Processing, ADL και Transport Scotland, με τη χρήση λεωφορείου που είχε αρχικά αποκαλυφθεί τον Νοέμβριο του 2021. Προς το παρόν το όχημα δεν θα μεταφέρει επιβάτες, μέχρι την έναρξη της πιλοτικής υπηρεσίας CAVForth αργότερα φέτος.

Το πιλοτικό έργο CAVForth, το οποίο χρηματοδοτείται από κοινού από το Κέντρο Συνδεδεμένων και Αυτόνομων Οχημάτων (CCAV) της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και τους εταίρους του έργου Fusion, ADL, Stagecoach και Transport Scotland, έχει ως στόχο τη δρομολόγηση πέντε αυτόνομων λεωφορείων ADL Enviro200 τα οποία θα λειτουργούν στο επίπεδο αυτονομίας 4, εκτελώντας δρομολόγια στην περιοχή Φάιφ της Σκωτίας, διασχίζοντας τη γέφυρα Forth Road μήκους 2,5 χλμ.

Τα λεωφορεία είναι εξοπλισμένα με τους αισθητήρες και την τεχνολογία ελέγχου CAVStar της Fusion Processing, που τους επιτρέπει να κινούνται σε προεπιλεγμένους δρόμους χωρίς να χρειάζεται ο οδηγός ασφαλείας να παρέμβει ή να αναλάβει τον έλεγχο. Τα λεωφορεία θα μπορούν να μεταφέρουν έως και 36 επιβάτες τη φορά στα 22,5 χιλιόμετρα της διαδρομής με δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων από 10.000 επιβάτες την εβδομάδα.

Οι δοκιμές στο δρόμο, ακολουθούν επιτυχημένες δοκιμές στο εργοστάσιο, σε πίστα και μέσω εικονικής προσομοίωσης, όπου τα λεωφορεία έχουν ρυθμιστεί με ακρίβεια τα συστήματα αυτόνομης κίνησης. Για την υποστήριξη των δοκιμών, η κυβέρνηση άνοιξε μία Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στον αυτοκινητόδρομο Μ8 επιτρέποντας την κίνηση των λεωφορείων σε αυτή.

Παράλληλα, η εταιρεία Stagecoach πρόκειται να προσλάβει πάνω από 20 ειδικά εκπαιδευμένους «επαγγελματίες αυτόνομων λεωφορείων» για τις δραστηριότητές της στην Ανατολική Σκωτία. Όταν η υπηρεσία αρχίσει να λειτουργεί, αυτοί οι έμπειροι οδηγοί λεωφορείων θα παρακολουθούν το αυτόνομο σύστημα μαζί με έναν οδηγό ασφαλείας ο οποίος θα κινείται εντός του λεωφορείου, μιλώντας με τους επιβάτες για την υπηρεσία και απαντώντας σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχουν, δείχνοντας πώς μπορεί να είναι μια μελλοντική υπηρεσία όταν το μέλος του προσωπικού δεν θα απαιτείται να βρίσκεται εντός του λεωφορείου και ο υπολογιστής θα κάνει την οδήγηση.

Πηγή: sustainable-bus.com

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*