Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Στη Βουλή η έλλειψη κλιματισμού στους συρμούς του ΗΣΑΠ

Share

  Ερώτηση για την έλλειψη κλιματισμού σε πολλούς από τους συρμούς του Ηλεκτρικού (γραμμή 1 του μετρό), που κάνει τουλάχιστον ανυπόφορες τις μετακινήσεις των επιβατών και την εργασία των υπαλλήλων της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., εν μέσω υψηλών θερμοκρασιών, και υποβαθμίζει περαιτέρω τις διαθέσιμες υπηρεσίες του μέσου, κατέθεσαν 23 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

  Στο κείμενο της ερώτησης, η οποία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά, τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών της Κ.Ο. του κόμματος, μεταφέρεται η καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων της ΣΤΑ.ΣΥ., σύμφωνα με την οποία η έλλειψη κλιματισμού και η επιδιόρθωση των βλαβών που εντοπίζονται στα σχετικά συστήματα, οφείλεται στις «δραματικές ελλείψεις ανταλλακτικών και εξειδικευμένου προσωπικού», που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, συνολικά, στη συντήρηση των συρμών. Όπως τονίζεται, μάλιστα, «η διοίκηση της Εταιρείας, αντί να φροντίσει να αποκατασταθούν οι ελλείψεις και να επιδιορθωθούν οι βλάβες, προχωρά σε εμβαλωματικές λύσεις δρομολογώντας στη γραμμή 1 συρμούς του μετρό, οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για υπόγειο δίκτυο και ως εκ τούτου διαθέτουν μικρά παράθυρα και καθόλου κλιματισμό».

  Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επισημαίνουν ότι τα τρία τελευταία χρόνια οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται σε διαρκή απαξίωση και ρωτούν τον Κ. Καραμανλή για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στον κλιματισμό των συρμών και την ασφαλή μετακίνηση και εργασία επιβατών και εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ., αντίστοιχα, τις πρωτοβουλίες που θα λάβει για την επίλυση του μείζονος ζητήματος της έλλειψης ανταλλακτικών και εξειδικευμένου προσωπικού, καθώς και για τις -ως τώρα- ευθύνες της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.

  Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης: 

  Θέμα: «Χωρίς κλιματισμό πολλοί συρμοί του Ηλεκτρικού εν μέσω καλοκαιριού. Επιβάτες και εργαζόμενοι ταλαιπωρούνται, οι υπηρεσίες του μέσου υποβαθμίζονται»

  Τα τελευταία τρία χρόνια, οι δημόσιες αστικές συγκοινωνίες βρίσκονται σε διαρκή απαξίωση. Η αδράνεια στην ουσιαστική ενίσχυσή τους και στην προστασία της υγείας επιβατών και εργαζομένων εν μέσω πανδημίας, η απαξίωση του υπάρχοντος υλικού και η ιδιωτικοποίηση μέρους του μεταφορικού έργου αποτελούν τα κύρια στοιχεία της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα. 

  Χαρακτηριστικό παράδειγμα της απαξίωσης των ΜΜΜ αποτελεί η έλλειψη κλιματισμού σε πολλούς από τους συρμούς του Ηλεκτρικού (Γραμμή 1 του μετρό), κάτι που κάνει τουλάχιστον ανυπόφορες τις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών, και υποβαθμίζει περαιτέρω τις διαθέσιμες υπηρεσίες του μέσου. 

  Σύμφωνα με νέα καταγγελία του Σωματείου Εργαζομένων ΣΤΑΣΥ, η έλλειψη κλιματισμού και η επιδιόρθωση των βλαβών που εντοπίζονται στα σχετικά συστήματα, οφείλεται στις «δραματικές ελλείψεις ανταλλακτικών και εξειδικευμένου προσωπικού», που έχουν δημιουργήσει πρόβλημα, συνολικά, στη συντήρηση των συρμών.

  Κατά τους ίδιους, «η διοίκηση της Εταιρείας, αντί να φροντίσει να αποκατασταθούν οι ελλείψεις και να επιδιορθωθούν οι βλάβες, προχωράει σε εμβαλωματικές λύσεις δρομολογώντας στη Γραμμή 1 συρμούς του μετρό», οι οποίοι είναι σχεδιασμένοι για υπόγειο δίκτυο και ως εκ τούτου διαθέτουν μικρά παράθυρα και καθόλου κλιματισμό.

  Επειδή, η επιβατική κίνηση στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς αυξάνεται, λόγω του τουρισμού και των δραματικών αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων.

  Επειδή, εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών θερμοκρασιών, πρέπει να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες μετακίνησης και εργασίας για επιβάτες και εργαζόμενους.

  Επειδή πρέπει να προληφθούν τυχόν ζητήματα επιβάρυνσης της υγείας ευπαθών ομάδων. 

  Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την άμεση αποκατάσταση των βλαβών στον κλιματισμό των συρμών και την ασφαλή μετακίνηση και εργασία επιβατών και εργαζομένων στη ΣΤΑ.ΣΥ., αντίστοιχα;
  2. Πως θα επιλυθεί το μείζον ζήτημα της έλλειψης ανταλλακτικών και εξειδικευμένου προσωπικού, που έχουν δημιουργήσει προβλήματα στις διαδικασίες συντήρησης των συρμών, συνολικά; Ποιες οι ενέργειες και ποιες οι -ως τώρα- ευθύνες της διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε.;

  Οι ερωτώντες βουλευτές

  Παππάς Νικόλαος

  Αλεξιάδης Τρύφωνας

  Αναγνωστοπούλου Σία

  Βαρδάκης Σωκράτης

  Γιαννούλης Χρήστος

  Γκιόλας Γιάννης

  Ζαχαριάδης Κώστας

  Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

  Λάππας Σπύρος

  Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

  Μουζάλας Γιάννης

  Μπαλάφας Γιάννης

  Μπάρκας Κωνσταντίνος

  Μπουρνούς Γιάννης

  Μωραΐτης Θάνος

  Νοτοπούλου Αικατερίνη

  Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα

  Σαντορινιός Νεκτάριος

  Σκούφα Μπέττυ

  Τζούφη Μερόπη

  Τόλκας Άγγελος 

  Χρηστίδου Ραλλία

  Ψυχογιός Γιώργος 

  athenstransport.com

 
 

Διαβάστε Περισσότερα