Ιταλία: Φόρτιση ηλεκτρικών λεωφορείων εν κινήσει

Στη Μπρέσια της Ιταλίας εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες η “Αρένα του Μέλλοντος”. Μία πίστα μήκους 1 χλμ η οποία μπορεί να φορτίζει φορτίζει ηλεκτρικά οχήματα καθώς αυτά κινούνται κατά μήκος της μέσω ενός συστήματος επαγωγικής φόρτισης ισχύος 1MW το οποίο βρίσκεται ενσωματωμένο στην άσφαλτο.

Για τη δημιουργία του συγκεκριμένου πρότζεκτ συνεργάστηκαν διάφοροι φορείς ανάμεσα στους οποίους οι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων Iveco και Iveco Bus, οι ΑΒΒ και Electreon ως προμηθευτές του εξοπλισμού, το Πανεπιστήμιο της Πάρμα, το Πολυτεχνείου του Μιλάνου κ.ά.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία εφαρμόζεται για πρώτη φορά και ονομάζεται Ασύρματη Μεταφορά Ενέργειας (Wireless Power Transfer) και αποτελείται από ένα σύστημα βρόχου τοποθετημένο κάτω από την άσφαλτο το οποίο μεταφέρει ενέργεια σε ένα βρόχο σύλληψης που βρίσκεται κάτω από το ηλεκτρικό όχημα.

Το σύστημα λαμβάνει εναλλασόμενο ρεύμα από το ηλεκτρικό δίκτυο και το μετατρέπει σε συνεχές ρεύμα μέσω ενός υποσταθμού ενώ 600V ρεύματος περνούν κάτω από το οδόστρωμα με συχνότητα 86kHz.

Το κόστος ενός τέτοιου δρόμου ανέρχεται σε 1,2 – 1,5 εκατ. ευρώ ανά χλμ. ενώ απαιτούνται περίπου 4 χλμ. για την φόρτιση των οχημάτων.

Σε μήνυμά του κατά την παρουσίαση του νέου συστήματος φόρτισης, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι ανέφερε πως η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης οχημάτων κατά την κίνηση δίνει λύση σε ένα από τα προβλήματα που περιορίζουν την ηλεκτροκίνηση: τη χαμηλή ταχύτητα φόρτισης των συμβατικών φορτιστών οχημάτων.

Δοκιμές φόρτισης στην πίστα της Μπρέσια πραγματοποιήθηκαν με δύο ηλεκτρικά λεωφορεία της Iveco, ένα 500e και ένα Iveco Bus E-Way το δεύτερο εκ των οποίων φορτίστηκε με ρεύμα ισχύος μέχρι και 76 kW. Οι δοκιμές έγιναν στο δρόμο μήκους 1 χλμ. στον οποίο τα λεωφορεία ανέπτυξαν ταχύτητα μέχρι και 70 χλμ/ώρα, κοντά στις πραγματικές συνθήκες κίνησης.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του τομέα λεωφορείων της Iveco Group Domenico Nucera, η εταιρεία θα συνεχίσει τις δοκιμές του συστήματος πιστεύοντας ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην στην κινητικότητα μηδενικών εκπομπών προσφέροντας πλεονεκτήματα σε όλους τους χρήστες.

Πηγή: sustainable-bus.com

athenstransport.com

Στο Τελ Αβίβ ο δρόμος θα φορτίζει τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*