Διεθνής Ημέρα Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Σιδηροδρομικές Διαβάσεις

Στο πλαίσιο της 14 ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD), που για το 2022 ορίστηκε η 9 η Ιουνίου, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» ενώνουν για μια ακόμα φορά τις δυνάμεις τους, υλοποιώντας για την Ελλάδα την Εκστρατεία Ενημέρωσης για θέματα ασφαλούς διέλευσης των ισόπεδων σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Οι ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για τους οδηγούς, τους πεζούς και τους δικυκλιστές να διασχίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή, εφόσον τηρούνται ορισμένοι βασικοί κανόνες ασφαλείας. Όταν οι κανόνες δεν τηρούνται, οι χρήστες θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες του σιδηροδρόμου.

Κάθε χρόνο, η Εκστρατεία της ILCAD, που τελεί υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ένωσης Σιδηροδρόμων (UIC), εστιάζει σε διαφορετική κοινωνική ομάδα ή επικίνδυνο παράγοντα πρόκλησης δυστυχημάτων, υπογραμμίζοντας παράλληλα τους κινδύνους που εγκυμονεί για όλους μας η λανθασμένη ή και η απερίσκεπτη διέλευση των σιδηροδρομικών διαβάσεων.

Η Διεθνής Ένωση Σιδηροδρόμων (UIC) εκτιμά ότι υπάρχουν μισό εκατομμύριο ισόπεδες σιδηροδρομικές διαβάσεις ανά τον κόσμο, με πάνω από 100,000 να βρίσκονται στην Ευρώπη και πάνω από 200,000 στην Αμερική, αντιπροσωπεύοντας το 20% και 40% αντίστοιχα του συνολικού αριθμού ισόπεδων διαβάσεων παγκοσμίως. Στην Ευρώπη και την Αμερική, τα ατυχήματα και οι θάνατοι στις ισόπεδες διαβάσεις αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/3 όλων των σιδηροδρομικών συμβάντων. Εάν συμπεριληφθούν και τα συμβάντα που σχετίζονται με πεζοπορία επί των σιδηροδρομικών γραμμών, το στατιστικό αυτό ανέρχεται στο 91% όλων των συμβάντων στην Ευρώπη και στο 95% στην Αμερική.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σημειώθηκε αύξηση των ριψοκίνδυνων συμπεριφορών στις περισσότερες χώρες από πλευράς πεζών, ποδηλατών και ευάλωτων χρηστών τόσο σε ισόπεδες διαβάσεις όσο και γύρω από σιδηροδρομικές γραμμές, με αποτέλεσμα την ανάλογη αύξηση σε δυστυχήματα.

Ως εκ τούτου, οι διοργανώτριες χώρες της ILCAD αποφάσισαν φέτος να εστιάσουν στους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου, με κεντρικό μήνυμα: «Μην βάζετε τη ζωή σας σε κίνδυνο, μείνετε μακριά από τις γραμμές του τρένου!»

Σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως χώρας και πολιτισμού, ο σιδηροδρομικός τομέας αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα στις ισόπεδες διαβάσεις και γύρω από τις σιδηροδρομικές γραμμές. Η πλειονότητα των συμβάντων στις ισόπεδες διαβάσεις προκαλούνται από χρήστες του οδικού δικτύου οι οποίοι ριψοκινδυνεύουν είτε συνειδητά είτε άθελά τους, από συνήθεια, είτε λάθος εκτίμηση των συνθηκών ή όταν έχει αποσπαστεί η προσοχή τους.

Για το λόγο αυτό οι διοργανωτές της 14ης Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια στις Ισόπεδες Διαβάσεις (ILCAD) ανέπτυξαν τρία νέα έντυπα με συμβουλές ασφαλείας για πεζούς, ποδηλάτες και χρήστες ηλεκτρικών οχημάτων και για άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

Ο πυρήνας της εκστρατείας ILCAD, ο ουσιαστικός λόγος της ύπαρξής της, είναι να διαδώσει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες, τα βασικά και ζωτικά μηνύματα σχετικά με την απαραίτητη προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις, ώστε να είναι όλοι ασφαλείς.

Μερικά στοιχεία:

  • Τα τελευταία χρόνια, ένας άνθρωπος την ημέρα σκοτώνεται και σχεδόν ένας τραυματίζεται σοβαρά κατά μέσο όρο στις ισόπεδες διαβάσεις. (Πηγή: SAFER LC project).
  • Σχεδόν το 98% των συγκρούσεων σε ισόπεδες διαβάσεις οφείλονται σε μη συμμόρφωση με τους κανόνες του Κ.Ο.Κ..
  • Πάνω από το 90% των σημαντικών σιδηροδρομικών συμβάντων παγκοσμίως προκαλούνται από τρίτους, εκ των οποίων το 76% αφορά αυτούς που διέρχονται παράνομα στις σιδηροδρομικές γραμμές και το 13% χρήστες ισόπεδων διαβάσεων. (Πηγή: UIC safety report).

athenstransport.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*